gyermekvédelem

2021.09.21. 15:36

Fülöp Attila: huszonháromezer gyermek jövője senkinek nem lehet közömbös

A nevelőszülői hálózatot több lépcsőben fejlesztette a kormány.

A gyermekvédelemben élő 23 ezer fiatal jövője senkinek nem lehet közömbös – jelentette ki a szociális ügyekért felelős államtitkár kedden Szegeden.

Fülöp Attila a tízéves Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Szívvel – lélekkel című országos gyermekvédelmi konferenciáján tartott előadásán hangsúlyozta, a gyermekvédelem nem csak pár ember magánügye, mindannyiunkról, az egész nemzetről szól.

Az államtitkár kifejtette, a kormány egyetlen célja ezen a területen kihozni a gyermekvédelemben élőkből, amit lehet, addig segíteni a fiatalokat, míg nem tudnak saját lábára állni. Ezt csak anyagi javakkal nem lehet elérni, rendkívül fontos benne a közösség szerepe – tette hozzá.

Az optimális gyermekvédelmet nem a külvilág sajnálatára, hanem a munkára és együttműködésre kell építeni. Csak akkor lehet sikeres, ha közösségi ügyé válik, kudarcra van ítélve, ha a körülötte lévő környezet nem segíti – közölte a politikus.

Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye a nagy létszámú gyermekotthonok megszüntetése, ma már kevesebb mint hétszáz gyermek lakik ilyenekben – hangzott el. Sikerült megerősíteni a jelzőrendszert, több mint ezer szociális munkás dolgozik óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, a feladatuk a gyermekek fejlődésének segítése.

A nevelőszülői hálózatot több lépcsőben fejlesztette a kormány. Jelenleg a gyermekvédelemben élők 70 százalékáról nevelőszülők gondoskodnak – tudatta Fülöp Attila, hozzátéve: egyszerűsítették az örökbefogadás folyamatát is.

Az elmúlt években komoly fenntartói változás is lezajlott, a gyermekvédelmi ellátórendszer 70 százalékát egyház működteti, a teljes szociális gyermekvédelmi területen pedig 50 százalékos az egyházi jelenlét – mondta.

Az államtitkár rámutatott, az egyházak nem azért vállalnak szerepet a gyermekvédelemben, mert bármilyen jogszabály erre kötelezi őket, hanem mert ez egy több ezer éves misszió természetes folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában