Ország-világ

2021.07.25. 07:58

Frei Tamás akaratlanul is a magyar válságkezelést dicsérte

Az egykori műsorvezető akaratlanul is állást foglalt az itthoni jobboldali válságkezelés mellett, mivel Friderikusz Sándor podcastjának a vendégeként arra panaszkodott, hogy az Egyesült Államokban a hosszú ideig járó munkanélküli-segély miatt nincs munkaerő. Emlékezetes, hogy Magyarországon a baloldal követelte ezt a válság alatt.

„Nem kezdenek az emberek hirtelen nem vásárolni ruhát” – kezdte a példálózást a Frei-dosszié egykori műsorvezetője egy másik baloldali tévésztár, Friderikusz Sándor podcastjában arról, hogy az emberek nem változtatnak a korábbi életstílusukon a koronavírus miatt.

„Magyarországon nem adtak ingyenpénzt az embereknek, de Amerikában jelenleg az a probléma, hogy az emberek nem mennek vissza dolgozni, mert 700 dollár a heti munkanélküli-segély a Covid után”

– csapott hirtelen politikai fejtegetésbe Frei, hozzátéve: 8-900 ezer forintot kap mindenki (havonta), és erre most még rátettek pénzt.

„Vitatkozhatunk arról, hogy vajon attól indul be az amerikai gazdaság, mert van pénz, amit el lehet költeni. Költik, fölrúgják egymást a shopping mallokban! És egyébként infláció is van, mert az ingyenpénzt könnyen költik, de a hozzám hasonló vállalkozók, akik éttermet vagy kávézót üzemeltetnek, nem találnak munkatársat, mert az emberek azt mondják, hogy 39 hétig kapok (havi) 2800 dollárt a koronavírus miatt, akkor nem megyek dolgozni” – panaszkodott az amerikaiak felfogását ecsetelve. Emiatt egy év alatt 100-ról 117 százalékra emelkedik az amerikai GDP-arányos költségvetési hiány Frei elmondása szerint.

„Ilyen hosszan ennyi pénzt kapnak az amerikaiak?” – hitetlenkedett a csillagászati összegek hallatán Friderikusz.

A két egykori tévésztár azért gyorsan megállapodott abban, hogy Magyarországon semmit se adtak, viszont szerintük Amerika sem ennyire gazdag, hogy ezt megengedhetné magának.

Érdekesség, hogy Magyarországon jelenleg három hónapig jár az álláskeresési járadék azoknak, akik munka nélkül maradnak (ez Frei amerikás számítása szerint 12 hét). Az egykori munkanélküli-segély összegét és az arra való jogosultságnak a hosszát éppen a második Orbán-kormány vágta vissza azért, hogy ezzel is munkára ösztönözze a magyarokat.

A kormánypárti politikusok azóta is rendre hangsúlyozzák, hogy szerintük segély helyett munkát kell adni, ezért nem emelik például az álláskeresési járadék összegét, és nem hosszabbítják meg a jogosultságot. A baloldal viszont a koronavírus-járvány okozta válság alatt is a munkanélküli-segély megemelését és a jogosultság kilenc hónapra való meghosszabbítását követelte a kormánytól (36 hétre, ami már közelít a Frei által kritizált amerikai megoldáshoz, ami 39 hét).

Frei Tamás kiakadásának plusz ízt ad, hogy jelenleg Magyarországon is munkaerőhiányra panaszkodnak a vendéglátásban. Legutóbb épp Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök balatoni riportján rögzítették siófoki étteremtulajdonosok, hogy egyszerűen nem tudnak személyzetet találni, annyira nincs ember.

Címkék#Frei Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában