konfliktus

2020.02.11. 18:41

A palesztin elnök az ENSZ-ben visszautasította az amerikai béketervet

Abbász egyebek között azt is kifogásolta, hogy a Trump által javasolt palesztin állam életképtelen és szétaprózott lenne.

Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kedden elhangzott nyilatkozatában elutasította Donald Trump amerikai közel-keleti béketervét.

„Ez egy izraeli-amerikai terv, amelynek az a célja, hogy lezárja a palesztin kérdést. Elutasítjuk, mert azt feltételezi, hogy Kelet-Jeruzsálem a továbbiakban nem tartozna a palesztin állam szuverenitása alá – ez önmagában elég számunkra, hogy elutasítsuk” – mondta.

Abbász egyebek között azt is kifogásolta, hogy a Trump által javasolt palesztin állam életképtelen és szétaprózott lenne. A tervhez csatolt térképet egy ementáli sajthoz hasonlította, amely tele van lyukakkal. „Önök közül ki fogadna el egy ilyen államot és ilyen feltételeket” – kérdezte.

A palesztin elnök azt kérte, hogy a világszervezet „teljes egészében” utasítsa el Trump tervét. „Sem a terv, sem annak egyes részei nem szolgálhatnak hivatkozási alapként a nemzetközi tárgyalásokon” – jelentette ki.

Az „évszázad megállapodásként” beharangozott terv nem hoz békét a Közel-Keletre, és a palesztinok szembe fognak szegülni a végrehajtásával – szögezte le, és hangsúlyozta, hogy a terv „az izraeli megszállást díjazza” ahelyett felelősségre vonná érte, és „megsérti” az összes létező nemzetközi megállapodást a konfliktus megoldásáról.

A palesztin elnök az elutasítás dacára nem zárta be az ajtót az Izraellel való tárgyalások előtt, de csak azzal a feltétellel, hogy azok a nemzetközi közösség védnöksége alatt folyjanak, és Trump nem lehet közvetítő. Kijelentette: kész New Yorkban maradni, és azonnal megkezdeni ezeket a tárgyalásokat.

Pár perc múlva Izrael ENSZ-nagykövete azzal vágott vissza, hogy „ha Abbász elnök ezt komolyan gondolná, akkor nem New Yorkban lenne, hanem Jeruzsálemben”. Mint mondta, országa számtalanszor felajánlotta a tárgyalást, de az elnök mindig elutasította. Amíg hatalmon van nem lesz kiút – vélekedett Dani Danon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában