Jól átgondolt lépések

2022.10.21. 13:13

Orbán Viktor létfontosságú sikert ért el az uniós csúcson

Az energia kérdését sikeresen lezártuk! Brüsszelnek nem sikerült elfogadtatnia a gázszankciót a tagállamokkal – közölte péntek hajnalban Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő sikeresen érvényesítette hazánk érdekeit az uniós csúcstalálkozókon – jelentette ki Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a sikeres magyar érdekérvényesítéshez fontos eszköz a szankciókról szóló nemzeti konzultáció, amelyet a szankciópárti baloldal erőteljesen támad – írja az Origo.

Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

„A gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását; hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit” – írta a miniszterelnök Facebook-üzenetében péntek hajnalban Brüsszelből. Orbán Viktor közölte: az Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára.

„Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások” – írta. A veszélyt sikerült elhárítani:

„Magyarország nem maradt egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolni” 

– közölte.

„Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne” – tette hozzá a kormányfő.

Azt is tudatta, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség. „Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon” – mutatott rá Orbán Viktor.

Németország is Magyarország mellé állt

Sokszor elhangzik az a kritika a balliberális oldal részéről, hogy Orbán Viktor minden energetikai szankciót megszavazott az Európai Tanács ülésén közölte Deák Dániel, aki ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta:

a magyar kormányfő egyetlenegy olyan energetikai szankciót sem szavazott meg Oroszországgal szemben, amely Magyarországra vonatkozna. Ez a magyar nemzeti érdek, a magyar kormány az elmúlt hónapokban mindvégig ehhez tartotta magát – szögezte le, hozzátéve, hogy viszont más tagállamok több energetikai szankciót is bevezettek, amelynek negatív világpiaci hatásai – például az energia-áremelkedés – Magyarországot is hátrányosan érintik.

A mostani uniós csúcson is sikeresen érvényesítette az érdekeit Magyarország, Ursula von der Leyen terveit egyelőre elutasították az uniós csúcson.

Ehhez az eredményhez Orbán Viktor intenzív külpolitikai egyeztetéseket folytatott az elmúlt hetekben, amelyek közül talán a legfontosabb az október 10-i látogatása volt Berlinben. A magyar kormányfő a találkozón kétórás megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral, aki vélhetően a találkozó hatására ezúttal határozott álláspontot képviselve érkezett meg Brüsszelbe, és már az uniós csúcs előtt leszögezte: Németország nem támogatja az importált gáz árának EU-s korlátozását. 

Ezért fontos, hogy a kormány kitartson az álláspontja mellett

Deák Dániel szerint az igazi siker az lenne, ha uniós szinten is sikerülne elérni érdemi változást a szankciós politikában; a magyar kormány eltökélt célja, hogy visszavonja vagy legalább átalakítsa az energetikai szankciókat, ugyanis azoknak a negatív hatása hazánkban is érződik. 

Ehhez szintén szüksége van Magyarországnak egy európai nagyhatalom támogatására, ez a partner pedig a hamarosan felálló új jobboldali olasz kormány lehet, amelynek több tagja is szintén kritikus a szankciókkal szemben.

Az elemző azt is felidézte, hogy a magyar kormány 2015-ben is egyedül volt az álláspontjával az illegális bevándorlás kapcsán – majd sorra buktak a bevándorláspárti kormányok, változott az európai közhangulat, és mára már a legtöbb tagállam szigorúbb bevándorláspolitikát alkalmaz.

A teljes cikk ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában