jól viselkedett

2021.01.19. 23:37

Életfogytiglanra ítélték, mégis öt év után szabadul a fiatal terrorista

A briteknél mára bevett gyakorlattá vált az életfogytiglanra ítélt terroristák idő előtti szabadlábra helyezésre.

Tizennégy éves volt, amikor letartóztatták terrortámadásra buzdítás és szervezésben való közreműködés miatt az Egyesült Királyság legfiatalabb terroristáját – írja a V4NA Hírügynökség.

A fiút akkor életfogytiglanra ítélték, most azonban a felülvizsgáló bizottság úgy ítélte, hogy szabadlábon távozhat, mivel a fogsága alatti magatartása és fejlődése elegendő bizonyítékként szolgál arra, hogy nyugodtan elengedjék.

A fiatal terroristát az interneten terjesztett terrorista propaganda toborozta be az Iszlám Állam soraiba és maga is hamar támogató szerepet kezdett játszani a szervezet működésében. Egy Sevdet Besim nevű 18 éves fiút például éveken keresztül több ezer üzenettel motivált arra, hogy az ausztrál melbourne-i parádén rendőröket fejezzen le és a tömegbe hajtson gépjárművével.

A szabadlábra helyezéssel foglalkozó bizottság az első meghallgatása után engedélyezte a szabad távozását, úgy ítélve, hogy a fiú nem veszélyes.

Az életfogytiglani ítéletek rövidre vágása egyébként bevett gyakorlat a brit hatóságoknál, amely gyakorlat alól a terroristák sem kivételek. Nemrég közfelháborodást váltott ki egy statisztika is, mely szerint az elmúlt négy évben mintegy 160 terroristát engedtek ki idő előtt a brit börtönökből. Ez ellen a brit alsóház törvényt is hozott, hogy a szabadlábra helyezéseket ne automatikusan rendeljék el idő előtt, hanem vizsgálják ki a bűnözők állapotát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában