Ország-világ

2020.06.27. 08:30

Hárommilliárd forint jut a talentumoknak

A pénzből a határon túli magyarok is részesülhetnek.

Az óvodától az egyetemig számos területen segítik a kiemelkedő képességű gyerekeket a Nemzeti tehetség program pályázatai. Úgy tudjuk, a diákok támogatására az idén is több mint hárommilliárd forintot biztosít a kormány. Mindez több mint háromszázezer tanulónak jelenthet ösztöndíjat 2020-ban – írja a Magyar Nemzet.

Az állam 2008 óta karolja fel központilag a fiatal talentumokat. Az Ország­gyűlés tizenkét évvel ezelőtt ötpárti konszenzussal határozott egy átfogó nemzeti gazdasági, esélyjavító és társadalomépítési kezdeményezés létrehozásáról. Ez lett a Nemzeti tehetség program (NTP), amely egészen 2028-ig tűzött ki feladatokat annak érdekében, hogy megtalálják és célzottan segíteni tudják a legjobb képességű fiatalokat a tehetségük kibontakoztatásában, illetve hasznosításában.

Bevezetése óta több mint 14 ezer projekt kapott támogatást az NTP keretein belül, 21 milliárd forintot is meghaladó összegben – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A szaktárca tájékoztatása szerint hazai és külhoni tehetségek egyaránt részesülhetnek a pályázati úton elnyerhető támogatásokból, amit a külön e célra létrehozott Nemzeti Tehetség Alapból finanszíroznak.

A program komplex, célzott pályázatokkal segíti például a halmozottan hátrányos helyzetű, a roma vagy fogyatékossággal élő, illetve a különös odafigyelést igénylő fiatalokat, de vannak olyan programelemek, amelyek kifejezetten a kis létszámú iskoláknak vagy az elmaradottabb járásokban működő intézményeknek szólnak. A segítségnyújtás már az óvodában elkezdődik és egészen az egyetemig tart, kiterjed a tudományok, a sportok, a művészetek valamennyi területére.

A pénzből többek közt ösztöndíjakat adnak, versenyeket támogatnak, tehetséggondozó műhelyeket működtetnek, sőt még a tehetséggondozásban élen járó pedagógusokat és önkormányzatokat is díjazzák. Úgy tudjuk, a most lezárult tanévben 1848 pályázat részesült támogatásban. A 2020/21 tanévhez ­kapcsolódóan pedig eddig 46 felhívás jelent meg, amelyekre tegnapi határidővel zárult a jelentkezés.

Az NTP támogatásai kapcsán külön is kiemelendő a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj. A 2013-ban alapított és évente átadott kitüntetés azoknak a pedagógusoknak, szakembereknek vagy szervezeteknek az elismerésére szolgál, akik különösen sokat tesznek a jövő reménységeiért. A díjat eddig több mint kilencszáz tehetséggondozó vehette át.

A 2015-ben alapított A Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjban pedig az elmúlt tanévben 863, fennállása óta pedig háromezerötszáz kiemelkedő teljesítményű diák részesült, több mint másfél milliárd forint értékben.

Az Emmi közölte a Magyar Nemzettel azt is, hogy 2020-ban – az előző évhez hasonlóan – ismét 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre az NTP megvalósítására, ez a pénzösszeg pedig a korábbi évek tapasztalatai alapján átlagosan 300-350 ezer diák anyagi támogatására lesz elég.

Kitértek arra is, hogy a költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapja az egyszázalékos adófelajánlásokból adódik, amelyet a kormány 2015 óta minden évben megdupláz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában