Ország-világ

2020.08.12. 16:20

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava

Idén már háromszázhúsz embert mentettek ki a tóból.

Siófok, 2020. augusztus 12. A Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányság siófoki rendõrõrsének rendõrei járõrszolgálat közben Siófok közelében 2020. augusztus 12-én. A Balaton Európa legbiztonságosabb tava, mondta Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányság vezetõje két nappal korábban. Hozzátette, hogy idén 140 esetben riasztották már a vízirendõröket a Balatonon, és 310 sikeres életmentésen vannak túl. Idén az átlagosnál kevesebb, öt halálos tragédia történt a tónál, de az eseteket nem jogsértések, hanem rosszullét, ájulás okozta. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI / Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek elmondta, nemzetközi statisztikák szerint a Balaton Európa legbiztonságosabb tava. A vízi rendőrök egész évben járőröznek a tavon, de a nyár a legforgalmasabb, ilyenkor minden járőrhajóra, minden rendőrre szükség van, a balatoni egyenruhások csak a főszezon után mennek szabadságra. 2020-ban eddig 140 esetben riasztották már a vízi rendőröket a Balatonon, és 320 sikeres életmentésen vannak túl – írja a Magyar Nemzet.

Idén az átlagosnál kevesebb, öt halálos tragédia történt a tónál, de az esetek egyikét sem jogsértések vagy felelőtlenség okozta, a szerencsétlenül járt áldozatok rosszul lettek, elájultak, úgy fulladtak a vízbe.

Az idei legemlékezetesebb egyik eset az volt, amikor június 22-én 15.23-kor kaptak bejelentést a vízi rendőrök, hogy a Balatonfüred előtti vízterületen egy kimerült szörföst láttak egy mentőstégbe kapaszkodni.

A járőrök haladéktalanul a helyszínre siettek és kimentették a 41 éves helyi férfit, aki elmondta, az erős szélben és hullámzásban elfáradt, nem tudott partközelbe jutni, ezért a vízi rendőrök a szörffel együtt a szolgálati hajóba emelték és épségben a partra vitték.​

A Balatonon csak elektromos motorcsónakok közlekedhetnek külön engedély nélkül, ezekkel is akadt már probléma. Június 23-án 15 óra körül a Zamárdi előtti vízterületen járőröztek a siófoki kapitányság munkatársai, amikor egy műszaki hiba miatt álló motorcsónak utasai a segítségüket kérték. Az egység a mentést késedelem nélkül megkezdte, és a hajót a három bajba jutott személlyel együtt épségben a siófoki kikötőbe vontatta.

Egy másik vízirendőr-egység a siófoki Ezüstpart előtti vízterületen 16 óra körül észlelte, hogy egy motorcsónak vesztegel a vízen. A járművön tartózkodók elmondták, hogy a hajó akkumulátorai lemerültek, így önerőből már nem tudnak biztonságban visszatérni a kikötőbe. Az egyenruhások a hajót és utasait szintén a siófoki kikötőbe vontatták.

A rendőröknek éjjel is akadt munkájuk. Július 16-án éjfél után érkezett segélykérés, személyzet nélkül sodródott egy hajó a part felé az Ábrahámhegy előtti vízterületen. Vezetője horgászni indult az éjszakai vízen, de a visszaút során a vitorlás rúdja fejbe ütötte. Az ütéstől egyensúlyát vesztette, és a korláton át a vízbe esett. Az erősödő szélben már nem sikerült utolérnie a hajót, így a partra úszva kért segítséget. A fonyódi vízi rendőrök késlekedés nélkül a vitorlás után indultak.

A hajót – még mielőtt abból baj történhetett volna – a parttól nagyjából egy kilométerre megtalálták, és épségben az ábrahámhegyi kikötőbe vontatták.

Borítókép: a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság siófoki rendőrőrsének rendőrei járőrszolgálat közben Siófok közelében 2020. augusztus 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában