Hallgassa élőben!

Fehéroroszországban megkezdődött a járvány harmadik hulláma

Erről tanúskodik az igazolt fertőzések számának múlt heti feltűnő emelkedése.

Fehéroroszországban megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, erről tanúskodik az igazolt fertőzések számának múlt heti feltűnő emelkedése – derül ki az egészségügyi minisztérium keddi közléséből.

„Országunkban most kezdődik a fertőzéses megbetegedések újabb emelkedése, mi ezt nevezzük harmadik hullámnak” – mondta Inna Karaban, a tárca higiéniai, járványügyi és megelőzési osztályának vezetője, akit a BelTa állami hírügynökség idézett. A tisztségviselő szerint az ország különböző régióiban és Minszkben is azt tapasztalták, hogy növekszik a koronavírusos fertőzések, így a súlyos lefolyású, e kórokozónak tulajdonítható tüdőgyulladásos megbetegedések száma. A múlt héten a megvizsgált minták 11,9 százalékában azonosították a SARS-CoV-2 vírus RNS-ét- mondta az osztályvezető.

Közölte, hogy a harmadik hullámmal határozott intézkedések révén kívánják felvenni a harcot az egészségügyi hatóságok, így erősíteni fogják az ellenőrzéseket a maszkhasználatra és a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását illetően.

A minisztérium kedden beszámolt arról, hogy a 9,4 millió lakosú országban eddig 129 899 ember kapta meg az oltás első adagját, 41 688 pedig már a második dózist is.

Fehéroroszországban tavaly október 1-jén kezdték el oltani az önként jelentkezőket az orosz Szputnyik V-vel (ez az állam volt Oroszország után az első, amelyik hivatalosan regisztrálta ezt a vakcinát). December végén kezdték el oltani az egészségügyi dolgozókat, április elején pedig hozzáláttak a tömeges oltásokhoz.

Fehéroroszország februárban a kínai Sinopharm vakcinából százezer adagot kapott, ezenkívül megkezdték a Sputnyik V közös gyártását. Fehéroroszország elsőként kapott a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona vakcinájából is.

DossziéA Debrecen és a Gyirmót feljutott, a Vasas lemaradt az élvonalról
A fővárosiaknak ezúttal nem sikerült a visszajutás.
Egy nap alatt kétszer is ölt: Szlovákiában és Magyarországon is gyilkolt egy férfi
A két áldozatnak köze lehetett egymáshoz.
Újabb ígéretes vezeték nélküli fülhallgatóval készül a Sony
A napokban nagyfelbontású képek árulkodtak a Sony WF-1000XM4 vezeték nélküli fülhallgatóról.
Bikiniben mutatta meg formás alakját Kárpáti Rebeka
Amint kisütött a nap, Kárpáti Rebeka azonnal megszabadult a ruháitól.
Berki Krisztián a váláson gondolkozik
Berki Krisztián és kedvese Mazsi néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy kisbabát várnak és nemrégiben az is kiderült, hogy kislányuk lesz. A boldog pillanatot megosztották a nyilvánossággal, ahogy azt is, hogy felmerült köztük a válás lehetősége.