Háború a szomszédunkban

2023.01.22. 07:05

Orosz házelnök: katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverek látják el

Az ukrajnai háború 333. napjának krónikája az Origo, a Mandiner és az MTI nyomán.

Magányos kerékpáros Bahmutban 2023. január 20-án. Az orosz erők ostroma miatt az ukrán hatóságok a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő város kiürítésére szólították fel a lakosságot, ennek ellenére mintegy nyolcezren az otthonmaradást választották

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Robbanások Harkovban

Robbanásokról számoltak be Harkovban. Légiriadót rendeltek el a térségben – írja a RIA Novosztyi, a Strana.ua értesülései alapján.
A robbanásokkal kapcsolatban egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés.

Légiriadó van érvényben Ukrajna több régiójában

Január 22-én este Ukrajna több régiójában légiriadót hirdettek ki – írja a lenta.ru.

Poltava, Szumi, Harkov, Cserkaszi és Csernyihiv régiókban szinte egyszerre szólaltak meg a szirénák.

Franciaország nem zárja ki, hogy harckocsikat szállít Ukrajnának

Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Az ukrán hadsereg eddig elsősorban Németországtól kérte a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokat az orosz agresszió megállításához segítségül.

Ami a Leclerc-eket illeti, azt kértem a védelmi minisztertől, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Semmi sem kizárt – mondta a francia elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német-francia kormányülést követően.  

A Leopard tankokat érintő kérdés kapcsán Olaf Scholz elmondta: „a múltban mindig is szorosan együttműködve léptünk fel barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőben is a konkrét helyzettől függően fogunk cselekedni”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol jelezte: az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, és azt fontolgatja, hogy német Leopardokat küld az országnak. Berlin egyelőre azonban nem hagyta jóvá a harckocsik átadását Ukrajnának.

Itt van Macron megdöbbentő ígérete

Párizs segíteni fogja Ukrajnát az újjáépítésben a háború befejezése után – közölte Emmanuel Macron francia elnök január 22-én az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

A Le Parisien című napilap szerint , Macron megígérte, hogy Franciaország Németországgal együtt segíteni fog, „amikor Ukrajna újjáépítéséről lesz szó”.

MACRON, Emmanuel
Olaf Scholz német kancellár (b) és Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget követően a párizsi Elísée-palotában 2023. január 22-én
Fotós: Benoit Tessier / Forrás: MTI/AP/Reuters pool

Január 14-én az ukrán külügyminisztérium bejelentette, hogy az ország polgári infrastruktúrájában keletkezett károk összértéke meghaladja a 127 milliárd dollárt – írja az iz.ru.

Akna sebesített meg két embert Északkelet-Ukrajnában

Két embert kórházba szállítottak, miután egy robbanószerkezet "felrobbantotta" őket Északkelet-Ukrajnában – közölte a harkovi régió vezetője.

Oleg Szinegubov elmondta, hogy az ukrán hatóságoknak szombaton 14 robbanószerkezetet sikerült hatástalanítaniuk a harkovi területhez tartozó Kamianka városában.

Hozzátette azonban, hogy egy 49 és egy 50 éves férfi megsérült egy aknától, és kórházba kerültek – írja a Sky News.

Menesztették az ukrán infrastrukturális miniszter korrupcióval vádolt helyettesét

Menesztették vasárnap Vaszil Lozinszkijt, az ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszter korrupcióval vádolt helyettesét – jelentette be Olekszandr Kubrakov tárcavezető.

Az országos korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SzAP) munkatársai meghiúsították és felszámolták egy költségvetési források sikkasztásával foglalkozó szervezett bűnözői csoport tevékenységét. A bűnözők között volt az ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszter helyettese

– emelte ki Olakszandr Kubrakov, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett.

A tavaly összevont minisztériumok vezetője szerint Vaszil Lozinszkijt 400 ezer dolláros (146 millió forint) kenőpénz elfogadása során tetten érték.

Ezt a pénzt - a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Olekszandr Kubrakov szerint - Vaszil Lozinszkij berendezések és műszaki eszközök túlzott árakon történő beszerzésére vonatkozó szerződések megkötésében játszott közreműködéséért kapta.

Hozzátette, hogy maga a bűncselekmény 2022 szeptemberében történt.

Zaporizzsja és Donyeck környékén előrenyomulásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Az Ukrajnát támadó orosz egységeknek Zaporizzsja megyében és Donyeck környékén sikerült előrenyomulniuk az elmúlt nap folyamán – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint Zaporizzsja irányában az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el, megölve mintegy 85 ukrán katonát, megsemmisítve egy D-30-as két D-20-as tarackot, egy gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, egy kisteherautót és egy lőszerraktárt.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy régióban az orosz előrenyomulás Orihiv és Huljajpole város környékén összpontosul. Beszámolója szerint mindkét település ukrán ellenőrzés alatt áll, de a kezdeményezés a régióban az oroszok kezébe ment át. Az orosz védelmi tárca szombaton Lobkove község bevételéről számolt be erről a frontszakaszról.

Konasenkov szerint az orosz hadsereg és az „önkéntes rohamegységek” – ez a meghatározás a Wagner katonai magánszervezet fegyvereseit fedi - Donyeck környéjén is offenzívában vannak. Itt az ukrán veszteség, mint mondta, több mint nyolcvan katona, három páncélozott harcjármű, két egyéb jármű és egy D-30-as tarack volt.

A beszámoló szerint az ukrán fegyveres erők „Kupjanszk irányában” több mint ötven katonát, egy járművet és egy kisteherautót, „Liman irányában” több mint nyolcvan katonát, egy gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet és egy kisteherautót, valamint egy AN/TPQ-48-as és egy AN/TPQQ-37-es amerikai ellentűzradart veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint, a rakéta- és tüzérségi erők csapást mértek az ukrán 128. hegyi rohamdandár parancsnokságára 74 tüzérségi egységre, valamint 119 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra. Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, kilenc drónt, két HIMARS-rakétát és egy HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 376 repülőgépet, 203 helikoptert, 2931 drónt, 401 légvédelmi rakétarendszert, 7401 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 985 sorozatvetőt, 3887 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8144 speciális katonai járművet semmisítettek veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást vasárnap.

 Beszámolójuk szerint Ilovajszkra éjszaka egy Tocska-U rakétát lőttek ki, Nova Kahovka környékén pedig nyolc falu maradt áram nélkül a villanyvezetéket ért találat miatt.

Ezeket a területeket támadták az oroszok

Ukrajna 25 régiójából hétből jelentettek tegnap orosz támadásokat, többek között Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Zaporizzsja, Herszon, Mikolajiv és Szumi területéről. A regionális kormányzók szerint egy civil meghalt, és legalább kilencen, köztük egy gyermek megsebesült.

Visszaverték az orosz támadásokat Zaporizzsjában

Ukrajna visszaverte az orosz offenzívát zaporizzsjai területen – közölte az ukrán hadsereg déli főparancsnoksága. Az orosz erők „nem folytatnak aktív és nagyszabású erőfeszítéseket” – mondta Jevhan Jerin, az Ukrán Fegyveres Erők Déli Parancsnokságának szóvivője az állami televízióban.

 Orosz lőszerraktárat lőttek ki Zaporizzsjában:

Orosz házelnök: katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverek látják el

Globális katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el – írta Telegram-csatornáján vasárnap Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlement alsóházának elnöke.

A kijevi rezsim támadófegyverekkel való ellátása globális katasztrófához fog vezetni. Ha Washington és a NATO-országok olyan fegyvert szállítanak, amellyel békés városok megtámadásra és a területeink elfoglalására fognak törekedni, ahogyan az a fenyegetőzéseikben elhangzott, az erősebb fegyverekkel való megtorláshoz fog vezetni

– fogalmazott a politikus.

Vjacseszlav Vologyin szerint tarthatatlan az a más országokban megfogalmazott érvelés, amely szerint „a nukleáris hatalmak korábban nem használtak tömegpusztító fegyvereket helyi konfliktusokban”.

Mert ezek az államok nem szembesültek olyan helyzettel, amikor állampolgáraik biztonsága és országuk területi épsége veszélybe került

– magyarázta a politikus.

Az Állami Duma (orosz parlementi alsóház) elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai kongresszus tagjainak, a Bundestag tagjainak, a francia nemzetgyűlésnek és más európai parlamenteknek tudatában kell lenniük az emberiséggel szembeni felelősségüknek.

Döntéseivel Washington és Brüsszel szörnyű háborúba vezeti a világot: egy teljesen eltérő hadviselésbe a maitól, amikor a csapások kizárólag a kijevi rezsim által használt katonai és kritikus infrastruktúra ellen irányulnak. Tekintettel az orosz fegyverek technológiai fölényére, az ilyen döntéseket hozó külföldi politikusoknak meg kell érteniük, hogy ennek globális tragédia lehet a vége, amely elpusztítaná országukat

– írta Vjacseszlav Vologyin.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az Ukrajnának katonai támogatást nyújtó országok ramsteini miniszteri találkozóját kommentálva azt írta a Telegramon, hogy a tanácskozás és Ukrajna nehézfegyverekkel való ellátására „nem hagy kétséget afelől”, hogy az ellenségei megpróbálják kifárasztani vagy elpusztítani Oroszországot.

Dmitrij Medvegyev szerint ez egyrészt „nem lesz könnyű”, másrészt pedig „elhúzódó konfliktus esetén egy adott pillanatban új katonai szövetség fog létrejönni azokból az országokból, amelyeknek elegük van az amerikaiakból és a kasztrált ebeikből”.

Az emberiség történelmében ilyen dolgok mindig is így történtek a hosszú háborúk során. És akkor az államok végre dobni fogják az öreg Európát és a szerencsétlen ukránok maradékát, a világ pedig újra egyensúlyba kerül. Persze, természetesen, ha már túl késő ehhez

– írta a volt orosz elnök.

Ukrajnába látogatott Boris Johnson

A volt brit miniszterelnök, Boris Johnson Ukrajnába látogatott, az orosz invázió elején lerombolt Borogyankában és Bucsában járt.

További támogatást ígért a német kancellár Ukrajnának

Olaf Scholz német kancellár Párizsban megígérte, hogy Németország „továbbra is támogatni fogja Ukrajnát – olyan hosszú ideig és olyan átfogóan, amennyire szükséges” Együtt, európaiakként – európai békeprojektünk védelmében – mondta beszédében.

Mégis kaphat német Leopard tankokat Ukrajna

A Der Spiegel szerint 19, eddig gyakorlatozásra használt Leopard tank áll rendelkezésre.

Morawiecki: Varsó egy Németország nélküli koalícióban is támogatná fegyverekkel Ukrajnát

Ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap.

A miniszterelnök azzal kapcsolatban nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy pénteken a németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségeseinek nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik átadásáról. Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát.

Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte Berlin magatartását. A már csaknem egy éve tartó ukrajnai háborúban naponta halnak meg ártatlan emberek – érvelt.

Németország „beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját.

„Ukrajna és Európa meg fogja nyerni ezt a háborút, Németországgal vagy nélküle” – jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve: a németeken múlik, csatlakoznak-e „az orosz barbárság megállítását célzó misszióhoz, vagy végig tétlenül nézik, arra kárhoztatva magukat, hogy a történelem rossz oldalára kerülnek”.

Lengyelország korábbi bejelentés szerint egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében 14 német gyártmányú Leopard harckocsit adna át Ukrajnának. Arra válaszolva, hogy német hozzájárulás nélkül a kezdeményezés miképpen valósulhat meg, Morawiecki azt mondta: Varsó „kisebb koalíciót” fog építeni azon államokból, amelyek „készek átadni Ukrajnának korszerű felszerelésük, korszerű tankjaik egy részét”. A Leopardokat Morawiecki ebben az összefüggésben konkrétan nem említette.

Varsó azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának. Leopard-2 harckocsik átadására eddig Lengyelországon kívül Finnország és Dánia fejezte ki készségét. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy Nagy-Britannia Challenger-2 harckocsikat szállít Kijevnek.

A ramsteini találkozót követő sajtókonferencián Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter kijelentette: nem veszett el a remény arra, hogy Ukrajna Leopardokat kapjon.

Közölte továbbá: Lengyelország ki tud képezni egy ukrán dandárt, és felszerelni azt T-72-es szovjet harckocsikkal és gyalogsági harcjárművekkel. Marcin Przydacz, az államfői külügyi iroda főnöke szombaton bejelentette: a kiképzés napokon belül megkezdődik.

Szombaton a három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminiszterei is felszólították Berlint, hogy mihamarabb küldjön Leopardokat Kijevnek.

Korrupció gyanú az ukrán védelmi minisztériumban

A zn.ua ukrán portál szerint a védelmi minisztérium két-háromszor magasabb áron vásárolja a hadsereg számára az élelmiszereket, mint a kijevi élelmiszerboltokban. A minisztérium azt állítja, hogy a cikk „szándékos manipulációra és félrevezetésre utaló jeleket” tartalmaz, de további részleteket nem közölt.

Jelentős francia–német tárgyalás

Németország teljes kabinetje a francia fővárosba utazik, hogy megvitassák Európa biztonsági, energetikai és egyéb kihívásait – írta a The Guardian.

Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár többek között az energia- és gazdaságpolitikáról, majd az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről tárgyal majd. A vasárnapi találkozó az első ilyen személyes közös kormányülés 2019 óta. Eredetileg októberre tervezték, de többször elhalasztották.

Az ukrajnai háborúban elesettek emlékére elhelyezett zászlókat nézi egy nő a kijevi Függetlenség (Majdan) tere közelében 2023. január 20-án
Fotós: Daniel Cole / Forrás: MTI/AP

Jelentős haderőfejlesztésre készülnek az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a napokban bejelentette a fegyveres erők struktúrájának jelentős változtatására vonatkozó terveket, amelyeket 2023 és 2026 között hajtanak végre. Ezek között szerepel a létszám 1,5 millió főre történő növelése – ez 11 százalékos növekedés a korábban bejelentett 1,35 millió főre történő bővítésen felül – írta a The Guardian.

Shoigu bejelentette továbbá a moszkvai és leningrádi katonai körzetek visszaállítását, ami részleges visszatérést jelent a szovjet korszak haderőszervezéséhez Nyugat-Oroszországban. Karéliában, a finn határ közelében új hadtestet hoznak létre.

Sojgu tervei azt jelzik, hogy az orosz vezetés nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a megerősített hagyományos katonai fenyegetés a jelenlegi ukrajnai háborút követően még sokáig fennmarad. Oroszországnak azonban nagy valószínűséggel nehézséget okoz majd a tervezett bővítés személyi állományának és felszerelésének biztosítása.

Putyin szövetségese szerint fennáll az atomháború veszélye

Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségese arra figyelmeztetett, hogy a világot globális katasztrófa fenyegeti, ha Washington és a NATO-országok orosz területeket fenyegető fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

Vjacseszlav Volodin, a Duma alsóházának elnöke szerint

egy ilyen lépés a tömegpusztító fegyverek használata elleni érveket is tarthatatlanná tenné.

(The Guardian)

Levelet írt az orosz zsoldosok vezetője a Fehér Háznak

Az Egyesült Államok a jövő héten további szankciókat vezet be az orosz Wagner-csoport katonai magáncég ellen. A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin rövid levelet tett közzé a Fehér Háznak címezve, ebben azt kérdezi, milyen bűncselekménnyel vádolják cégét, miután Washington bejelentette az új szankciókat.

A Wagner emellett azt tervezi, hogy az elfoglalt Szoledar város harcaiban elesett ukrán katonák holttesteit Ukrajna által birtokolt területre küldi. (The Guardian)

Várakozásra intik az ukrán haderőt az amerikaiak

Oroszország fokozta Ukrajna keleti régióinak a fő frontvonalon kívül eső, a donbászi iparvidékre irányuló ágyúzását – közölték a Zaporizzsjai és a Szumi régió tisztségviselői.

Magas rangú amerikai tisztviselők eközben azt tanácsolták Ukrajnának, hogy várjon az orosz erők elleni nagyobb offenzíva megindításával mindaddig, amíg az amerikai fegyverek legújabb szállítmánya nem érkezik meg, és amíg a kiképzés nem biztosított – mondta a Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. (The Guardian)

Sebesültek Bahmutban

Pavlo Kirelenko donyecki területi kormányzó jelentése szerint az oroszok két civilt sebesítettek meg Bahmutban.

Heves harcok Donyeckben és Luhanszkban

Donyeck és Luhanszk megyékben 10 település közelében visszaverték az orosz támadásokat – jelentette az ukrán vezérkar.

Az ukránok emellett 14 támadást indítottak az orosz csapatok ideiglenes bázisai ellen, és három csapást mértek az orosz légvédelmi rakétarendszerek állásaira – közölte a vezérkar január 22-én.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5249-en léptek be Magyarország területére szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül 7143-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 193 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől vonattal 42-en – köztük 23 gyerek – érkezett Budapestre.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – írták.

A britek szerint itt tart most a háború

Az ukrajnai háború a brit védelmi minisztérium szerint holtponton van.

Egy hírszerzési jelentésük azt állítja, a Donbasz régióban Bahmut városa körül lehetséges az orosz előrenyomulás, de egyébként kevés a mozgás.

Az északkeleti Kremina közelében az ukrán erők kisebb előnyöket értek el, és védekeztek az orosz ellentámadások ellen.

Sokba kerülne az ukránoknak Bahmut feladása

Bahmut védelme valószínűleg stratégiailag észszerű erőfeszítés, annak ellenére, hogy az Ukrajna számára költséges – írja elemzésében az amerikai Háborús Tudimányok Intézete (ISW).

Az elemző cég szerint a költségek viszonylagosak, mert Ukrajna jelentős árat fizetett volna a feladásért is.

Orosz offenzíva Zaporizzsjában

Az AFP jelentése szerint az orosz hadsereg csapatai offenzívát indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban. Az orosz erők azt állították, hogy a támadás során „előnyösebb vonalakat és állásokat” foglaltak el.

Sürgetik a németeket a tankok miatt

Ukrán életekbe kerül a lassú döntéshozatal – mondta Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó annak kapcsán, hogy még mindig nem kapták meg a német Leopard 2 harckocsikat.

A mai határozatlanság még több emberünket öli meg. Minden nap késlekedés ukránok halálát jelenti. Gondolkodjatok gyorsabban

– írta a Twitteren. A balti országok szintén felszólították Németországot, hogy „most azonnal” küldje el a tankokat Ukrajnába. (The Guardian)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában