Ország-világ

2021.01.28. 08:31

Karácsony a baloldal démonaival küzd

Az utóbbi időben a baloldal slágertémája lett az a vád, hogy a kormány ellehetetleníti az önkormányzatok működését.

Konstanczer Tamás, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője a Magyar Nemzetnek készített értékelésében rámutat: ha közelebbről megvizsgáljuk a baloldali önkormányzatokat, könnyen megállapíthatjuk, hogy a baloldali városvezetők többsége valójában saját démonaival, belső ellenfeleivel vív küzdelmet, nem pedig a kormányzattal.

Évek óta halljuk azokat a megalapozatlan vádakat, amelyeket Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere többek között a Republikon Intézet konferenciáján is kifejtett, miszerint Magyarországon veszélybe került az önkormányzatiság, és valójában a demokrácia szisztematikus felszámolása zajlik – fogalmaz a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Konstanczer Tamás.

A Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője írásában emlékeztet: egymást érik a baloldali sajtótájékoztatók, amelyek mind egy témára épülnek: hogyan lehetetleníti el a kormány a baloldali önkormányzatok működését. Karácsony Gergely főpolgármester például nemrég sajtótájékoztatón jelentette be, plakátkampányt indít annak érdekében, hogy „tájékoztassák” a polgárokat, milyen veszélyekkel járnak az önkormányzatokra nézve a kormány állítólagos elvonásai.

„Karácsony Gergely szerint frontvonal húzódik meg a központi hatalom és a helyhatóságok között.

Azonban ha közelebbről megvizsgáljuk a baloldali önkormányzatokat, könnyen megállapíthatjuk, hogy a baloldali városvezetők többsége valójában saját démonaival, belső ellenfeleivel vív küzdelmet, nem pedig a kormányzattal”

– jelenti ki az elemző.

Hozzátette: a főpolgármester a szavait azzal tetézte, hogy szerinte „az Orbán-kabinet tagjai nem kormányoznak, hanem uralkodnak, a baloldali városvezetők azonban ezzel szemben kívánnak alternatívát mutatni”.

Konstanczer Tamás szerint szereptévesztésre utal az a városvezetői filozófia, amelyet egyes baloldali polgármesterek képviselnek.

„A baloldali önkormányzati vezetők felhatalmazva érzik magukat arra, hogy együttműködés helyett folyamatosan kiélezett küzdelmet vívjanak a kormánnyal, egyfajta állóháborúba sodorják magukat, ahol áldozatként tündökölhetnek a politikai haszonszerzés reményében. Azontúl, hogy ez a szerep egyáltalán nem őszinte, nem is kifizetődő, hiszen a választók cselekvésre hatalmazzák fel a politikai vezetőket, nem pedig panaszkodásra.

A demokrácia állapotáról szóló érvelésük közhelyszámba megy, mert egyes baloldali városvezetők – szerepüket szándékosan félreértelmezve – elfelejtik, hogy a nép uralmának játékszabályai szerint a polgármester az adott település vezetésére kap felhatalmazást, a kormány azonban az egész ország irányítására”

– hangsúlyozza a Századvég Alapítvány elemzője.

Az elemző szerint az egyes baloldali önkormányzati vezetők részéről tapasztalható folyamatos küzdelem és kommunikációs háború értékelése alapján könnyen kikövetkeztethető, hogy Karácsony Gergely és a baloldali városvezető társainak pozicionálása nem szólhat másról, mint hogy puszta politikai számításból kormányzati alternatívát mutassanak a jövő évi választásra. – Ez felveti azt a kérdést, hogy miért gondolják úgy a baloldali polgármesterek, hogy számukra nem kifizetődő együttműködni a kormányzattal – jegyzi meg. Konstanczer Tamás úgy véli, a fentiek fényében kijelenthető: attól tartanak, hogy számukra nem járna politikai haszonnal, arcukat vesztenék egy esetleges együttműködés során, ezért törekednek a társadalom megosztására.

A Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője szerint

felmerül a kérdés, hogy milyen démonaik vannak valójában a baloldali városvezetőknek.

„Amennyiben elvonatkoztatunk attól, hogy Karácsony és társai minden frusztrációjukat a kormányra vetítik ki, több esetben komoly törésvonalakat érzékelhetünk a baloldali pártok önkormányzati együttműködésében” – hívja fel a figyelmet. Konstanczer Tamás szerint Göd, Szigetszentmiklós, Eger, Pécs, Szombathely és a fővárosban Ferencváros képviselő-testületének konfliktusos működése is jól példázza azokat a belső feszültségeket, amelyek az utóbbi időben kiéleződtek a szivárványkoalíció által vezetett településeken.

„Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a fővárosi önkormányzatban megkerülhetetlen tényező a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, és a legtöbb önkormányzati cégbe a Gyurcsány-éra levitézlett emberei tértek vissza”

– emlékeztet Konstanczer Tamás, hozzátéve: Karácsony Gergelynek nem a magyar kormány a legnagyobb ellenfele, hanem a baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában