Ország-világ

2020.10.15. 17:16

Kásler Miklós: az influenza elleni védőoltás védelmet jelent (videó)

A miniszter a Richter Gedeon favipiravirt és remdesivirt tartalmazó generikus készítményeiről és azoknak jövőbeli használatáról is beszélt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés plenáris ülésén, mielőtt expozét tartott az egészségügyi törvényjavaslat összevont vitájában 2020. október 6-án.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

„Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, hogy október 20-a után éljen az influenza elleni védőoltás lehetőségével, hiszen a készítmény a tüdő állapotát védi” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című műsor legújabb adásában, ahol a Richter Gedeon favipiravirt és remdesivirt tartalmazó generikus készítményeiről és azoknak jövőbeli használatáról is beszélt.

Az október 20-a után igényelhető influenza elleni védőoltás tehermentesíti a tüdőt az esetleges koronavírus-fertőzések esetében, így különösen ajánlott a krónikus betegségben szenvedők és a legyengült immunrendszerű betegek számára – mondta a miniszter.

A koronavírus-fertőzés elleni terápiával kapcsolatban megerősítette: a Richter Gedeon rendkívül szép és eredményes munkával előállította a favipiravirt és remdesivirt tartalmazó hatóanyagot, de az új készítményt az alkalmazás előtt még klinikai vizsgálaton kell átvezetni. A tesztelés végén minden bizonnyal ezeket a gyógyszereket adják majd a betegeknek. Ebben az együttműködésben vesz részt a Szent László Kórházban lévő Országos Infektológiai Intézet és az Országos Korányi Intézet, ahol már az eredeti gyógyszert alkalmazták. A miniszter emlékeztetett, hogy a kezdeményezésére még március elején, a vírus elterjedése előtt egy ad hoc bizottság összeállította azt a diagnosztikai és terápiás algoritmust, amely a fertőzöttek ellátásában alkalmazható. Ez a terápiás paletta gyakorlatilag nem szorult változtatásra azóta sem – tette hozzá.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés plenáris ülésén, mielőtt expozét tartott az egészségügyi törvényjavaslat összevont vitájában 2020. október 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában