Járvány

2020.04.04. 11:30

Gulyás Gergely: rendelkezésre áll a pénz a védekezéshez (videó)

Költségvetési átcsoportosításokat hajtott végre a kormány.

Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz fõnél nagyobb beltéri és az ötszáz fõnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezõkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely a Kormányinfón jelentette be, a kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot. Az egészségügyben dolgozó ápolók tervezett béremelésére is mindenképpen sor kerül majd – olvasható az Origo beszámolójában.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a magyar gazdaságtörténet eddigi legnagyobb élénkítőcsomagja a hazai GDP 18-22 százalékát ölelheti fel. A Miniszterelnökség vezetője boszorkányüldözésnek nevezte a hazánkat ért brüsszeli támadásokat.

A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online Kormányinfón.

Gulyás Gergely ismertetése szerint a párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak.

1345 milliárdos átcsoportosítás

Hozzátette: a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez. Közölte, az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.

Jelezte, az intézkedések április 15-től vagy május 1-jétől hatályosak.

A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot

- részletezte Gulyás Gergely.

Közölte, hogy létrejön a járvány elleni védekezési alap és a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap. Az eredményes védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében a kormány jelentős átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre kötelez másokat is, politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is – mondta.

Ekkora méretű lehet az akcióterv

Orbán Viktor hétfőn, Palkovics László kedden beszél majd a gigantikus akcióterv részleteiről. A jegybankkal is folyamatos az egyeztetés, és ők is bejelentéseket tesznek majd.

Az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát érinti majd

- mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy egy uniós alapot is nyit a kormány, és ebben fel fogják tüntetni a konkrét összegeket.

Eddig egyetlen forint sem érkezett

- tette hozzá. Pluszpénzt nem kapunk, de könnyebben tudunk forráshoz jutni, ennek örülünk, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen pluszforrást kapnánk.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormány tartja azt az ígéretét, amit a korábbi egészségügyi béremelésekre tett. Köszönetet mondott a teljes egészségügyi szektornak.

70 milliárdba kerül az egészségügyi dolgozók rendkívüli béremelése,

a pénzhez nyár elején juthatnak a dolgozók

- mondta.

Boszorkányüldözés Magyarország ellen

Harmincezerrel nőtt a járvány miatt a munkanélküliek száma, és napi négyezer a munkájukat elvesztők száma, ezért, a kormány dönteni fog az ország történetének legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervéről – mondta a miniszter.

Boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, pedig most az Európai Uniónak is a járvány elleni védekezéssel kellene foglalkoznia

- válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére.

Az Origo kérdésére Gulyás Gergely azt is elmondta, a budapesti tömegközlekedést a főváros működteti, és a kormány arra kéri az önkormányzatot, hogy a rendelkezésére álló elégséges forrásokból oldja meg a biztonságos tömegközlekedést, hogy ne legyenek az elmúlt napokban tapasztalhatókhoz hasonló tömegjelenetek.

Nagy szükség van az egyházak tevékenységére

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy egy hétig biztosan fennmaradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok. Felekezetre való tekintet nélkül mindenkit érintenek a mostani szabályok. Szerencsére az online alkalmak szélesebb közönséghez juthatnak el, mint a templomi szertartások. Az egyházak tevékenységére ma sokkal nagyobb szükség van, mint bármikor az elmúlt évtizedekben bármikor – hangsúlyozta Gulyás.

A statisztikák szempontjából a legfontosabb az, hogy egy-egy országban hányan halnak meg – mondta Gulyás. Akiknél komoly tünetek vannak, azok kórházba kerülnek, így nem lehet eltitkolni az adatokat.

A rosszul pályázó országoknak kedvez az uniós intézkedés, így nekünk az sokkal kisebb segítséget jelent.

Három hét alatt elkészült egy új mobilkórház

- jelentette be Gulyás Gergely.

Nem stadionokat építünk, hanem az egészségügyre fordítunk minden forrást.

Két népstadiont lehetne építeni abból a pénzből, amit az elmúlt időszakban a kormány egészségügyi felszerelésekre költött – ismertette a miniszter.

A zöldterületek rendbetétele miatt is kellenek a változások

A Városligettel kapcsolatban azt mondta, hogy minden épületnek jogerős engedélye van az építésre. Ha akarnánk, akkor már holnap elkezdődhetne az építkezés. A fővárosi változtatási tilalom a zöldfelületek rendbetételét is gátolja, ezért van szükség a mostani javaslatra.

Gulyás Gergely a megjelent álhírekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány elkötelezett a sajtószabadság mellett.

Világos a tényállás, nem a büntetőjogi következmények elérése volt a cél, hanem az elrettentés is.

Gulyás arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon olyan hírek terjesztésétől, amik nem felelnek meg a valóságnak.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában