Frakcióülés

2022.09.21. 19:34

Orbán Viktor: vonják vissza Brüsszelben a szankciókat!

A tavaszi elsöprő választási győzelem után megtartotta első kihelyezett frakcióülését a Fidesz–KDNP Balatonalmádiban. Orbán Viktor ez alkalommal sem volt visszafogott, pontos és részletes iránymutatást adott országgyűlési képviselőinek, és talán még soha nem kérte ennyire erőteljesen, hogy mindenki tegyen meg mindent a magyar családok védelméért – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, a szankciók változtatták globális gazdasági háborúvá. Véleménye szerint ma már mindenki számára világos, hogy egy elhúzódó háborúra kell számítanunk, arra kell készülni, hogy ez a háború a szomszédunkban folytatódni fog idén és jövőre is. A miniszterelnök úgy véli, éppen ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hoztunk létre honvédelmi alapot. A katonákat visszavontuk a határok védelméről, létrehoztuk a határvadász alakulatokat, több katonára van szükség és az ország védelmére kell készülniük – hangsúlyozta.

Orbán Viktor értékelése szerint a háború aggasztja az embereket, követik az eseményeit, de ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az infláció.

A miniszterelnök világossá tette: 

a választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat is, majd rögtön az asztalra került a földgázvásárlási szankció is, ezért 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének és az infláció is. A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót. A pártelnök tájékoztatása szerint amikor ezeket a szankciókat nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

Az ellenzék kapcsán arról is szót ejtett, hogy – ahogyan arra már a választási kampányban is felhívták a figyelmet – a Gyurcsány-korszak és annak a képviselői akarnak visszatérni, akik egyszer már tönkretették Magyarországot. A baloldal értékelését követően megfogalmazta a Fidesz–KDNP jövőbeni feladatát: 

biztosítaniuk kell az energiaellátást, védeniük kell a családokat és a munkahelyeket.

A családokat a rezsicsökkentett ár, tűzifaprogram és barnaszénprogram védi, míg a vállalkozásokat három dologgal fogják segíteni: egy több mint kétszázmilliárdos programmal az energiaintenzív kis- és középvállalkozások segítésére, termelő vállalatokat támogatnak az energiaköltségük részbeni átvállalásával és energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatásával, lesz gyármentő programjuk, és a szolgáltató szektor számára lesz új munkahelyvédelmi akcióterv is.

A miniszterelnök hangsúlyozta: 

Magyarország energiaellátása biztosított. 

Lesz elegendő földgáz, van villamosenergia és van kőolaj is. A szankciók súlyos károkat okoznak az országnak, de kemény munkával van esély arra, hogy ebből a válságból Magyarország úgy jöjjön ki, mint az az ország, amelyik a kanyarban előzni tud.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában