Ország-világ

2021.03.02. 11:18

A következő oltási héten több mint 520 ezer embert oltanak (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Abban az esetben, ha valakit akut megbetegedés gyötör, nem adják be az oltást. Mindenki, aki ilyen helyzetbe kerül, értesítse az oltópontot vagy a háziorvost, hogy kapjon új időpontot és egy másik személyt pedig előre lehessen venni az oltási soron.

Nincs még elég tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy egy beoltott képes-e fertőzni.

Most gyorsulhat az oltások beadása

Müller Cecília türelmet kért mindenkitől, aki még oltásra vár, mindenkit bizonyosan hívni fognak. Most sokkal nagyobb mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, mint korábban.

„A fertőzések számának a felfutását követően sajnos szinte párhuzamosan futnak fel a halálozási számok – mondta Müller Cecília. – Minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot kell elérni” – tette hozzá.

Újabb reménykeltő vakcina jöhet

A Johnson & Johnson és a Jansen vakcinájával kapcsolatban az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyására várnak – mondta Müller. Az Amerikai Egyesült Államokban beoltott betegek esetében 86 százalékos védettséget adott a súlyos fertőzésekkel szemben az érintett vakcina. 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását.

Ez a vakcina is rendkívül reménykeltő.

Újabb információk az AstraZeneca-oltásról

„Minden igyekezetünk azt szolgálja, hogy minél nagyobb számban beoltassuk a lakosságot” – mondta az országos tiszti főorvos. Az AstraZeneca-vakcináról azt mondta, hogy az első dózis beadását követően 14 nappal jelentős mennyiségű ellenanyag fejlődik ki a szervezetben, és a 35. napot követően eléri a vakcina a 73 százalékos hatékonyságot.

A 80 év feletti korosztályban három hét után már 80 százalék feletti hatékonyságot mértek az AstraZeneca esetében.

Már öt esetben mutatták ki a dél-afrikai mutánst

A brit mutáns okozza a mostani felfutást, de a dél-afrikai mutánst is már öt esetben azonosították – mondta Müller Cecília. Ezek mind arról tájékoztatnak, hogy egyre több fertőzöttre kell számítani.

Valamennyi oltóanyag megvéd minket a súlyos lefolyástól

A járvány harmadik hullámában a legelső szempont, hogy a súlyos esetek számát csökkentsék. 6000 fölött van a kórházban ápoltak száma – mondta el a tiszti főorvos. 541-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok legyenek figyelmeztetőek, hogy ha meghívást kapunk az oltásra, akkor ne hezitáljunk, mert valamennyi oltóanyag megvéd minket a súlyos lefolyástól.

Mindenki a bizonyítékokon alapuló információknak higgyen

Bele kell-e nyugodni, hogy ilyen sokan meghalnak? Müller szerint nem, mert itt van már a vakcina, amivel meg lehet előzni a fatális eseteket. Mindenki a bizonyítékokon alapuló információknak higgyen – tette hozzá. Az oltások felgyorsításának lényege, hogy mindenkit megmentsenek a halálos kimeneteltől.

16 éves a legfiatalabb áldozat

Óriási tempóban halad előre a járvány itthon és Európában is – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a 130 áldozat között volt olyan, akinél nagyon gyorsan zajlott le a betegség. Sajnos meghalt egy 16 éves fiatal is, neki is volt egy súlyos alapbetegsége – tette hozzá.

Április 11-ére minden regisztrált kapja meg az első oltást

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy amellett, hogy az uniós ranglistán harmadikok vagyunk az oltottságot tekintve, versenyt futunk az idővel. Rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházban lévők száma – tette hozzá. Az oltási munkacsoport ezért módosított az oltási stratégián, így a legfontosabb, hogy mindenki megkapja az első vakcinát – tette hozzá. Április 11-ére minden regisztrált kapja meg az első oltást.

Felgyorsítják az oltások beadását

György István ismertetése szerint az oltások felgyorsítását az szolgálná, ha lenne elég vakcina. Egyszerre mindenkit be tudnának oltani, aki kérte, de erre jelenleg nincs lehetőség – tette hozzá. A rendelkezésre álló vakcinából oltanak.

Az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy az EU-t sok kritika illette a vakcinák beszerzése miatt, ezért szerzett be oltóanyagot Magyarország keletről. A háziorvosok napi 40 és 80 ezer forintos díjazást kapnak az oltások beadásáért hétvégén, ez az összeg a létszámtól függ. A Pfizer esetében 35 napos, az AstraZenecánál pedig 12 hetes különbséggel adják majd be a második oltást – mondta György István.

Kevesebb oltóanyagot fognak tartalékolni – hangsúlyozta a szakember. Mint elmondta, a következő egy hét oltási terve e szerint alakul. A ma érkezett kínai és Pfizer-vakcinát is kiosztják.

250 ezer kínai vakcinát kapnak a héten a háziorvosok.

– mondta György István. A heti oltási terv nem azt jelenti, hogy egy héten mennyit oltunk, jellemzősen szerdán és csütörtökön tudják a háziorvosok beadni az oltásokat, így egy oltási hét szerdától szerdáig tart.

Itt a pontos heti oltási terv

A következő napokban első feladat a regisztrált idősek oltása, és erre 3-féle vakcinát tudnak felhasználni – mondta a munkacsoport vezetője. 45 főt tudnak majd a háziorvosok körzetenként beoltani a kínai vakcinából, valamint 30 Moderna-oltóanyagot is kiosztanak háziorvosonként. A még kimaradt 22 idősotthonba is visznek vakcinákat – ismertette György István. Van még 10 800 adag Moderna-vakcina, amit a szociális otthonokban használnak, a 114 660 adag most érkezett Pfizer-vakcinát pedig mától szállítják ki az oltópontokra.

Hatalmas oltási akció lesz a hétvégén

A következő napokban tehermentesítik a háziorvosokat, így AstraZeneca-vakcinából nem kell oltaniuk. Az utóbbiakat a kórházi oltópontokra szállítják, valamint egy nagyobb akció keretében oltják a 60 év alatti krónikus betegeket. Ez a 74 ezer fő SMS-t fog kapni. 102 kórházban zajlik majd az oltási akció – tette hozzá.

Folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása

A regisztráltak arányában biztosítják a vakcinákat a háziorvosoknak a mostani héten. A regisztrált idősek mellett folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása – mondta György István. Az utóbbi területen AstraZeneca-oltóanyagot alkalmaznak – tette hozzá.

Több mint félmillió embert olthatnak be a héten

György István elmondta, hogy aki nem jelenik meg az oltásokon, az nem tudja megkapni, ezért nem törlik a regisztráltak listájáról, de csak később lesz lehetősége vakcinát választani.

A következő feladat, hogy folytatódjanak a második körös oltások, ebben az esetben 50 ezer körüli oltás lesz – mondta az államtitkár. A mostani oltási héten tehát több mint 520 ezer embert oltanak majd be.

György István köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz az oltások lebonyolításában.

Új utazási rendelkezések

Kiss Róbert elmondta, hogy új rendelkezések léptek életbe a külföldi utazások esetében, főleg az üzleti célokat tekintve. Minden beérkező ember automatikusan hatósági házi karanténba kerül. Kivételt az uniós utak és az Egyesült Királyságba tartó utak jelentenek. Az is mentesül a karantén alól, aki az Egyesült Államok, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Indonézia, Korea, Szingapúr, Törökország, illetve Ukrajna felől érkezik.

12 432 ellenőrzés volt a karanténoknál, valamint 6473 hatósági házi karantént rendeltek el – mondta Kiss Róbert.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában