Ország-világ

2020.12.21. 07:53

Február elsejétől indul az otthonfelújítási kölcsön (videó)

A miniszterelnök szombati bejelentése értelmében február 1-jétől már azok is részt tudnak venni az otthonfelújítási programban, akiknek nincs most meg a fedezetük erre – többek között erről beszélt tegnap Novák Katalin családügyi miniszter. A legfeljebb hatmillió forintos felújítási hitellel még több család tud belevágni a munkálatokba, hiszen ehhez akár önerőre sem lesz szükségük.

Budapest, 2020. október 28. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású elemérõl tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. Január elsejétõl akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás elõtt álló vagy már gyermeket nevelõ fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a miniszter. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

„Az otthonteremtés a kormány családtámogatásainak egyik legfontosabb eleme” – jelentette ki Novák Katalin tegnap a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, ha van munka és biztos fedél a családok feje fölött, sokkal nagyobb lehet a biztonságérzetük, a fiatalok pedig bátrabban mernek gyermeket vállalni, családot alapítani akkor, ha tudják, hogy van egy lakás, egy otthon, ahová a gyermek megszülethet – írta meg a Magyar Nemzet.

A családtámogatások fontos alapelve az, hogy nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő elemek.

Novák Katalin ismertetése szerint ha van egy pár, és családot alapítana, felveheti a babaváró támogatás tízmillió forintját. A csok nagycsalád esetében akár újabb tízmillió forintos támogatást jelenthet, az ahhoz kapcsolódó kölcsön további 10 vagy 15 millió forint, ehhez jár továbbá az illetékmentesség. Később pedig akár egy csokkal vásárolt ingatlannál is igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás.

Novák Katalin jelezte, a miniszterelnök szombati bejelentése értelmében február 1-jétől már azok is részt tudnak venni az otthonfelújítási programban, akiknek nincs most meg erre a fedezetük. Mint mondta, februártól olyan otthonfelújítási kölcsönt lehet igényelni, amelynek köszönhetően a felújítás költségeit előzetesen egy hitelen keresztül megkaphatják a családok, majd költségeik (hiteltartozásuk) felét az állam visszafizeti helyettük, és csak a maradékot kell törleszteniük, legfeljebb tízéves futamidővel.

Mint Novák Katalin hétfői Facebook-videójában kifejtette:

az otthonfelújítási kölcsön egy maximum 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású kölcsönt jelent, amelyet a bankfiókokban lehet majd igényelni

- ismertette.

Mint azt a lap megírta, az otthonteremtési program elemei közül eleve az otthonfelújítási támogatásra van a legnagyobb érdeklődés. Az államilag támogatott hitellehetőséggel még több családnak nyílik arra lehetősége, hogy lakását, házát, kertjét felújítsa, befejezze. A programban a költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot az állam utófinanszírozással térít meg az államkincstárhoz benyújtott számlák alapján – tehát aki a hitellel él, annak a hiteltartozásából törleszt majd akár hárommilliót.

A felújítási program feltétele az előzetesen megkötött vállalkozói szerződés is. Feltehetően a hitel igényléséhez már szükség lesz erre, majd a munkálatok elvégeztével, a számlák benyújtása után történik meg a kölcsön állami előtörlesztése – hasonlóan a családok jelzáloghitel-tartozásának a második, harmadik vagy további gyermek születésénél érvényesíthető 1–4 millió forintos törlesztéséhez. A felújítási hitellel sem változik az az alapelv, hogy a munkadíjat és az anyagköltséget fele-fele arányban lehet jóváírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában