Ország-világ

2021.04.06. 07:14

Bennfentesként sokat tudhat Gyurcsány adóbűnöző ügyvédjének testvére

A bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolt Cz. P. Zs. – Czeglédy Csaba testvére – várhatóan az április 19-i héten állhat bíróság elé.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felfutása előtt kezdődött meg Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc adóbűnöző ügyvédje és húsz vádlott-társa pere a Kecskeméti Törvényszéken – ismertette a Magyar Nemzet. A vád lényege, hogy Czeglédy társaival adócsalásra szakosodott bűnszervezetet alapított. Czeglédy cége, a Human Operator Zrt. közvetetten – két cég közbeiktatásával – tíz iskolaszövetkezetet működtetett.

A számlázási láncolatban végül a Human Operator nem fizette be a cégcsoport gazdasági tevékenysége nyomán keletkezett áfakötelezettségét, és a be nem fizetett adót visszaigényelte az államtól. A diákok adóterheit, így például a személyi jövedelemadót sem fizette meg Czeglédy cége. Ezzel 6,3 milliárd forintos kárt okoztak a magyar államnak.

A tárgyalássorozat egyik legérdekesebb eseménye Czeglédy Csaba testvére, Cz. P. Zs. meghallgatása lett volna, amely során a bíróság, a vád és a védelem kérdéseket intézhetett volna az ügy tizenötödrendű vádlottjához. A járványhelyzet miatt erre úgy tűnik, hogy várni kell: a kormány meghosszabbította a szigorított védekezés időszakát április 19-éig. Ismeretes, hogy azon a héten nyitnak az iskolák és várhatóan a bíróságok is. Cz. P. Zs. vallomása különösen fontos lehet az ügy megítélése szempontjából.

Érdemes ugyanis megemlíteni, hogy a politikai baloldal körömszakadtáig védi Czeglédy Csabát, akinek láthatóan komoly befolyása van az MSZP-ben és a DK-ban.

Ezek a pártok évek óta „koncepciós pert” kiáltanak az ügy miatt, csakúgy, mint Czeglédy. A politikai jobboldal szerint viszont az ügy még annál is jóval súlyosabb, mint amilyennek elsőre látszik:

a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, Budai Gyula úgy véli, az adócsalásból származó pénzek egy része az MSZP pártkasszájába vándorolt.

Az ügy objektív, bizonyítékokon alapuló megítélése természetesen a bíróság dolga, azt azonban érdemes leszögezni, hogy Czeglédyéknek nem áll jól a szénájuk. A számlák, dokumentumok mellett a tanúvallomások is fontos részei a vádnak és többen beismerték felelősségüket.

Legutóbb B. R., a tizenkilencedrendű vádlott tett terhelő vallomást Czeglédyékre. A férfi több iskolaszövetkezet elnöke volt, és azt írta a bírónő által felolvasott levelében, hogy érdemi munkát nem végzett, ám ezért Czeglédytől több alkalommal borítékban készpénzt kapott.

A politikus cégénél – a Human Operator Zrt.-nél – voltak az iskolaszövetkezet bélyegzői, legfontosabb dokumentumai, neki csupán annyi dolga volt, hogy átolvasatlanul kellett aláírnia papírokat. Egy alkalommal Cz. P. Zs. szervezett egy találkozót Czeglédy Csaba és B. R. között, amelyen Czeglédy arról tájékoztatta az „elnököt”, hogy a két általuk alapított iskolaszövetkezet közül az egyik már nem működik, ám lehetséges, hogy újra tudnák indítani.

A védelemnek kiemelten fontos lesz Cz. P. Zs. meghallgatása, hiszen a férfinak Czeglédy rokonaként, bennfentesként rendkívül sok információja van.

A vádirat szerint Cz. P. Zs. ismerte a strómanok által vezetett szövetkezeti rendszert, tudomással bírt arról, hogy a teljes szervezeti háló egységes irányítás alatt áll. Mindemellett alkalmanként segítséget nyújtott a negyedrendű vádlottnak, P. A.-nak a pénzösszegek megszerzése és visszaosztása tekintetében.

Az eljárás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala zárolta Cz. P. Zs. önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításait, kis híján három és fél millió forint értékben. Az ügyészség fegyházban végrehajtott szabadságvesztést indítványozott, valamint 4,8 millió forintnyi vagyonelkobzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában