Amerikai-iráni konfliktus

2020.01.13. 06:43

Ezrek emlékeztek a lelőtt ukrán gép áldozataira Kanadában

Csaknem kétezer ember, többségében a helyi iráni közösség tagjai emlékeztek meg helyi idő szerint vasárnap arról az 57 kanadai állampolgárról, akik előző hét szerdán veszítették életüket, amikor az iráni légvédelem Teherán közelében lelőtte az ukrán légitársaság Kijevbe tartó repülőgépét.

„Semmi sem pótolhatja ezeket a ragyogó életeket, amelyeknek ilyen korán vége szakadt” – mondta a megemlékezésen Chrystia Freeland, a kanadai kormány miniszterelnök-helyettese. „Ezeket a sebhelyeket örökké magunkon hordjuk” – tette hozzá.

Mehrdad Ariannejad, az iráni-kanadai kulturális párbeszédet szorgalmazó szervezet, a Tirgan vezetője arról beszélt, hogy az iráni hatóságoknak el kell számoltatniuk a felelősöket, válaszolniuk kell a kérdésekre, és jóvá kell tenniük ezt a hanyagságot és az emberi életek semmibe vételét.

Irán előbb tagadta, majd a hét második felében elismerte, hogy tévedésből lőtték le az utasszállítót, és ezért bocsánatot kért.

Kanadában él Észak-Amerika egyik legnépesebb iráni közössége. A 2016 népszámláláson 210 ezren vallották magukat iráni származásúnak.

Az Edmontonban tartott megemlékezésen Justin Trudeau miniszterelnök kijelentette: ki fog állni azért, hogy igazságot szolgáltassanak.

„Most lehet, hogy elviselhetetlen a magány, de önök nincsenek egyedül. Az egész ország önök mellett áll, ma, holnap és az elkövetkező években” – szögezte le Trudeau.

Az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépét nem sokkal a felszállás után lőtte le az iráni légvédelem előző szerdán, pár órával az után, hogy Irán ballisziktus rakétákkal csapást mért Irakban található amerikai célpontokra. A gépen 176-an voltak, és senki sem élte túl a tragédiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában