Ország-világ

2021.04.08. 12:55

Operatív Törzs: a magyar lakosság 26%-a már beoltottá vált (videó)

Már több mint 2,6 millió ember kapta meg az első, míg több mint 1,1 millió ember a második oltását.

Forrás: Youtube / M1

Kiss Róbert arról beszélt, hogy április 19-ig hatályban marad a schengeni határokon való ellenőrzés, valamint a maszkhasználati kötelezettség és a távoktatás is. A rendőr alezredes szólt arról is, hogy szerdán 466 ember nem viselt maszkot – írja az Origo.

Szerdán egy személlyel szemben intézkedtek a vendéglátó üzletekben a szabályok megszegése miatt. A kijárási tilalmat 200-an szegték meg – tette hozzá.

A korridorokon 35 rendőri intézkedés volt, valamint 6200 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán.

Már 26 százalékos a beoltottság

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy már több mint 2,6 millió ember kapta meg az első, míg több mint 1,1 millió ember a második oltását.

A magyar lakosság 26 százaléka beoltottá vált

- tette hozzá. Nagyon sok munka van emögött az eredmény mögött. Továbbra is ötféle vakcinával oltanak itthon, de további hatékony és biztonságos vakcinákról tárgyalnak.

A Jansen a jövő héten 28800 adag vakcinát szállít majd

- mondta az országos tiszti főorvos.

Ezekkel a vakcinákkal elértük, hogy az uniós beoltottsági átlag kétszeresén vagyunk. Nagyon fontos, hogy minden vakcinát eloltsunk – tette hozzá.

A teljes tájékoztatót itt megtekintheti:

Csütörtöktől folytatódik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók oltása, ők soron kívül kapnak vakcinát. 100 ezer főt hívtak be az oltópontokra – mondta Müller Cecília.

Nem volt több trombózisos eset Magyarországon

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség azt állapította meg, hogy további vizsgálatok kellenek, hogy ki lehessen mondani a vérrögképződés és a vakcina között. Saját adataink is vannak, és el lehet mondani, hogy az oltott és a nem oltott személyek között nem volt többletmegbetegedés, sőt az oltás előtti időszakban sokkal több trombózisos esetet jelentettek, mint most. Magyarországon ilyen jelenséget nem találtak – mondta Müller Cecília.

Éppen ezért a továbbiakban is lehet használni az AstraZenecát.

Itt vannak az életkori és területi adatok

Sajnos még mindig magas a halálesetek száma, éppen ezért a szabályok betartása nagyon fontos azok számára is, akiket kétszer oltottak.

Minden járványügyi intézkedést be kell tartani a következő időszakban is

- mondta Müller Cecília. A 13. héten van egy kicsi csökkenés az új fertőzöttek tekintetében a 12. héthez képest – mutatott rá a szakember. 11 705-el csökkent a beazonosított fertőzöttek száma, az átlagéletkor 46 év. A nők 54, míg a férfiak 46 százalékban érintettek – mondta. Az életkori arányok nem változtak, így az összes fertőzött 23 százaléka 40-49-es korosztályból, míg 17 százaléka az 50-59 éves korosztályból került ki.

A területi érintettséget tekintve 3122 település érintett, ez az összes település 99 százaléka. 16 százaléknyi fertőzöttet a főváros, míg 14 százalékot Pest megyéből azonosítottak, míg Zala megyében csak két százaléknyi esetet regisztráltak.

Müller Cecília elmondta, hogy a járvány dinamikáját tekintve Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében nőtt egy hét alatt az új fertőzöttek száma.

További 17 megyében és a fővárosban is csökkent a fertőzöttek száma a korábbi héthez képest, a legnagyobb csökkenés Vas megyében volt, de Budapesten is 27 százalékot csökkent a fertőzöttek száma.

Ezek a számok bizakodásra adnak okot, és úgy tűnik a harmadik hullám plató fázisát elértük – mondta Müller. Nem tudjuk megmondani, hogy vajon ez a platószakasz meddig fog tartani. A kórházban kezeltek száma is csökkent egy kicsit – mondta a szakember.

Borzalmas tragédia

Egy nyolc hónapos csecsemő vérmérgezésben halt meg, és ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette. Mivel igazolták nála is a koronavírus-fertőzés tényét, de a meningococcus betegséget is kimutatták nála, ezért a koronavírus áldozatok között tüntetik majd fel – mondta Müller Cecília.

Ez a betegség nagyon gyorsan zajlik ebben az életkorban. Ritka ez a fertőzés, de nagyon agresszív.

Ez a tragédia azt mutatja, hogy a koronavírus mellett más betegségekkel is meg kell küzdenünk. Éppen azért került fel az áldozatok listájára ez a csecsemő is, mert kimutatták nála a koronavírust, de nem ez volt halál oka. Következetesen, az első perctől kezdve egy olyan transzparens adatszolgáltatást nyújtunk, aminek a lényege, hogy aki az elhalálozás idején koronavírus fertőzött volt, azt a halál okától függetlenül az áldozatok között tüntetjük fel – mondta az országos tiszti főorvos.

Olyan gyermeket nem azonosítottak még Magyarországon, aki koronavírus-fertőzésben halt volna meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában