Ország-világ

2021.05.14. 15:44

Akár 7 millió forintnak megfelelő összegbe kerül egy illegális migráns útja

A transznacionális szervezett bűnözés elleni kezdeményezés jelentéséből kiderül, hogy mennyit fizetnek a migránsok azért, hogy belépjenek az Európai Unióba a balkáni útvonalon keresztül. A teljes összeg elérheti akár a 20 ezer eurót is.

Röszke, 2015. szeptember 15. Migránsok a határ szerb oldalán a magyar oldalon álló rendõrnõkkel szemben a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A pandémia nem állította meg a migránsok áramlását az Európai Unióba, a szervezett emberkereskedő csoportok folyamatosan szállítják a nem kormányzati szervezetek segítségével az illegális bevándorlókat Lampedusa szigetén, és a Balkáni útvonalon keresztül az Európai Unióba – írja a V4NA.

A szervezett bűnözés elleni transznacionális kezdeményezés (Global Initiative Against Transnational Organized Crime / GI–TOC) jelentést írt arról, hogy

a határok szigorúbb védelme óta miként, és mennyiért juttatják el az illegális bevándorlókat az Európai Unió határához.

Megállapították, hogy a Macedónia és Magyarország által felhúzott jogi és fizika határzárak következményeként elterelődött az embercsempészek útvonala, mostanában Albánián, Montenegrón, Szerbián vagy Bosznia-Hercegovinán keresztül juttatják el az embereket Horvátországba, az Európai Unió külső határához.

Csupán 70 eurót kérnek azért, hogy eljuttassák őket Pogradecbe, onnan pedig 2500 eurót kérnek azért, hogy eljuttassák az illegális bevándorlókat a Szerbiai Szabadka városába. Egy másik lehetőség szerint, a csempészek 700 euróért Görögországból vagy Bulgáriából bejuttatják az illegális bevándorlókat Észak-Macedóniába. A csempészek rendszerint átvezetik ezeket a csoportokat a nagyobb természeti akadályokon, például folyókon, és az ár továbbá tartalmazza a szállást elhagyatott épületekben vagy gazdaságokban.

– Mindig egyedül próbáltam meg átlépni a határt, mert nincs sok pénzem, de ez lehetetlen,

itt a Balkánon minden a pénz körül forog

– mondta egy észak-szerbiai menekültközpontban tartózkodó migráns a jelentés készítőinek, Walter Kempnek, Kristina Amerhausernek és Ruggero Scaturronak.

A jelentés szerint néhány migráns elárulta, hogy mi a határátlépés technikája.

Előreküldik a gyerekeket, akik kísérő nélküli kiskorúaknak adják ki magukat, ezzel lefoglalva a határőröket,

és eközben a többi illegális bevándorló átmegy a határon.

Ezen kívül, a migránsoknak, felajánlanak „all-inclusive” csomagokat is, aminek az ára 600 eurótól egészen 20 ezerig is terjedhet. Ez a csomag több opciót is tartalmaz, attól függően hogy az adott illegális bevándorló melyik országba szeretne eljutni. A legegyszerűbb terv szerint, hajóval török kikötővárosokból elviszik őket Olaszországba, ahonnan szárazföldön eljuttatják őket akár Németországba is.

A legtöbb esetben előre elkérik az utazás teljes árát az embercsempészek.

Miután kifizették a migránsok a teljes összeget, Törökországból elviszik őket hajóval görögországba, ahol autókkal Albán kikötőkbe szállítják őket. Később jachtokkal Albánia és Montenegró kikötőiből az olasz partokig viszik őket legtöbbször. 2020 januárjában a határőrök elfogtak egy ilyen embercsempész jachtot 55 migránssal a fedélzetén, akik fejenként 2 és 4 ezer dollár közötti összeget fizettek ki azért, hogy átjussanak Olaszországba. 2020 októberében pedig egy másik hajón 52 kurd migránst tartóztattak le Montenegró partjainál egy horvát felségjelzés alatt közlekedő hajó fedélzetén.

Akik a montenegrói partoktól indulnak, akár 8 ezer eurót is fizethetnek az Olaszországba jutásért. Ez azt jelenti, hogy

minden egyes átkeléssel körülbelül 300 ezer eurót keresnek a bűnszervezetek.

Egy másik, olcsóbb opció szerint Törökországból átkompolják a migránsokat Görögországba, ahol hamis útleveleket és tippeket is kapnak, hogy melyik határátkelőnél kell átmenni a határon, majd elkísérik őket egészen Horvátországig.

Borítókép: Migránsok a magyar határzár szerb oldalán a magyar rendőrökkel szemben Röszkénél, 2015. szeptember 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában