járvány

2020.11.07. 07:16

A portugál parlament jóváhagyta az egészségügyi válsághelyzet bevezetését, egyre inkább bezárkózik Spanyolország

A portugál parlament pénteken jóváhagyta, hogy Marcelo de Sousa elnök november 9-től hivatalosan egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el.

A különleges jogrend lehetővé teszi a kormány számára, hogy a koronavírus járványa miatt országos korlátozásokat vezessen be. A csütörtökön nyilvánosságra került elnöki rendelet tervezetében az állt, hogy egyelőre két hétre vezetnék be az egészségügyi válsághelyzetet.

A konkrét intézkedésekről António Costa miniszterelnök kormánya szombat délután dönt egy rendkívüli ülésen. Jelenleg a többi között országos éjszakai kijárási tilalmat fontolgat a lisszaboni vezetés.

Szerda óta egyébként több mint hétmillió portugál állampolgárra részleges karantén vonatkozik. Az érintett településeken élők csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat, így például munkavégzés, vagy gyerekeik iskolába szállítása végett.

A koronavírus-járvány tavaszi, első hullámában a portugál hatóságok hat hétre rendelték el a mostaninál szigorúbb a válsághelyzetet.

Az utóbbi időben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a dél-európai országban. A múlt héten a napi esetszám átlépte a négyezres küszöbértéket.

A járvány megjelenése óta a tízmilliós országban 166 900 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2792-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 93 754.

Egyre inkább bezárkózik Spanyolország több tartománya

A Spanyolországban folyamatosan növekvő koronavírus-fertőzésszám miatt egyre inkább bezárkózik az ország több tartománya.

Szombattól Baszkföldön is bezárnak a vendéglátóhelyek, követve Kasztília és León, Murcia, Asztúria, Melilla, Navarra és Katalónia példáját. Utóbbi ráadásul már az éjszakai kijárási tilalmat is meghosszabbította az eredetileg tervezett november 9-e helyett november 23-áig.

A spanyol börtönökben jelentősen korlátozzák az elítéltek látogatását és egyelőre senkinek sem engedélyeznek eltávozást – közölte a belügyminisztérium pénteken.

A szigorítás alól a Kanári-szigetek és a Baleár-szigetek büntetés-végrehajtási intézetei mentesülnek, ahol a jóval kedvezőbb a járványhelyzet mint az Ibériai-félszigeten.

Az alacsony fertőzöttségnek köszönhetően a Kanári-szigeteken ráadásul újból megindulnak a tengerjáró hajók. A TUI német utazásszervező cég 900 külföldi turistát utaztatott Gran Canariára, hogy onnan hajózzanak ki és látogassák meg a szigetcsoport többi tagját. A turistákat előzetesen PCR-tesztet kellett elvégeztetniük.

A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint kilencezer új estet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 22 ezerrel emelkedett.

Jelenleg átlagosan százezer lakosból 525 fertőzött. A tartományok közül a legrosszabb a helyzet Navarrában és Aragónban van, ahol ez a szám 1158 és 1077. Melilla észak-afrikai autonóm városban meghaladja az 1365-öt.

A járvány kezdete óta Spanyolországban több mint egymillió 328 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A halálos áldozatok száma egy hét alatt több mint ezerrel emelkedett és közelít a 39 ezerhez.

Az El País című napilap egy belső kormányzati jelentésre hivatkozva közölte: a járvány első hullámában március és január között a koronavírus következtében mintegy 20 ezren hunyhattak el az idősotthonokban, ami kétszer annyit mint az ismert, PCR-tesztel igazolt esetszám.

A szaktárca arra készül, hogy ismét országosan felmérje az átfertőzöttséget és a vírussal szembeni immunitást. Újbóli vizsgálatokra hívják azt a 95 ezer embert, akiket tavasszal és nyáron, három alkalommal is teszteltek.

A kutatás akkor azzal zárult, hogy a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás. Viszont a fertőzésből felépültek körében az idő elteltével egyre inkább nőtt azok aránya, akiknek vérében már nem találtak ellenanyagot a vírussal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában