Ország-világ

2021.04.07. 09:45

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsányék már régen megvették kilóra a Jobbikot

A Jobbik és a Momentum is asszisztálna Gyurcsány Ferencnek a 2010 előtti világ újraépítésében Kiszelly Zoltán politológus szerint.

A politikai ártatlanságával kampányoló Jobbik és Momentum is asszisztálna Gyurcsány Ferencnek a 2010 előtti világ újraépítésében Kiszelly Zoltán szerint. A politológus a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: bár a két párt egymással szövetkezve verhetné a DK–MSZP-párost, mégis „szembeköpték” az elveiket, és anyagi előnyökért lefeküdtek Gyurcsány oligarcha pártjának.

Akár a Jobbikot vezető Jakab Péter, akár Fekete-Győr András Momentum-elnök lenne a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje, egy baloldali győzelem a 2022-es parlamenti választáson úgyis Gyurcsány Ferencet juttatná hatalomra, aki a 2010 előtti időkhöz térne vissza

– jelentette ki a lapnak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója. Szavai szerint

politikai trükk a Jobbik-elnök populáris parizerkampánya, amellyel Gyurcsánynak az a célja, hogy a vidéki, kistelepüléseken élők körében szerezzen szavazókat az általa vezetett baloldali összeborulás.

„Ezzel Gyurcsányék a kisembereket vezetik meg, hiszen akárhány toronyba pakolja a parizereket a jobbikos politikus a Facebook-videóiban, a DK-elnök és szövetségesei továbbra is ugyanúgy lenézik a vidékieket, mint ahogy anno a kormányzásuk idején, több alkalommal már tanúságot tettek erről” – fejtette ki az elemző. Mint mondta, Gyurcsányéknak a miniszterelnök-jelölt személye másodlagos, s Jakabot és Fekete-Győrt sem azért „tartja”, hogy valós versenyt folytassanak ezért a pozícióért. Ugyanis – folytatta – a Demokratikus Koalíció arra törekszik, hogy a legnagyobb frakció legyen az övék.

„Ha Gyurcsányéké a közös frakció legnagyobb szelete, akkor a jóváhagyásuk nélkül úgysem tud semmit megvalósítani a befutó helyet megszerző miniszterelnök. Ha pedig a DK-nak nem tetsző dolgot akar csinálni, akkor egyszerűen leszedik a tábláról, mint egy sakkfigurát”

– mutatott rá Kiszelly Zoltán.

Kiszelly Zoltán politológus

Fotó: MTI

Hozzátette: ahogy a Jobbik-elnökre Gyurcsány a vidéki szavazók toborzását osztotta, a hazugságvizsgálós Fekete-Győrnek az a feladata, hogy a fiatalokat szállítsa.

„Ezzel a politikai ártatlanságát hirdető Jobbik és a Momentum szembeköpte magát, eladták magukat a Gyurcsány-féle oligarchapártnak. Mennek a pénzük után, a DK kilóra megvásárolta őket”

– fejtette ki az igazgató. Az egykori jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Varga-Damm Andrea korábban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a pártelnök körének, a legtöbb választópolgár számára jórészt ismeretlen pártelnökségnek a kényelmes megélhetés biztosítása maradhatott a célja a következő ciklusban, s ezt remélve mondhattak le önállóságukról Gyurcsány Ferenc javára. Érdemes felidézni, hogy pártelnöksége alatt Jakab folyamatosan idegenítette el és szorította háttérbe a Jobbik húzóegyéniségeit, s a 2018-as kampány arcaiból szinte senki sincs már a pártban, amely ezt azóta sem tudta kiheverni, a korábbi 20 százalékos népszerűségük 10 százalék körül állt be. Szintén figyelemre méltó, hogy alig egy éve Jakab még azt hangoztatta, még elképzelni sem tudja, hogy egy listán szerepeljen Gyurcsánnyal, ám a következő választás közeledtével egyre megengedőbb lett a DK-vezér személyét illetően, s szimbolikus módon éppen mellette foglalt helyet a szivárványkoalíció hatpárti megállapodásának januári bemutatásán.

Az egykori szélsőjobb és a szélsőbal újra egyesült a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki összefogásban

MTI / Koszticsák Szilárd

Kiszelly Zoltán szerint a Momentum és a Jobbik is – tehát azok a pártok, amelyek egymással szövetkezve erősebb tömböt alkothattak volna a DK–MSZP-tandemnél –

már kényszerpályán mozognak, s ha akarnának sem tudnának kilépni a Gyurcsány-koalícióból. „Gyurcsány Ferenc fogja őket, ha külön listán próbálnak mégis indulni, akkor a DK-vezér uralta narratíva szerint árulónak bélyegeznék őket”

– fogalmazott az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában