Ország-világ

2020.07.29. 06:40

Az önkormányzatok is mozgósítanak a székelyek petíciós kampánya mellett

Minden segítséget megadnak azért, hogy az akció sikeres legyen.

Több ezer testvértelepülési kapcsolat állhat a székely petíciós kampány szolgálatába, és ez sokat segíthet abban, hogy további négy országban elérjék a törvényben meghatározott aláíráslimitet. Schmidt Jenő kijelentette: minden segítséget megadnak azért, hogy a kampány sikeres legyen – írja a Magyar Nemzet.

Levéllel fordul az önkormányzati érdekképviseletek vezetőihez a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, hogy a tagjaik vegyék fel a kapcsolatot a testvérvárosaikkal és -megyéikkel, és kérjék meg őket arra, álljanak a székely petíció mellé – ezt maga Őri László közölte a Magyar Nemzettel.

A napokban Szili Katalin határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott és a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke mint ötletgazda sajtótájékoztatót tartott a kezdeményezésről, ahol utóbbi kijelentette: hatalmas erő rejlik az önkormányzatok testvérvárosi és -megyei kapcsolataiban, és ha sikerülne kihasználni a hálózat szerteágazó kapcsolatrendszerét, akkor az sokat lendíthetne a székely petíció nemzetközi kampányán, és további, legalább négy országban is összegyűlhetne a jogszabályban meghatározott aláírásszám.

Ez eddig Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában sikerült, de a gyűjtés november 7-ig tart.

Őri László úgy fogalmazott, hogy van olyan érdekképviseleti vezető, aki már megkapta a felhívást, de a napokban mindenkihez eljut majd a levél.

Mindenképpen segíteni fogunk, ez nem is lehet kérdés, minden tagunkat hajtani fogom, hogy írjanak alá és támogassák a kampányt – így reagált az üggyel kapcsolatos kérdésre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke,

Tab polgármestere. Schmidt Jenő kijelentette: Tabnak is van két felvidéki (Szimő és Pered) és egy székely (Tusnádfürdő) testvértelepülése, ahol szintén sokat tehetnek és tettek is már az ügy sikeréért.

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke a kezdeményezésről elmondta: nagyon változó, hogy egy-egy önkormányzat mennyit tud segíteni a testvérvárosi kapcsolatain keresztül a székely petíciós kampányban. Ez szavai szerint függ attól, hogy egy település vezetése mennyire buzgó, mennyire kíván az ügy mellé állni.

Sok függ attól is, hogy két önkormányzat testvértelepülési kapcsolata mennyire élő. Ezek közül sok sajnos csak arról szól, hogy a felek annak idején aláírták az erről szóló megállapodást, de a gyakorlatban a kapcsolatok egy része nem működik – hangsúlyozta Szabó Gellért, aki egyben Szentkirály polgármestere.

Hozzátette: sokat segíthetnek azok az együttműködések is, amelyeket nem erősítettek meg aláírt szerződéssel, csak informálisak, ugyanakkor erősek. Ezek legtöbbször polgármesterek és munkatársaik között működnek.

A kezdeményezés tétje: ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában