Kozma Imre atya: egész Európa minden kisebbségéért felelősek vagyunk (videó)

A nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés sikeréhez az kell, hogy 2020. május 7-ig hét tagállamból legalább egymillióan támogassák azt.

Kozma Imre atya is aláírta a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését. Az Írdalá.hu Facebook-oldalára feltöltött videóban az atya úgy fogalmazott:

„egész Európa minden kisebbségéért felelősek vagyunk”.

„Az első világháború Európa arculatát teljesen átszabta és a legnagyobb változásokat mi, magyarok szenvedtük el” – emlékeztett az atya a trianoni szerződésre. Az elszakított területek magyarjaira utalva arról beszélt, ők árvaságra jutottak ezzel a döntéssel, hiszen kiszakították őket a nemzettestből. Imre atya kiemelte: a Kárpát-medence magyarjai hűséggel őrzik a magyar örökséget: a kultúrát, a nyelvet.

 

„A Kárpát-medence őshonos magyarjai a legkiszolgáltatottabbak. Nekem ők a testvéreim”

 

− fogalmazott Kozma Imre atya.

„Nekünk nem csupán egy feladat, hanem egy evangéliumi küldetés is, hogy erősítsük azokat, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak” – tette hozzá.

Miről szól a kezdeményezés?

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

A petíció elérhető az irdala.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában