katonai képességek

2020.07.01. 06:51

Ausztrália tíz év alatt 40 százalékkal emeli védelmi költségvetését

Ausztrália jelentősen, tíz év alatt 40 százalékkal emelni fogja védelmi költségvetését, az elsődleges cél a katonai képességek erősítése az indiai- és a csendes-óceáni térségben – jelentette be az ország miniszterelnöke szerdán.

Scott Morrison arról számolt be, hogy ezen időszak alatt körülbelül 270 milliárd ausztrált dollárt fognak fordítani a nagyobb hatótávolságú csapásmérő képességek fejlesztésére, először is 200 darab nagy hatótávolságú, hajók elleni rakétát vásárolnak az Egyesült Államoktól.

„Elnyomástól és hegemóniától mentes indiai- és csendes-óceáni régiót szeretnénk, amelyben minden ország betartja a nemzetközi szabályokat és normákat” – közölte.

Noha Kínát nem nevesítette a kormányfő, szakértők szerint ez a lépés azt mutatja, hogy Ausztrália határozottabban kíván fellépni a Kínával való kapcsolatában, és kevésbé akar függeni az Egyesült Államoktól.

A bejelentés elemzők szerint fokozhatja a feszültséget Kínával, a nagy hatótávolságú rakéták vásárlása ellenlépéseket vonhat maga után Peking részéről.

Kína Ausztrália legfontosabb kereskedelmi partnere, azonban a felek viszonya közel sem nevezhető problémamentesnek, sőt az utóbbi hónapokban jelentősen tovább is romlott amiatt, hogy Canberra független nemzetközi vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány eredetét illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában