Ukrán válság

2023.01.27. 06:30

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

338. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz rakéta becsapódása következtében megsemmisült lakóépület romjai a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Roman Hricina

Zelenszkij: rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton

Továbbra is rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton, különösen a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, ahol Oroszország fokozza az offenzívát - közölte péntek esti üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

Zelenszkij heves csatáról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. 

Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében. 

Az ukrán elnök kijelentette: "a megszállók nem csupán az állásainkat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal" szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is". "Az orosz hadsereg nincs szűkében a halált osztó eszközöknek, és csak erővel lehet megállítani" - tette hozzá. 

A háború előtt hetvenezer lakosú Bahmutban a tizenegy hónapja tartó háború legkegyetlenebb harca folyik. 

Ukrajna franciaországi nagykövete pénteken a BFM francia hírtelevízióban közölte, hogy több ország összesen 321 nehéz harckocsit ígért Ukrajnának. 

"A mai napig számos ország erősítette meg hivatalosan a megállapodást 321 harckocsi Ukrajnának küldéséről" 

- közölte Vadim Omelcsenko a BFM-nek adott interjúban. 

"A szállítási határidő esetenként változik, minél előbb szükségünk van erre a segítségre" - tette hozzá a diplomata. 

Omelcsenko arra nem tért ki, hogy országonként hány harckocsit küldenek.     

Németország vezetésével csütörtökön több nyugati-európai ország és az Egyesült Államok közölte, hogy harckocsikat szándékozik Ukrajnának küldeni.

Észak-Korea bírálta az Egyesült Államokat, mert tankokat küld Ukrajnának

Észak-Korea pénteken elítélte, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, fejlett tankokkal támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni küzdelemben.

Phenjan szerint Washington újabb határvonalat lépett át a döntéssel, amelynek célja a Moszkva elpusztítására törekvő ukrajnai proxyháború fokozása - idézte a KCNA állami hírügynökség Kim Jo Dzsongot, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húgát.

Az Egyesült Államok a főbűnös, komoly fenyegetést és kihívást jelent Oroszország stratégiai biztonságára, és a térségbeli helyzetet a jelenlegi súlyos szakaszba taszította

 - hangoztatta Kim Jo Dzsong.

Hozzátette: kétsége sincs afelől, hogy az orosz hadsereg porrá zúzza a Nyugat által küldött fegyvereket, és Észak-Korea mindig Oroszország oldalán fog állni.

 

Oroszország és Szíria mellett Észak-Korea ismerte el a szakadár kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

 

Joe Biden amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams típusú harckocsit küld Ukrajnának. Ezt megelőzően Berlin tett ígéretet arra, hogy 14 Leopard 2 típusú tankot szállít Kijevnek.

Újabb brutális lengyel támogatás

Ukrajna 60 db lengyel PT-91 Twardy harckocsit kap – ezt január 27-én, pénteken jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak.

Lengyelország 60 PT-91 Twardy harckocsit küld Ukrajnába a korábban bejelentett 14 Leopard 2 harckocsival együtt

– írta a Telegram csatornáján.

Yermak köszönetet mondott Ukrajna szövetségeseinek is a katonai segítségnyújtásért.

Belgium 92 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára – jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

A katonai felszerelésekből álló segélycsomag a többi között a védelmi készletekből kivont, illetve a magánszférából vásárolt légvédelmi rakétákat, páncéltörőket, géppuskákat, gránátokat és lőszereket foglal magába.

Ludivine Dedonder védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány által nyújtott „jelentős katonai segély kiegészíti a többi uniós tagállam és nemzetközi partnereik által nyújtott segítséget, és lehetővé teszi az ukrán hadsereg számára, hogy az elkövetkező hetekben megfékezze az orosz hadsereg újabb offenzíváját”.

Belgium ugyancsak jelentős humanitárius támogatásról döntött pénteken. Brüsszel körülbelül 90 millió euró értékben finanszírozza ukrajnai gyerekek oktatását, sebesültek ellátását, valamint a háború miatt elpusztult infrastruktúra helyreállítását.

Az RTBF beszámolója szerint, a belga kormány elkötelezte magát amellett, hogy csökkenti az orosz eredetű gyémántok beáramlását az antwerpeni gyémántpiacra. Tavaly Antwerpen, mintegy 1,8 milliárd euró értékben importált nyersgyémántot Oroszországból.

Az oroszok elsöprő többsége támogatja Putyint

Az orosz lakosság Vlagyimir Putyin elnökbe vetett bizalma 0,4 százalékponttal 78,5 százalékra nőtt január 16-22. között – derül ki az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ pénteken közzétett felméréséből – számol be minderről a TASZSZ.

Arra a kérdésre, hogy bízik-e Putyinban, a felmérésben résztvevők 78,5 százaléka válaszolt igennel (ez 0,4 százalékpontos emelkedés a korábbi értékeléshez képest). Azoknak az aránya, akik helyeslik, ahogyan az elnök a munkáját végzi, 0,3 százalékponttal 75,5 százalékra emelkedett 

– közölte a közvélemény-kutató.

A megkérdezettek 51,3 százaléka mondta, hogy helyesli az orosz kormány munkáját (0,8 százalékpontos növekedés), Mihail Miszustin miniszterelnök munkáját pedig 53,3 százalékuk (0,1 százalékpontos növekedés). A megkérdezettek 62,4 százaléka mondta azt, hogy megbízik Mishustinban ( ez 0,2 százalékpontos csökkenés).

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, holland és román külügyminiszter

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi Nagysinken, ahol - a román és más nemzetiségű katonákkal együtt - több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot.

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetet mondott Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden centiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren megrendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos - köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc tankok - részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék: milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a kelet-ukrajnai Odessza kikötővárosban, illetve a Moldovai Köztársaságban tett látogatása után érkezett Romániába.

A NATO - francia parancsnokság alatt működő - romániai harccsoportját tavaly májusban hozták létre azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével, amelyeket az Ukrajna elleni oroszt támadást követően az ún. Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába.

A nagysinki támaszponton tett közös látogatás előtt a román külügyminiszter kétoldalú megbeszélést is folytatott holland kollégájával, amelyen elsősorban a holland és osztrák vétó miatt meghiúsult román és bolgár schengeni tagfelvételről egyeztettek a felek. Az erről kiadott román külügyi közlemény szerint Hoekstra megerősítette, hogy Hollandia támogatja Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe, Aurescu pedig azt ígérte, hogy - bár nem ért egyet a két téma összekapcsolásával - Románia mindent megtesz azért, hogy eloszlassa Hollandia és Ausztria illegális migrációval kapcsolatos aggályait.

A francia, holland és román külügyminiszter péntek délután Bukarestben folytatja egyeztetését, amelyről közös sajtótájékoztatót tartanak.

Az oroszok bekerítették Bakhmutot

Az orosz csapatok teljesítik Bakhmut hadműveleti bekerítését. Ezt az „Akhmat” különleges erők parancsnoka és a Luhanszki Népköztársaság (LPR) Népi Milícia 2. Hadtestének parancsnok-helyettese, Apty Alaudinov jelentette ki, írja a TASZSZ.

Alaudinov szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szinte minden előrenyomulási útvonalát már lezárták. Hozzátette: az ukrán hadseregnek egyetlen útvonal áll a rendelkezésére, de még az is nagyrészt az orosz erők ellenőrzése alatt áll.

Jelentős ukrán veszteségek

Ukrajna elektromos hálózata jelentős károkat szenvedett az orosz rakétatámadást követően – közölte az ország állami energiaszolgáltatója. A cég közölte, hogy, miközben a felhasznált villamos energia mennyisége országszerte változatlan maradt, most mégis hiány van az energiarendszerben.

Az elektromos hálózat helyreállítása minden egyes orosz támadás után nehezebbé válik, és tovább tart – áll a vállalat Facebookon közzétett közleményében.

Megjegyezte, hogy Ukrajna mostanra 13 rakétatámadást és 15 dróntámadást szenvedett el energetikai létesítményei ellen. Oroszország tegnap 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek közül az Ukrán Fegyveres Erők állítása szerint 47-et sikerült lelőni.

Az ukrán védelmi tanács vezetője szerint Ukrajna F-16-os vadászgépeket kaphat

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.

 Hamarosan F-16-osok lesznek Ukrajna egén

– írta a tisztségviselő. Danyilov közzétett egy videót az F-16 műszaki jellemzőiről, nem közölt azonban részleteket arról, hogy a vadászgépek szállításáról született-e már bármilyen döntés.

Volodimir Zelenszkij elnök szerda esti videoüzenetében fontos célkitűzésnek nevezte azt, hogy a nyugati gyártású harckocsik szállításáról meghozott döntés után Ukrajna partnerei kezdjenek katonai repülőgépeket is szállítani. Az ukrán hírportál szerint az F-16-osokat gyártó amerikai vállalat bejelentette: kész ilyen típusú repülőgépeket szállítani európai országoknak, amelyek ezeket továbbadhatják Ukrajnának.

Kreml: a Fehér Háznak módjában állna a konfliktus lezárására utasítania Kijevet

A Fehér Háznak módjában állna a konfliktus lezárására utasítania Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak. Peszkov Donald Trump volt amerikai elnöknek azt az állítását kommentálta, miszerint ő 24 órán belül meg tudna állapodni az ukrajnai konfliktus lezárásáról.

Azt hiszem, elméletileg Trump úr nem áll messze az igazságtól: az amerikai elnök, ha véget akarna vetni ennek a konfliktusnak, valóban nagyon gyorsan megtehetné ezt, élve a lehetőségével, hogy egyszerűen utasítást adjon a kijevi rezsimnek

– mondta Peszkov.

A szóvivő szerint „a kijevi rezsimhez a kulcs nagyrészt Washington kezében van”. Hozzátette, hogy fokozódik a feszültség azáltal, hogy a nyugati országok fegyvert és hadfelszerelést szállítanak az ukrán vezetésnek.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a Nyugat erkölcsi fenntartások nélkül konfrontálódik Oroszországgal, a harckocsik szállítása révén új szintre emeli a konfliktust.

Mindazonáltal, bármennyire is próbálja az Egyesült Államok a szövetségeseivel felfegyverezni a kijevi rezsimet, elnyújtani a harci cselekményeket, szemet hunyva a szörnyű bűncselekmények felett, kudarcot fog vallani

– mindta Zaharova.

Peszkov egyébként azt hangoztatta, Washington semmilyen terhelő bizonyítékot nem tud felmutatni a Wagner nevű orosz katonai magánvállalat ellen, ami csökkenti az annak démonizálását célzó nyilatkozatainak értékét. Az Egyesült Államok a Wagnert csütörtökön nemzetközi bűnszervezetnek nyilvánította, és szankciókat vezetett be a vele kapcsolatban álló szervezetek és személyek ellen.

Orosz hadiipari vezető: nincs lőszerhiány az orosz hadseregben

Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél – jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

Csemezov szerint a Rosztyeh az orosz védelmi minisztérium megrendelése alapján többszörösére, egyes típusok esetében pedig „több nagyságrenddel” növelte a lőszergyártást. Mint mondta, a „különleges hadművelet” során egyébként valóban rengeteg fogy minden típusú lőszerből, így a töltényekből, a tüzérségi és harckocsilövedékekből, és a rakétából is.

Csemezov hangsúlyozta, hogy a Rosztyeh a „barátságtalan országok” ellenállása ellenére sem szándékozik feladni a globális fegyverpiacon elfoglalt pozícióit, de a vállalatcsoport fő erőfeszítései az orosz állami védelmi megrendelések teljesítésére irányulnak.

A RIA Novosztyi szerint Oroszország a világ második legnagyobb fegyver- és haditechnikai exportőre, az elmúlt évtizedben évente mintegy 15 milliárd dollár értékben adott el fegyvert, ebből 13 milliárd dollár értékben a Rosztyeh részét képező Roszoboronexport.

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket – közölte a testület pénteken.

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014-ben, majd 2022 februárjában kibővítette, válaszul Oroszország Ukrajnával szembeni katonai agressziójára.

A meghosszabbított gazdasági szankciók a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak. Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárására, valamint több, a Kreml által támogatott dezinformációs csatorna műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.

Az eritreai külügyminiszter az Egyesült Államok politikáját okolja a háborúért

Az eritreai külügyminiszter az Egyesült Államok politikáját tette felelőssé az ukrajnai háború kirobbanásáért Szergej Lavrov orosz külügyminiszter eritreai látogatásán – közölték hivatalosan a fővárosban, Aszmarában.

Oszman Szaleh csütörtökön azt mondta: 

az ukrajnai háború kirobbanásához az Egyesült Államoknak „a hegemóniára és féken tartásra irányuló, hosszú évtizedeken át folytatott nemtörődöm politikája” vezetett.

 Úgy vélte, Ukrajna egyben ürügye és áldozata is ennek az amerikai politikának.

Eritrea az egyike azon néhány afrikai országnak, amely az Ukrajna ellen tavaly február végén indított orosz inváziót elítélő ENSZ-határozat ellen szavazott.

Az eritreai tájékoztatási miniszter csütörtök este közölte, hogy Szergej Lavrov megbeszélést folytatott Iszajasz Afeverki államfővel is, tanácskozásuk középpontjában az ukrajnai háború dinamikájának megvitatása állt. A tájékoztatás szerint a megbeszélések kiterjedtek a kétoldalú kapcsolatok erősítésére is az energetika, a bányászat, az információs technológia, az oktatás és az egészségügy területén.  

Lavrov egyhetes afrikai körútját a Dél-afrikai Köztársaságban kezdte. Pretoriában hétfőn a dél-afrikai külügyminiszter Oroszország barátjának nevezte országát, és azt mondta, a februárban esedékes dél-afrikai-orosz-kínai tengeri hadgyakorlat tovább erősítheti a három ország között fennálló baráti kapcsolatokat. Az afrikai vizit utolsó állomása volt Eritrea.

LAVROV, Szergej; PANDOR, Naledi
Szergej Lavrov orosz külügyminisztert (b) fogadja dél-afrikai hivatali partnere, Naledi Pandor Pretoriában 2023. január 23-án
Fotós: Kim Ludbrook / Forrás: MTI/EPA

Lavrov látogatásaival egy időben magas rangú amerikai politikusok szintén feltűntek különböző afrikai országokban, hogy erősítsék az Egyesült Államok kapcsolatait a kontinensen.

Az oroszok felszólították a németeket

Figyelembe véve az ellentmondásos kijelentéseket, Németországnak tisztáznia kéne azokat – szögezte le Marija Zaharova. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő pénteken felszólította Németország oroszországi nagykövetét, hogy tisztázza Berlin álláspontját az ukrajnai konfliktusban elfoglalt helyzetéről – írja a Mandiner.

A német külügyminiszter azt mondta, hogy országa más nemzetekkel közösen harcol Oroszország ellen, miközben minisztériuma nem tekinti saját országát a konfliktus részesének. Figyelembe véve ezeket az ellentmondásos kijelentéseket, Németország oroszországi nagykövetének tisztáznia kellene azokat – írta az orosz diplomata a Telegram-csatornáján.

Németország ukrán katonákat képez ki

Ukrán katonák érkeztek Németországba, hogy kiképzést kapjanak a Marder gyalogsági harcjárművekhez. Berlin január 6-án ígérte meg, hogy 40 darab német gyártmányú Mardert szállít Ukrajnának, ugyanazon a napon, amikor Washington 50 (később 100-ra bővített) darabot ígért az amerikai megfelelőből, a Bradleyből.

Ukrajna bojkottálhatja az olimpiát

Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ha azon orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

A távolmaradás eshetőségét Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke vetette fel csütörtöki Facebook-bejegyzésében. Reagálása válasz volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai bejelentésére, amely szerint bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra, semleges színekben. Az egyik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

A sportvezető leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és továbbra is élesen ellenzi oroszok és fehéroroszok nemzetközi versenyeken való részvételét.

Az egész ukrán társadalom számára ez elvi kérdés. Ha nem hallgatnak meg minket, nem zárom ki annak lehetőségét, hogy bojkottáljuk az olimpiát

– írta Hutcajt, aki a Független Államok Közössége, vagyis a szovjet tagországokat összefogó FÁK egyesített csapatának tagjaként 1992-ben, Barcelonában olimpiai bajnok lett kardvívásban. Két vb-érme is van, mindkettőt az 1991-es budapesti világbajnokságon szerezte: csapatban ezüstöt, egyéniben pedig bronzot.

A francia főváros főpolgármestere nem zárná ki az oroszokat az olimpiáról

Párizs főpolgármestere úgy véli, az oroszoknak joguk van a 2024-es olimpián indulni. Anne Hidalgo a L'Equipe című újságnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján. A városvezető azután szólalt meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán bizonyos feltételek teljesülése esetén megfontolásra ajánlotta a két ország sportolóinak visszaengedését nemzetközi versenyekre, semleges státusban. 

A NOB szerdai közleményének értelmében Oroszország - és legfőbb szövetségese, Fehéroroszország - sportolói újból versenyezhetnek, ha nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút és maradéktalanul betartják a doppingellenes szabályokat.

Úgy gondolom, a sportolókat nem szabad megfosztani a versenyzés lehetőségétől, és egyiküket sem lehet kizárni a versenyekről csak az útlevele alapján. Ugyanakkor azt támogatom, hogy az orosz delegáció ne az orosz zászló alatt lépjen fel

– mondta Hidalgo.

Az EU kiterjeszti az Oroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió (EU) július 31-ig meghosszabbította az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat - közölte az EU tanácsa.

Nincs elragadtatva az uniós közvélemény a fegyverszállításokkal kapcsolatban

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 9 országban értett egyet a válaszadók több mint fele azzal az állítással, hogy az Európai Unió és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának, több tagállam a saját lakossága elutasító véleménye ellenére támogatja fegyverekkel Ukrajnát - derül ki a Századvég Európa Projekt-kutatásából.

Az EU örül

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint Oroszország "más szintre" emelte háborúját, amikor válogatás nélkül támadta a civileket és nem katonai célpontokat.

Stefano Sannino, az Európai Unió Európai Külügyi Szolgálatának főtitkára támogatta, hogy Németország és az Egyesült Államok katonai felszereléseket szállítson Ukrajnának. Egyúttal bírálta Oroszországot, amiért "háborút folytat a NATO és a Nyugat ellen".

"A katonai felszerelés biztosításával az EU csak lehetőséget ad arra, hogy életeket mentsen, és lehetővé tegye az ukránok számára, hogy megvédjék (magukat) ezekkel a barbár támadásokkal szemben"- tette hozzá.

Áramkimaradások

Az ukrán állami műsorszolgáltató, a Suspilne a legfrissebb energetikai helyzetről számolt be Telegram-csatornáján:

Jelenleg Ukrajna tíz régiójában már vészhelyzeti áramkimaradás van érvényben a tegnapi orosz ágyúzás utáni áramhiány miatt a hálózatban. A megrongálódott létesítmények helyreállítása folyamatban van.

Japán szankciók

Japán egy újabb szankciósorozat keretében megtiltotta a kulcsfontosságú stratégiai termékek Oroszországba irányuló exportját.

Több tucat ember vagyonát is befagyasztják válaszul Oroszország ukrajnai háborújára. A japán kereskedelmi minisztérium közlése szerint megtiltják az Oroszországba irányuló olyan áruk szállítását, amelyek a katonai képességek növelésére használhatók. Ide tartoznak a félvezető berendezések és alkatrészek, robotok, áramfejlesztők, robbanóanyagok és vakcinák.

A tilalom február 3-án lép hatályba.

A britek nem akarják elfogadni az orosz hadi sikereket

A brit védelmi minisztérium péntek reggel kiadott hírszerzési frissítésében azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy "félretájékoztatást" terjeszt az Ukrajnában elért új, "jelentős előrelépésekről".

Az elmúlt hat napban orosz online kommentátorok arról számoltak be, hogy az orosz erők jelentős előrenyomulást értek el a zaporizzsjai területen Orikiv közelében, valamint 100 kilométerrel keletebbre, Donyecki területen, Vuhledar közelében.

A védelmi minisztérium becslése szerint az orosz egységek Orikiv és Vuhledar közelében helyi támadásokat is végrehajtottak, de megjegyzi, hogy "nagyon valószínűtlen", hogy az erők jelentős előrenyomulást értek volna el.

Reális a lehetősége annak, hogy orosz katonai források szándékosan terjesztenek félretájékoztatást, hogy azt sugallják, hogy az orosz hadművelet lendületben van

- áll a közleményben.

A háború évfordulójára Európába látogathat az amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök azt fontolgatja, hogy február 24-én, Oroszország Ukrajna elleni inváziójának évfordulója környékén európai látogatást tesz – írja az NBC. 

Lengyelország egyike annak a számos helyszínnek, amelyet az utazás során érinthet.

A látogatás kapcsolatban lehet azzal, hogy amerikai tisztviselők egy újabb jelentős katonai segélycsomag bejelentéséről tárgyalnak. Az Egyesült Államok csütörtökön döntött arról, hogy 31 db M1 Abrams harckocsit küld Ukrajnába.

BIDEN, Joe; KING, Martin Luther
Joe Biden amerikai elnök 2023. január 15-én
Fotós: Carolyn Kaster / Forrás: MTI/AP 

Orosz hackercsoportot gyanítanak egy brit kiberkampány mögött

Egy oroszországi központú hackercsoport áll egy folyamatban lévő információgyűjtési kampány mögött, amely kormányokat, újságírókat és politikusokat céloz meg – közölte a brit hírszerző ügynökség. Az Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC) szerint a Cold River nevű csoport hamis e-mail címeket és közösségi médiaprofilokat használ a célpontjai körüli személyek kiadatására.

Arra ösztönzik a célpontokat, hogy rosszindulatú linkekre kattintsanak, és bejelentkezési hitelesítő adatokat adjanak meg. Az NCSC szerint nem egyértelmű hogy az orosz kormány állna a digitális támadások mögött.

A Cold River, más néven "Callisto" vagy "Seaborgium" májusban személyes e-maileket tett közzé Richard Dearlove volt brit kémparancsnoktól – jelentette a Reuters. A hírügynökség közölte, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója óta a Cold River fokozta a hadjáratot Kijev szövetségesei ellen. Moszkva következetesen tagadta, hogy hacker-műveleteket végezne.

Március végére érkezhetnek a brit tankok

Az Egyesült Királyság reméli, hogy az általa Ukrajnának szállított Challenger 2 harckocsik március végén megérkeznek az országba – mondta Alex Chalk védelmi miniszter.

Katonák egy Challenger 2 harckocsin egy kiképzés során a Longmoor gyakorlóterületen, Bordon közelében, Hampshire-ben, 2022. március 14-én
Forrás: AFP

Lengyelország néhány héten belül küldi a tankokat

Ukrajna hamarosan harckocsikat és nehéz páncélozott járműveket fog fogadni szövetségeseitől, köztük Németországtól, az Egyesült Államoktól, az Egyesült Királyságtól, Svédországtól, Hollandiától és Lengyelországtól.

Wojciech Skurkiewicz lengyel védelmi miniszter-helyettes azt mondta a Radio Plus-nak, hogy "néhány héten belül" útnak indulnak a lengyel tankok Ukrajnába.

Tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 5039-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4957-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 89 ember - köztük 24 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Még több pénz a háborúra

Az orosz pénzügyminisztérium a nemzeti vagyonalap "válságellenes" befektetéseire fordított korlátozások megszüntetését javasolta, arra hivatkozva, hogy a kihívást jelentő geopolitikai viszonyok közepette támogatni kell a kulcsfontosságú ágazatokat.

Fogatlan Leopardok és ütött-kopott Abramsek

Az orosz állami tévé éles kritikával reagált arra a hírre, hogy az Egyesült Államok és Németország megállapodott abban, hogy tankokat küldenek Ukrajnába. A Rosszija-24 tévécsatorna gúnyos történetek sorozatát sugározta.

Az egyik "Fogatlan Leopardok" című hírsorozatban a műsorvezető azt mondta, hogy a német gyártmányú tankok "primitívebbek", nehezebbek, kevésbé manőverezhetők és rövidebb lőtávolságúak az orosz T-90-esekhez képest. A képernyőn olyan grafikát mutattak, amely a T-90 és a Leopard harckocsik közötti kitalált csatát szimulálta.

A Rsszija-24 szerint a NATO-szakasz felét eltalálják, mielőtt még elérnék a csatateret. Egy másik hírsorozatban az Egyesült Államokban gyártott harckocsikat "ütött-kopott Abrams"-nek nevezték, és olyan felvételeket mutattak be, amelyeken a páncélozott járműveket korábbi csatákban találatot kaptak és megsérültek.

Befagyasztják a Wagner-csoport amerikai vagyonát

Az Egyesült Államok hivatalosan is transznacionális bűnszervezetté nyilvánította a Wagner-csoportot, és befagyasztották a katonai magáncég vagyonát.

Egy végrehajtói rendelet további szankciókat írt elő a zsoldosokkal szemben, és a Pénzügyminisztérium azzal vádolta a csoportot, hogy felelős nők, gyermekek közép-afrikai köztársaságbeli haláláért, vagy abban bűnrészesek, erőszakos kitelepítésekkel és kórházak elleni támadásokkal.

"A Wagner-csoport a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban a súlyos bűnözői tevékenységek folyamatos támogatásában vesz részt, beleértve a tömeges kivégzéseket, nemi erőszakot, gyermekrablást és fizikai bántalmazást" 

- áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Washington szankciókat vezetett be az oroszországi székhelyű Terra Tech részvénytársasággal és a kínai Changsha Tianyi Űrtudományi és Technológiai Kutatóintézet Co. LTD-vel szemben is, amelyet a Wagner-csoport katonai műveleteinek támogatásával vádoltak.

Kanada négy Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnába

Miután Németország megengedte más országoknak, hogy újraexportálják a német gyártású Leopard 2 harckocsit, a kanadai védelmi minsizter közölte, hogy országa négy Leopard-tankot ad át Ukrajnának. "Ez az adomány a szövetségesek és partnerek hozzájárulásával együtt jelentősen segíti Ukrajna fegyveres erőit az orosz invázió elleni védekezésben" - mondta Anita Anand Ottawában.

Leopard 2 harckocsi bevetésen
Fotós: Ronny Hartmann / Forrás: AFP

Franciaország és Olaszország légvédelmi rendszereket küldhet

Két diplomáciai forrás szerint Franciaország és Olaszország közel áll a technikai részletek véglegesítéséhez, hogy a Mamba néven ismert SAMP/T légvédelmi rendszert szállíthasson Ukrajnába, bár nem egyértelmű, mikor születik meg a végső döntés.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter pénteken Olaszországba utazik, hogy találkozzon olasz kollégájával, Guido Crosettóval, és mindkét fél előre kívánja vinni a SAMP/T tárgyalásokat.

A francia-olasz közös gyártású Mamba rendszert úgy tervezték, hogy extrém passzív és aktív zavaró környezetben is müködőképes legyen. Képes 360 fokos felderítésre, egyszerre 100 légi célt tud követni, ebből tízre tüzet vezetni. 50 m és 20 km közötti magasságban repülő célok ellen használható, maximális hatótávolsága 100 km. Cirkálórakéták, repülőgépek, pilóta nélküli légi járművek, vagy maximum 600 km hatósugarú ballisztikus rakéták ellen használható, akár megelőző csapásmérő eszközként is. Képes önállóan, de egy nagyobb rendszer részeként is üzemelni. A francia és az olasz mellett a szingapúri hadsereg rendszeresítette.

Oroszország törvényen kívül helyezte a Meduza híroldalt

Az orosz hatóságok "nemkívánatos szervezetnek" minősítették a Meduza független hírügynökséget, és gyakorlatilag betiltották az oldal működését az országban. Azt is megtiltották minden orosznak, hogy együttműködjenek a Meduzával vagy újságíróival.

Az orosz főügyész közölte, hogy a lett székhelyű hírügynökség "fenyegetést jelent az alkotmányos rendszer alapjaira és az Orosz Föderáció biztonságára".

A Meduza, Oroszország egyik legolvasottabb független híroldala közölte, hogy a tiltás ellenére továbbra is működik.

Áramkorlátozások minden ukrán régióban

Jelenleg a legtöbb ukrán régióban áramszolgáltatási korlátozások vannak érvényben. A legnehezebb a helyzet Odesssza, Lviv, Vinnica, Kijev, Szumi és Poltava régiókban. A szakemberek nagy erőkkel dolgoznak a rendzser stabilizálásán - közölte az ukrán elnök.

Az ukránok ismerni vélik az orosz terveket

"Hálás vagyok minden egységünknek, akik demonstrálják azt az ellenálló képességet, amire Ukrajnának szüksége van. Minél többet veszít Oroszország a Donbászért vívott csatában, annál kisebb lesz a potenciálja. Tudjuk, hogy mire kell felkészülnünk a következő hónapokban. Tudjuk, mit terveznek a megszállók. Mi ellenszegülünk. Ez vonatkozik mind a fegyver- és lőszerellátásra, mind a védelmi erőink általános megerősítésére" - mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij: az ellenség csak a fegyverekből ért

"Az orosz agressziót csak megfelelő fegyverekkel lehet megállítani. Mást nem fognak érteni. Fegyverek kellenek a csatatéren. Fegyverek, amelyek megvédik egünket" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint minden, ukrán városokra kilőtt orosz rakéta, minden kamikaze drón újabb és jabb érv arra, hogy miért kell fegyverekkel támogatni Ukrajnát.

Az elnök köszönetet mondott annak a 12 országnak, amelyik már bejelentette, hogy tankokkal támogatja az ukránokat.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 5039 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4957 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 26-án 89 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában