Ország-világ

2021.03.24. 06:28

Már csak Karácsonyra vár a baloldal

Megismétlődhet az önkormányzati választás forgatókönyve, Gyurcsány a háttérből irányíthatja Karácsonyt.

Ha megosztó személyisége miatt Dobrev Klára mégsem indul el a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán, úgy Gyurcsány Ferencék beállhatnak Karácsony Gergely mögé, „ha meg tudnak egyezni vele” – értesült a Magyar Nemzet. A lap a baloldal belső folyamataira rálátó forrásai szerint amennyiben decemberig nem tudják megtartani az előválasztást, úgy mindenképpen a pártelnökök alkuján dől el, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója.

Ugyan Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András és Jakab Péter is bejelentette már, hogy megméreti magát a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán, a térfélen igazából mindenki arra vár, hogy erről végre Karácsony Gergely és Dobrev Klára is hivatalos döntést hozzon. Bár a főpolgármester egyelőre még lebegteti az indulását, ez lényegében biztosra vehető – hangoztatták egybehangzóan a lap a baloldal belső folyamataira rálátó forrásai, akik szerint

Karácsony ezt legkésőbb májusig megteszi.

Ugyancsak egyetértés volt köztük abban, hogy ha megméreti magát, egészen biztosan Karácsony nyeri az előválasztást, így a Magyar Nemzet forrásai ennek tulajdonították, hogy Dobrev még hezitál az indulásán. „Klára tehetséges politikus és egy bizonyos körben nagyon népszerű, országos szinten viszont megosztóan hat a személye” – magyarázták a lap forrásai, akik szerint az immár hivatalosan is kétfordulósra tervezett előválasztáson Dobrev biztosan alul marad Karácsonnyal szemben. Hangoztatták: ez a legerősebbnek számító DK számára olyan presztízsveszteség lenne, amit a párt aligha kívánna magának, főként a közös listáról szóló leendő tárgyalások tükrében.

Azt ugyanakkor kizártnak tartották, sőt a Magyar Nemzet egyik informátora egyenesen öngyilkosságnak nevezte, hogy Dobrev Klára helyett a DK más párttagot küldene a miniszterelnök-jelölti előválasztásra. Szerintük így ha Gyurcsány Ferencék mindenképpen saját jelöltet akarnak állítani, az egy civil lehet majd.

A lap forrásai elismerték, hogy ha a járványhelyzet, vagy egyéb technikai okok miatt decemberig nem tudják elkezdeni az előválasztást, akkor

pártelnöki találkozón, alkufolyamat eredményeként dől majd el, hogy ki lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Mivel állításuk szerint ezt el akarják kerülni, főként MSZP-s és momentumos forrásaink tartották valószínű forgatókönyvnek, hogy ha Gyurcsány Ferencék „meg tudnak egyezni” Karácsonnyal, úgy a DK „simán beáll” a főpolgármester mögé.

Ez a verzió nem mellesleg

kísértetiesen hasonlítana az önkormányzati választásokon történtekre.

Ismert: Gyurcsány Ferenc eleinte támogatta Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét, majd szokásához híven hátba támadta őt, kijelentve, hogy mégsem tartja alkalmasnak a posztra, ezért a DK végül Kálmán Olgát indította a megméretésen. Végül bár Karácsony nyert, Gyurcsány Ferenc teljesen körbebástyázta őt az embereivel a Városházán és a közgyűlésben is,

ezért a főpolgármester szinte semmilyen komoly döntést nem tud meghozni a volt miniszterelnök jóváhagyása nélkül.

Karácsony kampányfőnöke, kommunikációs igazgatója például Gál J. Zoltán, aki korábban Gyurcsány kormányszóvivője volt, helyettese pedig Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja. A budapesti cégek vezetőségébe szintén Gyurcsány olyan régi, kipróbált emberei kerültek, mint Draskovics Tibor, Katona Tamás, Kolber István vagy Szabó Zoltán.

Kétharmadról vizionál Márki-Zay

„Állítsuk a pártok támogatói mellé a még bizonytalanokat is, és az ellenzéknek akár kétharmados többsége is lehet 2022-ben!” – írta közösségi oldalán Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely baloldali polgármestere szerint „ha a 2010 utáni korrupció felszámolásával garanciát vállalunk arra, hogy a 2010 előtti korrupció sem tér vissza, hiteles közös programmal átláthatóságot és tisztességet, valódi elszámoltatást, pártállástól független támogatásokat, szakértői kormányzást kínálunk, még az eddig Fideszre szavazók is meggyőzhetőek lesznek”. Márki-Zay nemrég ugyancsak Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége ellen foglalt állást, mondván, hogy az „lottóötös lenne Orbánnak”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában