Háború a szomszédunkban

2023.01.21. 07:10

Újabb rohamot indítottak az oroszok Dél-Ukrajnában

Az ukrajnai háború 332. napjának krónikája az Origo, a Mandiner és az MTI nyomán.

Ukrán katonák Bahmutban 2023. január 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Betiltanák az Oroszországból irányított egyházak tevékenységét

Az ukrán miniszteri kabinet a Legfelső Tanács elé terjesztette azt a törvénytervezetet, amely tiltja az olyan vallási szervezetek tevékenységét Ukrajnában, amelyeket az Ukrajna ellen fegyveres agressziót folytató államból irányítanak – jelentette az Ukrajinszka Pravda a parlamentben a kormányt képviselő Tarasz Melnicsukra hivatkozva.

Bezár az RT France orosz televízió, miután befagyasztották a bankszámláit

Bezár az RT France, az orosz állami televízió franciaországi csatornája, miután az ukrajnai orosz invázió kapcsán egy francia bank befagyasztotta a bankszámláit - jelentette be szombaton a televízió igazgatója.

Ötévi zaklatás után a hatalmon lévő vezetés elérte a célját: az RT France bezárását

– írta a Twitteren Kszenyija Fjodorova.

Az igazgató közölte: 

veszélyben forog százhuszonhárom alkalmazott - közöttük hetvenhét újságíró igazolvánnyal rendelkező munkatárs - januári bérének a kifizetése, és el is veszíthetik a munkájukat a bankszámlák befagyasztása miatt.

Moszkva megtorlást helyezett kilátásba a francia pénzügyminisztérium intézkedése miatt, amelyről először pénteken számoltak be az RF France szakszervezetei.

Az RT France számláinak befagyasztása az Oroszországban működő francia média elleni megtorló intézkedésekhez vezet 

– írta a TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szombaton egy meg nem nevezett külügyminisztériumi illetékesre hivatkozva, aki "az orosz újságírók terrorizálásával" vádolta meg Párizst.

A francia pénzügyminisztérium azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a csatorna bankszámláinak befagyasztására a legutóbbi európai uniós szankciók keretében került sor, nem francia kezdeményezésre.

Az RT és a Szputnyik orosz médiumok televíziós sugárzásának, illetve internetes oldalának a betiltását az Európai Unió március 2-án, röviddel azután rendelte el, hogy a Kreml csapatokat küldött Ukrajnába 2022 februárjában. Az RT France fellebbezését az Európai Unió Bírósága tavaly júliusban elutasította.

Franciaország volt az egyetlen uniós tagállam, amely engedélyezte az RT leányvállalatának működését, amely továbbra is gyárt és sugároz műsorokat, amelyek VPN internetes hozzáféréssel érhetők el.

A 2005-ben alapított Russia Today (RT) állami alapítású televízió több idegen nyelven, így angolul, franciául, spanyolul és arabul működtet csatornákat és internetes oldalakat. A nyugati országok azzal vádolják, hogy dezinformációt és Kreml-párti propagandát terjeszt.

Volodimir Zelenszkij az ukrán belügyminisztériumi tisztviselők temetésén

Volodimir Zelenszkij szombaton részt vett a szerdai helikopter-balesetben meghalt hét magas rangú belügyminisztériumi vezető temetésén.

Denis Monasztyrszkij belügyminiszter, helyettese és öt másik magas rangú minisztériumi tisztviselő szerdán hal meg, miután az őket szállító helikopter lezuhant Kijev külvárosában.

Leírhatatlan szomorúság borítja a lelkemet.Ukrajna nap mint nap elveszíti legjobb fiait és lányait

– írta Zelenszkij szombati Telegram-bejegyzésében.

Az elnök és felesége, Olena Zelenska tiszteletüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak az Ukrán Ház kulturális központban Kijevben. Gyászolók tömegei sorakoztak a Függetlenség térnél.

Újabb rohamot indítottak az oroszok Dél-Ukrajnában

Helyi jelentések szerint egyszerre huszonegy települést ért tüzérségi csapás. 

Sajtóhírek szerint az orosz hadsereg a részben megszállt dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében indított támadást. Ezen a területen az elmúlt hetekben is szórványos harcok folytak, ugyanakkor az AFP információi szerint az oroszok most offenzívát indítottak – írta meg a Mandiner.

A helyi kormányzó, Oleksandr Starukh elmondása szerint több mint 160 tüzérségi támadás történt az éjjel. A Telegram-csatornáján közétett információk szerint huszonegy települést ért tüzérségi csapás, egy ember meghalt, további ketten megsebesültek

Orosz szabotázscsoport próbálta meg átlépni a határt az ukrajnai Szumi közelében

Egy ukrán tisztviselő szerint ma kora reggel hat orosz megpróbált átjutni a határon Ukrajnába.

Dmytro Zhivytskyi, a Szumi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy a szabotázs- és felderítőcsoport hajnali 5 óra körül próbált átosonni.

Zhivytskyi szerint Yunakivba próbáltak meg bejutni, de az ukrán katonák tüzet nyitottak és elmenekültek – írja a Sky News.

Zelenszkij az ukrán élelmiszerexport akadályainak felszámolását sürgeti

Az ukrán tengeri élelmiszerexport akadályozásának megszüntetését szorgalmazta szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

Több mint 100, élelmiszert szállító hajó vesztegel a Boszporusz közelében

– mondta Zelenszkij a mezőgazdasági miniszterek berlini nemzetközi konferenciájához intézett videóüzenetben.

Az ukrán elnök szerint heteken át feltartóztatják a hajókat, mert ellenőrizni kell őket, és Oroszország képviselői akadályozzák az ellenőrzést. Mind mondta, ennek a következménye az élelmiszerárak emelkedése lesz Európában.

Ázsia szempontjából ez a társadalmi instabilitás növekvő kockázatát is jelenti, az olyan afrikai országok számára pedig, mint Etiópia vagy Szudán, üres vacsoraasztalokkal jár családok ezrei számára – tette hozzá Zelenszkij, aki ígéretet tett, hogy továbbra is ellátják a világot élelmiszerrel.

Annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is rakétákkal támadja az ukrajnai infrastruktúrát, így a kikötőket és a szállítást, valamint kegyetlen harcok folynak a mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú területeken, „az ukrán földművesek továbbra is megművelik földjeiket” – mondta az elnök.

Oroszország szombaton tagadta, hogy akadályozná az ukrán gabonaszállító hajókat, és Kijevet vádolta azzal, hogy „mesterséges közlekedési dugót” idéz elő.

Jelenleg 64 hajó horgonyoz az ukrajnai kikötőkben és az ellenőrzési övezetekben. Az átvizsgálás rendjét az ukrán fél határozza meg, Oroszország képviselőinek erre egyáltalán nincs befolyásuk

– olvasható az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményben, amely szerint az ukrán fél „minél gyorsabban és minél többet” akar exportálni, és ezért „nem figyel oda eléggé a dolgok előírt sorrendjére”.

Az orosz hadiflotta az ukrajnai invázió kezdete után azonnal blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Törökország és az ENSZ közvetítésével a nyáron megállapodás született a blokád feloldásáról az élelmiszer-ellátási világválság megelőzése érdekében. Az orosz hadihajóknak azonban a megállapodás szerint joguk van a hajók szállítmányának ellenőrzéséhez.

Részeg lehetett egy interjún Zelenszkij

A harckocsijaik átadására szólította fel a németeket Volodimir Zelenszkij egy német televíziónak adott interjúban.

Az ukrán elnök válaszaiban élesen bírálta a német kormányt amiatt, mert a harckocsik Ukrajnának juttatása ügyében „tétovázik” – írta meg az Origo.

Az ukrán elnök egyébként is rendszeresen követelőzik, a felvétel tanúsága szerint azonban most időnként indiszponált volt, lassan beszélt, nehezen artikulált.

Ha vannak Leopard tankjaik, akkor adják oda nekünk

– szólította fel határozottan a németeket Volodimir Zelenszkij a közzétett videóban. 

A riporter oroszul kérdezte Zelenszkijt, ő viszont ukránul válaszolt egy ideig, majd 4 perc 32 másodperc körül váratlanul közölte a riporterrel, hogy oroszul fog válaszolni.

Ismert, hogy Zelenszkij anyanyelve az orosz. Felnőtt korában csak azért tanult meg ukránul, hogy ukrán filmekben szerepelhessen, de továbbra is töri a nyelvet.

Többen azt állítják, Zelenszkij részegen adott interjút az ARD-nek. Korábban is történt már hasonló eset, amikor egy olyan videót tett közzé, amelyen úgy tűnik, mint aki ittas állapotban van.

Már legalább hat amerikai halt meg a harcokban

Elesett egy volt amerikai tengerészgyalogos a héten Ukrajnában – közölték amerikai tisztviselők pénteken. Ő a hatodik ismert amerikai áldozata az ukrajnai harcoknak.

A nyilatkozók hozzátették, hogy Daniel W. Swift nem hivatalos minőségben vett részt a harcokban.

A férfi a kelet-ukrajnai Dnyipróban megsérült, és belehalt sérüléseibe – mondta az egyik tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását. Egyéb részletek nem derültek ki, így az sem, hogy Swift holttestét elszállították-e Ukrajnából.

Az amerikai haditengerészet szerint Swift 2019 márciusában dezertált a kaliforniai San Diegóban lévő állomáshelyéről. A tájékoztatás szerint nem tudni, hogy miért tartózkodott Ukrajnában.

A washingtoni külügyminisztérium közleményei és az érintett családok eddigi jelentései szerint legalább öt másik amerikairól ismert, hogy Ukrajnában harcolva halt meg.

A balti államok felszólították Berlint, mihamarabb küldjön Leopard harckocsikat Kijevnek

Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminisztere szombaton felszólította Németországot, hogy „már mostantól” szállítson Leopard nehézharckocsikat Ukrajnának, hogy segítsen megállítani az orosz agressziót.

Erről Edgars Rinkevics, a lett diplomácia irányítója számolt be a Twitter közösségi oldalon. Azt írta, hogy „mi, a lett, az észt és a litván külügyminiszter arra kérjük Németországot, hogy azonnali hatállyal biztosítson Leopard harckocsikat Ukrajnának”. Hozzátette, hogy „erre azért van szükség, hogy megállítsuk az orosz agressziót, segítsük Ukrajnát és gyorsan helyreállítsuk a békét Európában”. Hangsúlyozta egyben, „Németországnak, mint vezető európai hatalomnak különleges felelőssége van ebben a tekintetben”.

A németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségesei pénteken jelentős új fegyverszállításokat jelentettek be az országnak. A nehézharckocsik szállításáról azonban nem sikerült megállapodniuk. A hírt csalódottan vette tudomásul Kijev, amely sürgette a harckocsik küldését.

Járókelők harckocsiakadályok között, Bahmutban 2023. január 20-án
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

A tanácskozást vezető Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ülés utáni tájékoztatóján kiemelte, hogy igen átfogó és ütőképes támogatási csomagról egyeztek meg, amelynek révén Ukrajna első alkalommal kap nyugati gyártmányú modern harckocsit. Ez a brit Challenger 2, amellyel Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát.

A világ legerősebb harckocsijának számító német Leopard 2 ügyéről azonban még nem egyeztek meg – tette hozzá a Pentagon vezetője.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a tanácskozás szünetében tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát, és az Ukrajnát támogató partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntenek.

Az USA sürgeti Ukrajnát

Magas rangú amerikai tisztviselők arra biztatják Ukrajnát, hogy egyelőre ne indítson nagyobb offenzívát az orosz erők ellen.

Úgy vélik, hogy egy új offenzíva sikeresebb lesz, ha az amerikai fegyvereket már leszállították és a kiképzés is befejeződött ezekre – írja a Sky News.

A hét elején az USA bejelentette, hogy a legújabb katonai segélycsomag részeként több száz páncélozott járművet küld Ukrajnának.

Csehország cáfol

Csehország cáfolja azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint kész Leopard 2 harckocsikat szállítani Ukrajnának.

A legutóbbi ramsteini találkozón az Ukrajnát támogató országok nem jutottak megállapodásra a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő szállításáról, mivel Németország vonakodott a harckocsi-szállítások jóváhagyásától – írja a Kyiv Independent.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadvezetés jelentése szerint az orosz–ukrán háború kezdete óta az orosz veszteségek már meghaladták a 120 ezer főt.

Állításuk szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 3140 orosz tankot, 287 repülőt és 277 helikoptert.

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter látogatását

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter ankarai látogatását – közölte szombaton Hulusi Akar török védelmi miniszter, miután a svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre.

Akar kijelentette, hogy

ezen a ponton értelmetlenné vált Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-re tervezett törökországi útja, ezért lemondtuk a látogatást.

Jonson svéd védelmi miniszter a tervek szerint jövő héten utazott volna Ankarába török kollégája meghívására, mivel az északi ország azt reméli, hogy rá tudja venni Törökországot a svéd NATO-csatlakozási kérelem ratifikálására.

Akar elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel megvitatta a Törökország elleni svédországi tiltakozások miatt elmaradt intézkedéseket, és erről beszámolt az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésének margóján.

Britek: holtpont

A brit védelmi minisztérium az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos hírszerzési jelentése szerint az ukrajnai Donbasz régióban az erősen vitatott Bakhmut városa körül lehetséges az orosz előrenyomulás, de egyébként alig van mozgás a frontvonalakon.

Az orosz és a Wagner zsoldoshadsereg erői Szoledar városában konszolidálták a pozícióikat, miután a hét elején elfoglalták azt.

Eközben délebbre, Zaporizzsja régióban mindkét fél „jelentős erőket” vonultatott fel, tüzérségi támadások és összecsapások zajlanak, de egyelőre nincsenek nagyszabású katonai műveletek.

Az északkelet-ukrajnai Kremina közelében az ukrán erők kisebb sikereket értek el, illetve védekeztek az orosz ellentámadások ellen – írja a The Guardian.

Leopard 2-es tankokra képzik ki az ukrán katonákat Lengyelországban

Az ukrán hadsereg katonáit Leopard 2-es harckocsikra képzik ki Lengyelországban – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter annak ellenére, hogy a szövetségesek még nem tudtak megállapodni a német gyártmányú tankok Kijevbe történő szállításáról.

Reznyikov az ukrán nyelvű Amerika Hangjának beszélt, miután részt vett a németországi Ramstein amerikai légibázison tartott megbeszélésen, ahol egyelőre nem született döntés a harckocsik átadásáról. Németországnak, amely a Leopard harckocsikat gyártja, jóvá kell hagynia a tankok átadását Ukrajnának – írja a The Guardian.

Reznyikov, ukrán tisztviselők korábbi megjegyzéseit megismételve azt mondta, reméli, hogy Németország hamarosan döntést hoz a kérdésben.

Újabb áldozatok Kelet-Ukrajnában

Orosz támadások következtében az elmúlt napon három civil halt meg, négy pedig megsebesült Ukrajna donyecki területén – közölte Pavlo Kijrilenko, ukrán tisztviselő január 21-én.

Az áldozatok közül ketten Bahmutban, egy ember pedig Zhelanne-ban halt meg – írja a Kyiv Independent.

Kilőtték az orosz zsoldosok állását Szoledarban

Találat érte az orosz Wagner-csoport lőszerraktárát és parancsnoki állását a donyecki Szoledarban.

Ekkor várható a következő szankciós csomag

A következő szankciócsomag valahol az ukrajnai orosz invázió február 24-i évfordulója körül lesz – mondta egy magas rangú diplomata a Reutersnek. Az uniós tisztviselők emellett a miniszterek jóváhagyását kérik az Ukrajnának nyújtandó katonai segély hetedik, 500 millió eurós részletéhez.

Meghalt egy volt amerikai tengerészgyalogost Ukrajnában

A tengerészgyalogos, Daniel W. Swift Dnyiproban sérült meg, és szerdán belehalt sérüléseibe – közölték pénteken amerikai tisztviselők. A katona 2019-ben szökött meg a San Diegoi támaszpontról, és ment Ukrajnába harcolni.

Az amerikaik szerint Swift nem hivatalosan tartózkodott Ukrajnában.

Németország hezitál, Zelenszkij könyörög

Nem döntött Németország a Ramsteini csúcstalálkozón arról, hogy ad-e Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának – írta a The Guardian. Európában és az Egyesült Államokban azt remélték, hogy Németország legalább engedélyezi a lengyel és finn Leopárdok reexportját, de a napokig tartó kampány ellenére az új német védelmi miniszter azt mondta, hogy nem született végleges döntés.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a találkozó megnyitóján könyörgött Németországnak és a nyugati szövetségeseknek, hogy küldjék harckocsijaikat Kijevbe. Az ukrán vezető szerint sürgős cselekvésre volt szükség, mert Oroszország összpontosítja erőit.

Több mint 12 ezer menekülő érkezett pénteken Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5858-an léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6842-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a közleményben.

Az ukrajnai háború elől vonattal kilenc ember – köztük öt gyermek – érkezett Budapestre.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – írták.

Amerikai aggodalmak

Az amerikai tisztviselők szerint az ukránoknak Bahmut helyett a déli offenzíva előkészítésére kellene koncentrálniuk – írta a The Guardian.

Joe Biden kormánya állítólag úgy véli, hogy az oroszok számára nagy esély van arra, hogy kiszorítsák az ukránokat Bahmutból, ahol a háború eddigi legintenzívebb harcai zajlanak.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, nem tartja reálisnak, hogy Ukrajna 2023-ban visszaveri az orosz csapatokat az országból – mondta a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton tartott sajtótájékoztatón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában