Járvány

2021.09.03. 14:03

Az oltatlanok járványa lett a koronavírus-világjárvány

Az oltatlanok járványává alakult a koronavírus-világjárvány Németországban, ezért minél könnyebben hozzáférhetővé kell tenni a vakcinát, hogy ne legyen szükség újabb korlátozásokra ősszel – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter egy pénteki interjúban.

Jens Spahn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek között

10-12-szer többen vannak a vírus okozta betegségtől (Covid-19) védő oltással nem rendelkezők, mint a beoltottak.

Ezért a kormány szeptember közepén nagyszabású akciókkal próbál új lendületet adni az oltási kampánynak, arra törekednek, hogy az emberek a mindennapi elfoglaltságaik közben, a lehető legkisebb erőfeszítéssel és időráfordítással beoltathassák magukat.

A védekezést szolgálja egy tervezett új jogszabály is, amely szerint bizonyos foglalkozásokban, például az idősgondozásban és a napközbeni gyermekellátásban a munkavállaló köteles nyilatkozni arról, hogy rendelkezik-e teljes oltással – mondta a miniszter.

Csak az oltási hajlandóság alakulásától függ, hogy kell-e megint korlátozni az emberek szabadságát

– fejtette ki arra a felvetésre, hogy számos szakértő szerint a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb delta vírusváltozat szétterjedése miatt ismét korlátozásokra lesz szükség a felső légúti megbetegedések ősszel kezdődő szezonjában.

Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője szerint a hatvan feletti korosztályban 90 százalékos, a hatvan alattiaknál pedig 85 százalékos átoltottságot kell elérni a járvány megállításához. Azonban az átoltottság a lakosság egészét tekintve a 60 százalékot is alig haladta meg, és a július elején regisztrált 700 ezerről 200 ezerre süllyedt a naponta beadott oltások átlaga.

A szövetségi kormány pénteki összesítése szerint a 252 napja tartó oltási kampányban 102,4 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 65,6 százaléka – 54 541 599 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 61 százaléka – 50 754 494 ember – rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 251 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem húszszázalékos emelkedés az egy héttel korábbi 12 029-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 984 353 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 45 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 301-re emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában