Bevándorlás

2021.02.18. 19:00

A bevándorlók kerültek többségbe Milánó iskoláiban

Az olasz nagyváros oktatási intézményeiben olyan sok a bevándorló diák, hogy háttérbe szorítják az olasz nyelvet beszélőket.

Milánóban és környékén 105 általános és középiskolában a diákok több mint fele külföldi állampolgárságú, és az arányuk folyamatosan növekszik – írja a Il Giornale nyomán a V4NA Hírügynökség.

Silvia Sardone európai parlamenti képviselő szerint ez a tendencia veszélyeztetheti a tanulási morált. A bevándorló gyerekek többsége ugyanis otthoni közegben a származási nyelvét beszéli, ami hátráltatja az olasz nyelv tanítását.

Silvia Sardone aggódik a milánói iskolák helyzete miatt
Fotó: Alessandro Bremec / NurPhoto / AFP

A migráns többségű általános iskolák rangsorának élén áll a Paravia utcai iskola, ahol a diákok 94 százaléka migrációs hátterű. De hasonló a helyzet a város külvárosi részében található iskolákban is, ahol a bevándorlók aránya alapvetően nagyon magas – tette hozzá Silvia Sardone.

Az európai parlamenti képviselő szerint a külváros helyzetét tovább rontja, hogy egyes területeken a bevándorlók gettókat hoztak létre, amelyek fokozottan gátolják az integrációt. Így olyan negyedek is kialakultak, amelyekben az olasz nyelv teljesen eltűnt az utcákról, az iskolákból és az üzletekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában