infografikával

2021.07.12. 17:50

A magyarok nagy többsége a nemzeti érdeket az uniós integráció elé helyezi

Nem jelentheti a nemzeti értékek feladását az európai integráció támogatása, a legfontosabb EU-s döntéseket pedig a tagállami vezetőknek kell közösen meghozniuk a magyarok szerint – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az Európai Unió jövőjéről szóló vitasorozat fő kérdése az, hogy milyen irányba menjen Európa a tagállamok szerint: egy birodalmi jellegű, Európai Egyesült Államokat megteremteni szándékozó közösség felé, vagy a nemzetekre támaszkodó, azokat tiszteletben tartó szervezet irányába? A magyar emberek a szupranacionális, nemzetek felett álló Európa-koncepcióval szemben a kormányközi, az egyes tagállamokat előnyben részesítő Unió megerősítését támogatják.

A választókorú magyar lakosság 74 százaléka szerint fontos, hogy az EU-s döntéseket az állami vezetők hozzák közösen a továbbiakban is, míg a megkérdezettek csupán 15 százaléka nem értett egyet ezzel az állítással.

Fotó: Alapjogokért Központ

Mindez azt jelenti, hogy

a magyarok háromnegyede az Európai Tanácsot, az állam-és kormányfőket tömörítő uniós szervet tekinti legitim döntéshozónak.

Szintén túlnyomó többségben voltak azok, akik szerint az európai integráció nem jelenti azt, hogy az egyes tagoknak a nemzeti értékeiket fel kellene adniuk. Tízből közel heten (68 százalék) helyezkedtek erre az álláspontra és mindössze a válaszadók 17 százaléka mondta ennek az ellenkezőjét.

Fotó: Alapjogokért Központ

Az adatok alapján

a nemzeti értékek melletti kiállás fontosabb a magyarok számára, mint az európai integráció.

Fotó: Alapjogokért Központ

Az állami szuverenitás melletti kiállással is szimpatizál a magyar felnőtt társadalom kétharmada (65 százalék), akik szerint az európai döntéshozatalban növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. A válaszadók egyötöde (21 százalék) nem értett egyet az előbbi állítással, ők az állami önrendelkezést nem tartják fontosnak.

Fotó: Alapjogokért Központ

Az Unió jövőjéről szóló vitasorozat egyik központi kérdése az is, hogy milyen veszélyek fogják az európai kontinenst fenyegetni a jövőben. A magyar emberek kétharmada szerint (66 százalék) az egyik ilyen fenyegetést a tömeges migráció jelenti majd, míg 27 százalék szerint nem lesz jelentős a bevándorlás a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában