kutatás

2021.08.17. 12:18

A magyarok többsége szerint a baloldal korrupciót és a családtámogatások csökkentését hozná

Hiába ígérik, a lakosság döntő többsége (58 százalék) nem hiszi, hogy csökkenne a korrupció, ha a baloldal kerülne hatalomra – derül ki a Real-PR 93. augusztus eleji közvélemény-kutatásából. Mindemellett a szavazópolgárok relatív többsége úgy gondolja, hogy a baloldal hatalomra kerülve csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat (48 százalék), illetve népszerűsítené az LMBTQ életformát (42 százalék). A Real-PR 93. közleménye szerint a legnagyobb megosztottság a déli határon lévő kerítést illetően van, de többen számítanak arra, hogy lebontaná azt a baloldal (44 százalék).

A baloldal kommunikációjában központi helyen szerepel a korrupció elleni küzdelem. A kutatás alapján a lakosság hiteltelennek ítéli ezeket a megnyilatkozásokat, a döntő többség (58 százalék) szerint nem csökkenne a korrupció, ha a baloldal kormányozna. Jelentősen, 30 százalékponttal kisebb az ellenvélemények aránya (28 százalék).

Két további kérdésben is határozott véleménye van a választóknak:

48 százalékuk úgy véli, hogy egy esetleges baloldali kormány csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatások mértékét, az LMBTQ-életforma népszerűsítésére pedig 42 százalékuk számít.

Ellenkező véleményen mindkét kérdésnél 11 százalékponttal kevesebben vannak (37, illetve 31 százalék). A legnagyobb megosztottság a déli határzár várható lebontása kapcsán tapasztalható, de itt is 5 százalékponttal többen számítanak a baloldaltól a határkerítés lebontására (44 százalék), mint annak megtartására.

Minden tekintetben érdemi véleménykülönbségek fedezhetőek fel a vidékiek és a budapestiek között, de a korrupciót illetően lakóhelytől függetlenül az abszolút többség nem számít a baloldaltól pozitív irányú változásra: vidéken 59 százalék, a fővárosban 52 százalék ez az arány. A korrupció csökkentését valószínűsítők száma vidéken 32 százalékponttal, Budapesten 18 százalékponttal kisebb (27 és 34 százalék). Ezek szerint

még a baloldal jelentős szavazóbázisát jelentő fővárosban is egyértelmű pesszimizmus jellemzi a korrupció várható alakulását, baloldali kormányzást feltételezve.

A vidéki lakosság fele (50 százalék) gondolja úgy, hogy a baloldal csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatások mértékét, 46 százalékuk a déli határzár lebontására számít, 43 százalék pedig az LMBTQ-életforma népszerűsítésére. A vidéki Magyarországon 8-12 százalékponttal kisebb ezekben a kérdésekben az ellenvéleményen lévők száma. A fővárosiak a gyermekvállalási és családi támogatások várható alakulása és az LMBTQ-életforma népszerűsítése kapcsán erősen megosztottak, mindkét kérdésnél mindössze 2-3 százalékpontnyi különbség van a változást várók, illetve nem várók aránya között.

Az adatfelvétel módszere 1000 fős, országos reprezentatív telefonos kutatás, amit 2021. augusztus 2. és 4. között folytattak le. A hibahatár a közvélemény-kutatásokban általános legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában