Ország-világ

2021.01.27. 06:33

Két hét múlva jön a 13. havi nyugdíj

Február 12-én kezdi meg a 13. havi nyugdíj kifizetését az államkincstár, különjuttatásként nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kapja meg havi járandóságának egynegyedét – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Parrag Zoltán postás átadja a tízezer forint értékû Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékot egy nyugdíjasnak az utalványok postázásának helyzetérõl tartott sajtótájékoztatót után Budapesten, a XIII. kerületi Gidófalvy utca 33-as számú házban 2018. március 20-án. A Magyar Posta a napokban megkezdte az Erzsébet-utalványok kézbesítését, a borítékban négy 2000 forintos és két 1000 forintos címletû utalvány van. A kormány döntése szerint a jogosultak - a nyugdíjasok és a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott más ellátásban részesülõk - tízezer forint értékû Erzsébet-utalványt kapnak.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A banki átutalások február 12-én történnek meg, a postai kézbesítés ezután következik, vagyis nagyjából két hét múlva a címzettek kézhez vehetik az őket megillető summát közölte. A részletekről szólva elmondta, hogy a 13. havi nyugdíjat négy lépésben állítja vissza a kormány, teljes havi összeggel 2024-ben számolhatnak az érintettek. Most negyedhavi nyugdíjat kapnak a jogosultak, az egyheti összeg az átlagnyugdíjnál 37 650 forintot jelent.

Tállai András tájékoztatása szerint a negyedhavi összeg kifizetése 77-78 milliárd forint, összesen ennyi pénzt kap a nagyjából 2,1 millió nyugdíjas február közepén. Rajtuk kívül további négyszázezer nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy is kézhez kapja a 13. havi ellátását, részükre további több mint tízmilliárd forintot juttat el a kincstár.

Az államtitkár hozzátette, hogy ha az idei folyamatok a kormány tervei szerint alakulnak, akkor újra erőteljesen növekedhet a magyar gazdaság, ez pedig kézzelfogható előnyt hozhat az időseknek is: ha a GDP 3,5 százaléknál nagyobb arányban nő, akkor a kormány novemberben prémiumot fizethet a nyugdíjasoknak. Erre tavaly nem kerülhetett sor, idén viszont minden ok megvan a bizakodásra mondta, jelezve azt is, hogy a kormány 53,4 milliárd forintot már félretett az év végi nyugdíjprémiumra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában