Ukrán válság

2022.11.13. 07:35

Nincs döntés az ukrajnai gabonaszerződés meghosszabbításáról

263. napja tart a háború a szomszédban.

Az orosz erők ellen harcoló ukrán hadsereg számára készítenek téli álcahálót önkéntesek a nyugat-ukrajnai Lembergben 2022. november 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mikola Tisz

A herszoni kormányzó menekülésre szólította fel a megye lakóit

Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója arra szólította fel vasárnap a régió orosz megszállás alól felszabadított településeinek lakóit, hogy evakuáljanak, mert nagy a veszélye az orosz erők támadásainak.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson a kormányzó arra mutatott rá, hogy a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partját - ahonnan az orosz csapatokat kivonták - komoly veszély fenyegeti. "Tapasztaltuk már felszabadított települések esetében, hogy ahonnan az orosz erők elmenekülnek, a civil lakosokat kezdik támadni" - jelentette ki.

Janusevics hozzátette, azért is javasolja a civileknek, hogy átmenetileg költözzenek más régióba, mert az orosz erők menekülés közben komoly károkat okoztak az ivóvizet, áramot és fűtést biztosító létfontosságú infrastruktúrában. Hangsúlyozta, hogy a kormányzói hivatal minden segítséget megad a helyi lakosoknak az evakuáláshoz.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők növelik jelenlétüket a Zaporizzsja megyei Melitopol város környékén, miközben  csökken a létszámuk a herszoni régióban, a Dnyeper bal partján. A jelentés szerint Melitopolnál erődítmények épülnek, és civileknek tilos megközelíteni a repülőtér területét. Katonai járműoszlopok érkeznek Tokmak település felől a városba - emelte ki a kijevi katonai vezetés. Herszon megye orosz megszállás alatti településein, Kahovkában, Tavrijszkban és Nova Kahovkában viszont az orosz katonák számának jelentős csökkenése figyelhető meg, csak minimális létszámban maradtak az említett városokban - mutatott rá a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés beszámolója szerint az orosz csapatok amellett, hogy erősítik állásaikat a Dnyeper bal partján, támadó hadműveleteket hajtanak végre Donyeck megyében Bahmut és Avgyijivka, valamint Mikolajiv megyében Novopavlivszke irányában.

Ukrajna-szerte a nap folyamán az oroszok egy rakéta- és hat légicsapást indítottak, továbbá több mint 14 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán légierő vasárnap 16 csapást mért az orosz erőkre. A személyi állomány, a fegyverek és a katonai felszerelések tíz koncentrációs területét, valamint az ellenséges légvédelmi rakétarendszerek hat állását találták el. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapást mértek egy parancsnoki állásra és tíz olyan területre, ahol élőerő, valamint fegyverek és a katonai felszerelések koncentrálódnak - fejtette ki a vezérkar.

Scholz világos állásfoglalást követelt Vietnamtól az orosz hadművelettel szemben

Olaf Scholz német kancellár világos állásfoglalást követelt Vietnamtól az ukrajnai orosz hadművelettel szemben vietnami hivatali partnerével, Pham Minh Chinhhel folytatott megbeszélését követően vasárnap Hanoiban.

"Az orosz támadóháború esetében a nemzetközi jog veszélyes precedensértékű megsértéséről van szó. A kis országok nem lehetnek többé biztonságban a nagyobb, erőteljesebb szomszédjaik viselkedésétől" - hangsúlyozta a német kancellár Kínára utalva, amely a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, viszont a térség egyes részeire a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart.

"Az indiai-csendes-óceáni térségben is a jog erejének kell érvényesülnie, nem pedig az erősebb jogának" - húzta alá a német kancellár, aki egy hete látogatott Kínában, mostani vietnami útja pedig egyfajta ellensúlyként szolgál.

Németországnak az ukrajnai konfliktus miatt ki kell szélesítenie felvevőpiacait, beszállítási láncolatait, valamint nyersanyagforrásai és gyártótelephelyeinek körét. "Központi szerepet játszik ezért a Vietnammal folytatott együttműködés" - tette hozzá.

Scholz egyben sajnálatát fejezte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen nem vesz részt a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-as országcsoport kedden kezdődő csúcstalálkozóján az indonéziai Balin. "Jó lett volna, ha Putyin elnök is elutazott volna a G20-csúcsra. Ebben az esetben viszont szembesülnie kellett volna mindazokkal a bírálatokkal és kérdésekkel, amelyekkel a világ több országa is előhozakodna. Feltételezhetően ezért nem lesz ott" - hangoztatta.

Scholz mindemellett úgy vélte, hogy Putyin nem fogja utolsó pillanatban megváltoztatni döntését. "Ha mégis, annak örülnék" - tette hozzá.

Noha Joko Widodo indonéziai elnök az eseményre Putyint is meghívta, a héten az indonéziai orosz nagykövetség azt közölte, az orosz államfő nem vesz részt a csúcstalálkozón, az orosz delegációt pedig Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti.

Herszonba érkezett az ukrán déli erők műveleti parancsnoka

Az orosz megszállás alól felszabadult Herszon városába érkezett Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli erők műveleti parancsokságának vezetője - számolt be a hétvégén hivatalos Facebook-oldalán a parancsnokság, amely videófelvételt is közzétettet arról, hogyan fogadták a helyi lakosok a katonai vezetőt.

A videó tanúsága szerint a megyeszékhely központjában legalább ezren gyűltek össze ukrán zászlókkal. A tömeg tapssal és "köszönjük" skandálással fogadta a magas rangú katonai vezetőt. Kovalcsuk megköszönte a város lakóinak, hogy kitartottak, támogatták az ukrán fegyveres erőket és bíztak bennük.

Jaroszlav Janusevics Herszon megyei kormányzó szombaton a Facebookon bejelentette, hogy a felszabadult megyeszékhelyen újra megkezdte munkáját a legális ukrán regionális és városi katonai igazgatás, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az országos rendőrség - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Jurij Miszjahin, az ukrán palament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke közösségi oldalain videofelvételt tett közzé arról, hogy ukrán katonák kitűzik az ukrán zászlót a Herszon melletti Antonyivkai hídra, amelyet kivonulásukkor az orosz erők robbantással járhatatlanná tettek.

Vasárnap délig kétszer is voltlégiriadó Ukrajna egész területén, kivéve a Krím-félszigetet. A második riadót helyi idő szerint fél kettő után fújták le.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság vasárnapi közlése szerint az ukrán légierő az elmúlt napon csapásokat mért az orosz erők bevetési területeire, válaszul az ellenséges támadásokra. Az orosz erők szombaton tüzérségi csapásokat mértek a Beriszlav térségében lévő ukrán állásokra. Az ukrán hadsereg nem szenvedett veszteségeket. Válaszul az ukrán légierő két csapást mért olyan területekre, ahova ellenséges erőket telepítettek. Ezen felül az ukrán erők rakéta- és tüzérségi egységei tűztámadásokat hajtottak végre orosz állások, valamint élőerő, felszerelés és fegyverek koncentrációs területei ellen a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján. A megerősített adatok szerint negyven orosz katona halt meg és három katonai jármű semmisült meg - írta az ukrán parancsnokság.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közleményében arra szólította fel az embereket, hogy az orosz megszállás alól felszabadított településekre való visszatéréssel várják meg, amíg az aknamentesítő szakemberek végeznek, és a helyi hatóságok engedélyt adnak a hazatérésre. "Számos példa van arra, hogy az ellenség lakóépületeket, polgári járműveket, sőt a holttesteket is aláaknázta" - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy vasárnapra virradó éjjel az orosz erők Nyikopol térségét lőtték Grad sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, aminek következtében két nő sérült meg.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó tájékoztatása szerint a hatóságok két civil holttestét találták meg Jampil és Jarova településeken. Az elmúlt nap alatt az oroszok további két civilt öltek meg Bahmutban, egy pedig megsérült a régióan zajló harcok következtében. A kormányzó kiemelte, hogy a háború kezdte óta több mint 1200 civil halt meg és több mint 2500 sebesült meg Donyeck megyében.

Az ukrán vezérkar reggeli jelentése szerint az ukrán erők célzott csapást mértek a Herszon megyei Dnyiprjani településen egy épületre, amelyben mintegy ötszáz orosz katona tartózkodott. A támadás után két teherautóval vitték ki a halott orosz katonákat Tavrijszkba. A legközelebbi kórházba 56 súlyos sebesültet szállítottak, közülük 16 meghalt - írta a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés közlése szerint szombaton mintegy 650 fővel megközelítőleg 80 860-ra nőtt az orosz hadseregnek a február óta mostanáig  Ukrajnában elszenvedett embervesztesége.

Az oroszok elfoglalták Majorszk falut

Igor Konasenkov altábornagy szerint az orosz csapatok a donyecki régióban elfoglalták Majorszk falut, más frontszakaszokon pedig visszaverték az ukrán támadásokat. Mint mondta, Kupjanszk irányában az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg 110 embert, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és hat járművet, Liman irányában több mint 70 embert, harckocsit, három páncélozott harcjárművet és két járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 60 embert, egy páncélozott személyszállító járművet, két lőszerszállító járművet és három kisteherautót veszített.

Ukrán arzenál megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Megsemmisítettek egy légi fegyvereket tároló ukrán arzenált a Cserkaszi megyei Dubiivka községben orosz precíziós levegő-föld rakéták - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz csapatok a donyecki régióban elfoglalták Majorszk falut, más frontszakaszokon pedig visszaverték az ukrán támadásokat. Mint mondta, Kupjanszk irányában az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg 110 embert, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és hat járművet, Liman irányában több mint 70 embert, harckocsit, három páncélozott harcjárművet és két járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 60 embert, egy páncélozott személyszállító járművet, két lőszerszállító járművet és három kisteherautót veszített.

A hadijelentés értelmében az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 183 területen  élőerő- és hadfelszerelés-összpontosításra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es légvédelmi radarállomást, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarját, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot, mintegy 30 külföldi kiképzővel és "zsoldossal" együtt.

Kiégett katonai teherautó egy országúton, a dél-ukrajnai Mikolajiv térségében 2022. november 12-én, miután az ukrán és a támadó orosz erők súlyos harcokat vívtak itt
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig hat drónt és 13 sorozatvető-, köztük 10 HIMARS-rakétát.

Ukrán veszteségek Oroszország szerint

Az orosz védelmi minisztérium szerint 

 

az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 176 helikoptert, 2498 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6569 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 887 sorozatvetőt, 3577 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 7202 speciális katonai járművet veszítettek.

 

Vlagyimir Leontyev, a Herszon megyei Nova Kahovka város elöljárója TASZSZ-nak azt mondta, hogy a kahovkai vízerőműben "grandiózus károk" keletkeztek az ukrán ágyúzás következtében, amelyek kijavítása egy évbe vagy még többe fog telni. Az erőmű lerombolása esetén Leontyev szerint víz alá kerül Dnyiprjani, Korszunka, Kazacsji Lageri és több más település, több tízezer embert fenyeget katasztrófa.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy több mint 30 ezer katonát és mintegy ötezer egységnyi fegyverzetet és hadfelszerelés vont ki Herszon megyében a Dnyeper nyugati partjáról.

A donyecki hatóságok szerint az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán 56 alkalommal lőtte a régi területét többek között HIMARS- és Grad-rakétákat bevetve.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az Ukrán Fegyveres Erők szerint a háború kezdete óta meghalt 81510 orosz katona, valamint megsemmisítettek többek közt 2842 orosz tankot, 278 repülőt és 261 helikoptert.

Lavrov: Washington militarizálná az indiai- és csendes óceáni térséget

Az indiai- és csendes-óceáni térség militarizálásával vádolta az Egyesült Államokat és a NATO-t vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és Washingtont hibáztatta, amiért nem született zárónyilatkozat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozóján.

A tárcavezető azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy - szövetségeseivel együtt - katonai erővel igyekszik a térségben befolyást szerezni "azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy visszaszorítsa a térségben Kínát és az orosz érdekeltségeket" .  

A miniszter emellett azzal vádolta Washingtont, hogy "bizalmatlanságot igyekszik elhinteni az ASEAN-tagországok között".

 

Elfogadhatatlannak nevezte továbbá az Egyesült Államok és a nyugati államok Ukrajnával kapcsolatos hangvételét, s úgy vélte, emiatt nem született közös közlemény a csúcstalálkozó végén.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozóján 2022. november 13-án
Forrás: Orosz Külügyminisztérium / AFP

Rövid sajtótájékoztatóját Lavrov a phnompeni repülőtérről adta, ahonnan a G20-as országcsoport indonéziai csúcstalálkozójára indult tovább.

Noha Joko Widodo indonéziai elnök az eseményre Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívta, a héten az indonéziai orosz nagykövetség azt közölte, az orosz államfő nem vesz részt a csúcstalálkozón, az orosz delegációt pedig Lavrov vezeti.

A tárcavezető a G20-ak diplomáciai vezetőinek júliusi, Balin tartott találkozójáról idő előtt távozott, miután több kollégája bírálta őt Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Még mindig nincs döntés az ukrajnai gabonaszerződés meghosszabbításáról

Szergej Versinin orosz külügyminiszter-helyettes szerint még nem dőlt el a gabonaügylet sorsa, holott november 18. a határidő – írja az Aljazeera. Versinin elmondta, hogy a megállapodás két részből áll, és

 

az orosz élelmiszerexportra vonatkozó szankciók feloldását javasló részt nem hajtják végre.

 

Lehetetlen itt nem említeni azokat a terrortámadásokat, amelyeket az ukrán fél követett el a krími hídon. Ott van például a Szevasztopol elleni terrortámadást, ahol olyan hajók állomásoznak, amelyek humanitárius folyosót biztosítanak, amelyen keresztül szárazrakterű hajók vagy más hajók haladnak át a fekete-tengeri gabonaegyezmény végrehajtása során – mondta.

Az ENSZ által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajó 23 ezer tonnányi ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Pivdennyi kikötőjéből 2022. augusztus 16-án 
Forrás: MTI/EPA

Ukrán jegybank: felkészítik az ország bankrendszerét az esetleges áramkimaradások miatti vészhelyzeti működésre

A The Guardian arról ír, hogy a Reuters a bank szavait idézte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban:

 

a tervek szerint az ország 14 rendszerszinten fontos bankjának életképességét biztosítjuk így. Ha feltétlenül szükséges, a Nemzeti Bank elsősorban az állami bankok létfontosságú tevékenységét biztosítja.

 

Török kormány: Moszkva korlátozza a hajóforgalmat a Kercsi-szorosban

Oroszország a jövőben nem engedélyezi, hogy a külföldön áruval megrakott hajók átkeljenek a Kercsi-szoroson, az Azovi-tenger irányába - közölte a török közlekedési minisztérium szombaton a Twitteren.

A minisztérium egyik szóvivője elmondta: a változást az orosz fél jelezte. Részleteket nem tudni a korlátozásról, és egyelőre a moszkvai kormány sem nyilatkozott az ügyben.

Az Azovi-tenger Oroszország és Ukrajna beltengere, és csak a Kercsi-szoros köti össze a Fekete-tengerrel. Az ukrajnai háborúban Oroszországnak sikerült olyan fontos ukrán kikötőket megszereznie az Azovi-tenger partján, mint Mariupol és Berdjanszk.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5802 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4852 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 176 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 

2022. november 12-én 144 ember, köztük 43 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT találja.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában