Elismerés

2022.11.07. 12:03

Ferenc pápa: a nők jobb vezetők, mint a férfiak

A Vatikánban vezetői pozíciót betöltő nők szerepét méltatta Ferenc pápa újságírókkal beszélgetve a Bahreinből Rómába tartó repülőgép fedélzetén vasárnap.

Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2022. október 26-án

Forrás: MTI/EPA-ANSA

Fotó: Fabio Frustaci

 

„Már többször bizonyították, hogy jobb vezetők, mint a férfiak. Az a tapasztalatom, hogy a dolgok minden alkalommal jobban kezdenek működni, amint egy nőt felelősségteljes hivatalba neveznek ki a Vatikánban” 

 

– mondta a katolikus egyházfő.

Az őt kísérő újságírók eredetileg az iráni tüntetéseket kirobbantó nőkkel kapcsolatban kérdezték a pápát, de ő erre a kérdésre nem válaszolt, helyette általánosságban a nők szerepére terelte a szót.

Ferenc pápa a Vatikánban vezető tisztséget betöltő nők kapcsán Raffaella Petrini ferences szerzetesnővért említette, akit tavaly novemberben neveztek ki a pápai állam végrehajtó intézményeként ismert Vatikánváros Állam Kormányzósága főtitkárának. „A dolgok azóta jobban működnek” – fogalmazott az egyházfő Petrini jó vezetői képességeire utalva.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet annak az öt nőnek a szerepére is, aki a vatikáni pénzügyeket ellenőrző hivatalban dolgozik. 

„Ez forradalmi dolog, mert a nők tudják, hogyan találják meg az utat a boldoguláshoz. Az a társadalom, amely nincs abban a helyzetben, hogy a nőknek nagyobb szerepet adjon, nem lesz képes előbbre jutni”

– vélekedett a pápa.

A katolikus egyházfő az utóbbi években női vezetőt nevezett ki a Vatikáni Múzeumok élére, illetve a vatikáni sajtószolgálat helyettes vezetői tisztségébe, valamint a püspöki szinódus tanácsadói közé is bekerült négy nő, aki a nagy találkozók előkészítésében vesz részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában