Ausztrália tíz év alatt 40 százalékkal emeli védelmi költségvetését

Ausztrália jelentősen, tíz év alatt 40 százalékkal emelni fogja védelmi költségvetését, az elsődleges cél a katonai képességek erősítése az indiai- és a csendes-óceáni térségben – jelentette be az ország miniszterelnöke szerdán.

Scott Morrison arról számolt be, hogy ezen időszak alatt körülbelül 270 milliárd ausztrált dollárt fognak fordítani a nagyobb hatótávolságú csapásmérő képességek fejlesztésére, először is 200 darab nagy hatótávolságú, hajók elleni rakétát vásárolnak az Egyesült Államoktól.

„Elnyomástól és hegemóniától mentes indiai- és csendes-óceáni régiót szeretnénk, amelyben minden ország betartja a nemzetközi szabályokat és normákat” – közölte.

Noha Kínát nem nevesítette a kormányfő, szakértők szerint ez a lépés azt mutatja, hogy Ausztrália határozottabban kíván fellépni a Kínával való kapcsolatában, és kevésbé akar függeni az Egyesült Államoktól.

A bejelentés elemzők szerint fokozhatja a feszültséget Kínával, a nagy hatótávolságú rakéták vásárlása ellenlépéseket vonhat maga után Peking részéről.

Kína Ausztrália legfontosabb kereskedelmi partnere, azonban a felek viszonya közel sem nevezhető problémamentesnek, sőt az utóbbi hónapokban jelentősen tovább is romlott amiatt, hogy Canberra független nemzetközi vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány eredetét illetően.

Saját ízesítésű gint dobott piacra a brit királyi család
A Buckingham-palota kertjében termő növényekkel ízesített italt csak Nagy-Britannia területére szállítják ki.
Erős nők tennének az erős Magyarországért (videó)
A járvány idején helytálló hölgyeknek hozták létre a Nők Magyarországért Díjat.
Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a vírus antitestjei
Az eredmények azt sugallják, hogy a már felgyógyult betegek újrafertőződhetnek a vírussal.
Megharapott egy sirályt, mert el akarta venni az ételét
A kábítószer hatása alatt lévő fiatal férfi akár 6 hónap börtönbüntetést is kaphat, mert a sirály védett faj.
Tudatosan gyártja az álhíreket a baloldal
A baloldal politikai tőkét remélt ezektől az álhírgyártásoktól, ugyanakkor saját magukat lőtték lábon.