Ország-világ

2021.02.08. 11:12

Operatív Törzs: a 60 év alatti krónikus betegek oltása is megkezdődik (videó)

Az AstraZeneca oltását kapja ez a csoport – mondta György István államtitkár az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Forrás: Youtube / M1

Erre kell figyelni, ha Ausztriába megyünk

Ausztria területére történő belépés előtt online kell regisztrálni, ráadásul 10 napra karanténba kell vonulni február 10-től. Ezek a szabályok nem terjednek ki az ingázókra – mondta Kiss Róbert.

Eddig 35 299 idős embert oltottak be

György István az e heti oltási tervről azt mondta, hogy csak ütemezetten tudnak haladni a kevés vakcina miatt. Az oltási központ vezetője elmondta, hogy most az idősek oltása a legfontosabb. Az elmúlt négy napban folyamatosan zajlottak az oltások. Eddig 35 299 idős embert oltottak be – írja az Origo.

Így zajlik tovább az idősek oltása

György István elmondta, hogy ezen a héten folytatják a regisztrált legidősebbek oltását a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. A háziorvosok a Pfizer és a Moderna vakcinából kapnak majd – tette hozzá. Sajnos nem lehet nagy mennyiségre számítani a vakcinákból. A kórházi oltópontokon a Szputnyik V vakcinát biztosítják, 3000 ember oltására lesz lehetőség, és további 20 ezer adag bevizsgálása folyamatban van – mondta a területi közigazgatásért felelős államtitkár. Mostantól a nem krónikus betegek regisztráltakat oltják majd.

Ezek számítanak krónikus betegségnek

György István közölte, hogy a 60 év alatti krónikus regisztrált betegek oltása is megkezdődik. Az AstraZeneca oltását kapja ez a csoport – tette hozzá. A hét közepéig minden szükséges vakcinát kiszállítanak. A szív-és érrendszeri, a krónikus tüdő és vesebetegségek, a daganatos betegségek és a magas vérnyomás tartozik a krónikus betegségek közé – mondta György.

Döntési lehetőségek

Egy oltási ponton nincs lehetőség vakcinát választani, de az éppen rendelkezésre álló vakcina esetében lehet dönteni arról, hogy beoltatja-e magát valaki, vagy pedig nem – mondta György István.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekinthetik:

Két üzletet zártak be hat hónapra

Kiss Róbert elmondta, a hétvégén 610 személy hagyta figyelmen kívül a maszkviselési szabályokat. A rendőr alezredes közölte, két vendéglátó üzletet zártak be ideiglenesen hat hónapra.

Közel hatezer karantént rendeltek el

Kiss Róbert elmondta, hogy a 252 esetben szegték meg a tranzitálási szabályokat. 5977 hatósági házi karantént rendeltek el a hétvégén.

Kedvező fejlemények

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy szerencsére folyamatosan nő a gyógyultak száma, és lényegesen nagyobb a beoltottak száma a gyógyultakhoz képest.

Újabb oltóanyag érkezett

Müller Cecília elmondta, hogy a következő időszakban is a legfontosabb a legesendőbb megvédése a járványtól, ezért őket oltják először. Szombaton megérkezett az AstraZenea oltóanyaga is, ennek sokkal könnyebb a kezelése, és könnyebb is tárolni.

Így oltanak majd az AstraZeneca vakcinával

Az AstraZeneca esetében négy héten belül kapják meg a második oltást az érintettek – mondta Müller Cecília. Ezzel az oltással a 60 év alatti krónikus betegeket oltják majd – tette hozzá.

Hatásos és biztonságos a Szputnyik-vakcina

A Szputnyik vakcináról azt mondta, hogy valamennyi paraméter vonatkozásában megfelelő az oltóanyag. Müller Cecília közölte, hogy ez a vakcina hatásos és biztonságos. A Lancet című orvosi lap is rendkívül jó hatásfokúnak és biztonságosnak minősítette az orosz vakcinát.

Egyre nagyobb arányban oltakoznának az emberek

Mára majdnem 50 százalékra felment az oltakozók aránya a KSH adatai szerint a pár hónappal ezelőtti 15 százalékról. Ez egy nagyon kedvező eredmény – mondta Müller Cecília.

Müller Cecília: ez a legfontosabb feladat most

A védőoltásokat követően is figyelni kell a fertőzési rátát a lakosság körében – mondta Müller Cecília. Ebben a helyzetben az NNK legfontosabb feladata a pandémia kezelése, és minden egyéb feladat emögött áll.

Bizonytalanságok

Sok olyan ismeret gyűlik a vírusról napról napra, amik segíthetik a jövőbeli tervezést – mondta Müller Cecília. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan alakul a koronavírus, mint vírus jövője – tette hozzá.

Így járnak el a szervátültetettek esetében

A szervtranszplantáción átesettek mindenképpen a védendő személyek között vannak, de az oltás beadását az egyes esetek értékelését követően lehet csak adni, vagy éppen nem adni – mondta kérdésre Müller Cecília.

Nincsen felső korhatára az oltásoknak

Az oltások többségének nincsen életkori felső határa, de minden esetben az oltóorvos dönt – mondta Müller Cecília. Az oltás felvétele lényegesen kisebb kockázatot hordoz, mint annak az elmaradása.

Oltás előtt igyunk és együnk is

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy oltakozás előtt nem kell rendkívüli felkészülés. Mindenki a szokott napirendje szerint tevékenykedjen, és semmiképpen se menjen el étlen, szomjan.

Ezeket a szempontokat mérlegelik 18-60 év között

A 18-60 év közötti krónikus betegek esetében életkorba visszafelé haladnak majd az oltakozási sorban – mondta kérdésre Müller Cecília. Nemcsak az élekor, hanem a krónikus megbetegedések száma is számítani fog – tette hozzá.

Ekkortól indulhat meg a tömeges oltakozás

A lakosság tömeges oltása csak elégséges mennyiségű vakcina beérkezését követően lehetséges – mondta kérdésre Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában