Ukrán válság

2022.09.13. 06:29

Az ukránok szerint tovább nyomulnak előre az oroszokkal szemben (videó)

202. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Orosz harckocsi roncsa az ukrán hadsereg által visszafoglalt Balaklejába vezetõ úton 2022. szeptember 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét

UKRÁN MÉRNÖKÖK AZ ELMÚLT NÉHÁNY NAPBAN HELYREÁLLÍTOTTÁK A DÉL-UKRAJNAI ZAPORIZZSJAI ATOMERŐMŰ MINDHÁROM TARTALÉK ÁRAMVEZETÉKÉT, AMELYEK TÜZÉRSÉGI TÁMADÁSBAN RONGÁLÓDTAK MEG-

 közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az első tartalék vezetéket már szombaton sikerült helyreállítani.
A három vezeték egyike, egy 750/330 kilovoltos vezeték jelenleg ellátja az erőművet a hűtéshez és más biztonsági feladatokhoz szükséges árammal- áll az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete közleményében. Európa legnagyobb atomerőművének hat reaktora jelenleg "hideg leállított állapotban" van, de így is van elektromos áramra szüksége az alapvető biztonsági feladatok ellátásához.

Dániában kapnak kiképzést ukrán katonák

Dánia hozzájárult, hogy területén képezzenek ki ukrán katonákat - jelentette a Ritzau hírügynökség Morten Bodskov dán védelmi miniszterre hivatkozva, aki kedden találkozott ukrán hivatali partnerével Kijevben. 

A Ritzau szerint Bodskov nem árult el több részletet a kiképzendő ukrán katonák számáról, a kiképzés helyszínéről vagy időtartamáról. 

A dán védelmi minisztérium augusztusban közölte, hogy a királyság 130 katonával veszi ki részét a Nagy-Britannia vezette kiképzési programból. 

Dánia 2015 óta mind a brit, mind a kanadai kiképzési missziókhoz hozzájárult, illetve fegyvereket szállított és kiberbiztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának a februárban megindult orosz támadás után.
 

Maljar: az ukrán erők több mint háromszáz települést szabadítottak fel Harkiv megyében

Az ukrán fegyveres erők az ellentámadás néhány napja alatt több mint 300 települést, azaz 3,8 ezer négyzetkilométert szabadítottak fel Harkiv megyében - közölte Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes egy keddi tévéműsorban.

"Több mint 150 ezren szabadultak fel a megszállás alól, ahol valójában túszok voltak" - emelte ki a tisztségviselő. Szavai szerint az ellentámadás folytatódik addig, amíg az egész régió fel nem szabadul. Maljar nem volt hajlandó részleteket közölni, csak annyit kért, higgyenek abban, hogy "ez a lehető leghamarabb megtörténik". Később a Facebookon azt írta, hogy a több mint 300 település és 3,8 ezer négyzetkilométerméter "a megerősített adatok, Harkiv megye felszabadított területeinek valós száma ennek csaknem kétszerese". A miniszterhelyettes azt ígérte, hogy szerdán "naprakész" adatokat ad a harkivi régióról. Az ukrán légierő sajtószolgálata arról számolt be, hogy két óra alatt két orosz repülőgépet - egy Szu-24-es bombázót és egy Su-25-ös harci repülőgépet - valamint egy drónt lőtt le a légvédelem a dél-ukrajnai Herszon megye, illetve a Donyec-medence fölött. 

A légierő hírt adott arról is, hogy a harkivi régió felszabadított területén, Balaklija közelében az ukrán hadsereg egy orosz Szu-34-es vadászbombázó maradványaira bukkant. 

Az ukrán katonai hírszerzés arról számolt be, hogy információi szerint az oroszok és a velük együttműködők sürgősen elkezdték kimenekíteni családjaikat a Krímből és Dél-Ukrajnából, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjei pedig igyekeznek titokban eladni a félszigeten lévő lakásaikat. 

"Ukrajna védőinek sikeres fellépése arra kényszeríti az ideiglenesen megszállt Krím és államunk déli részének úgynevezett hatóságait, hogy sürgősen menekítsék családjukat az Oroszországi Föderáció területére. Annak ellenére, hogy a lakosság biztosította a félszigeten való tartózkodásuk biztonságát, a Krím megszálló adminisztrációjának képviselői, az FSZB tisztjei és egyes katonai egységek parancsnokai, beosztottjaik előtt titokban tartva megpróbálják eladni lakásaikat, és sürgősen kivinni rokonaikat az országból" - idézte közleményükből az Ukrajinszka Pravda hírportál. A hírszerzésnél hozzátették: "ugyanakkor a megszállók megtiltották általában a lakások adásvételét, korlátozták a mozgást a krími hídon, és minden lehetséges módon megpróbálják blokkolni a hozzáférést az ukrán ellentámadással kapcsolatos információkhoz". Kiemelték, hogy minden háborús bűnöst lelepleznek és bíróság elé állítanak. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette a Twitteren, hogy Ukrajna további 1,4 milliárd dollárt kap a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a rendkívüli finanszírozási program keretében.

Az oroszok több helyen átcsoportosították katonáikat

Az orosz erők átcsoportosították csapataikat a luhanszki régióbeli Kreminna településről - közölte kedden Szerhij Hajdaj, a megye kormányzója egy tévéműsorban. A tisztségviselő ugyanakkor úgy tudja, hogy az ukrán csapatok még nem vonultak be a településre, mert a Donyeck megyei Liman körül súlyos harcok dúlnak.

Ukrajnában minden 18 év feletti hadköteles lesz

A nemrég bemutatott, Ukrajna Biztonságának Garantálása nevű tervezet értelmében minden 18. életévét betöltött civilnek részt kellene vennie a területi védelmi erők munkájában. Kiemelik, hogy az intézkedés az olyan országokról vesz példát, ahol kötelező sorkatonaság van. A cél, hogy Ukrajna folyamatosan, jelentős mérető területi védelmi erőt tudjon fenntartani, emellett pedig az intézkedéssel drasztikusan növelnék a tartalékosok számát is - írja a Ria Novosztyi Telegram-csatornája.

Elképesztő ukrán követelés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné elérni, hogy az Oroszország elleni szankciókat tilos legyen feloldani, amíg az oroszok ki nem fizetik Kijevnek a háború okozta károkat és költségeket. A dokumentum tervezet megemlíti azt is, hogy a szankciókkal kapcsolatos bármilyen könnyítést csak akkor lehetne elfogadni, ha azt Ukrajna is támogatja.

Egy szakértő szerint ez lesz az orosz válasz

Viktor Litovkin katonai szakértő szerint Oroszország célzott támadásokat fog vezényelni Ukrajna egész területén, Kijevet beleértve, hogy megsemmisítsék a katonai, logisztikai és kommunikációs infrastruktúrát. Kijelentette, hogy az elmúlt napok ukrán ellentámadásait az oroszok nem nézhetik tétlenül, és a hadsereg teljes erejével kell lecsapniuk Ukrajnára.

Lavrov megkapta a vízumot, így részt vesz az ENSZ csúcson

Sergej Lavrov orosz külügyminiszter és kollégáinak egy része megkapta a szükséges vízumot, így részt tudnak venni az ENSZ csúcson. A procedúra rendkívül lassan ment, hetekig úgy tűnt, hogy az orosz delegáció nem fogja megkapni a szükséges papírokat. A vízumot azonban továbbra sem kapta meg mindenki, Moszkva szerint pedig ez logisztikai problémákat okozhat a delegáció számára.

A finnek szerint még több szankció kell Oroszország ellen

Minden lehetséges eszközzel és formában támogatni kell Ukrajnát, és még több szankciót kell kivetni Oroszországra – jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden. Sanna Marin beszédében hangsúlyozta, minél nagyobb hatást ér el az Európai Unió a szankciók által, annál drágább lesz Oroszország számára a háború folytatása.

Moszkva üzent az örményeknek és azerieknek

Mint ismert, harcok törtek ki az éjszaka folyamán az örmény-azeri határon Hegyi-Karabah térségében. A felek egymást vádolják a helyzet újbóli elmérgesedéséért, az előzetes jelentések szerint legalább 49-en meghaltak. Moszkva arra kérte a feleket, hogy tartózkodjanak a további eszkalációtól, és tartsák be a nemrég kötött tűzszüneti megállapodás tételeit. Hozzátették, hogy a két ország közötti konfliktus csak politikai és diplomáciai úton rendezhető. Az Izvesztija kiemeli, hogy helyi idő szerint reggel 8 órakor életbe lépett a tűzszüneti megállapodás Azerbajdzsán és Örményország között, azóta viszonylagos nyugalom van a térségben.

Oroszország nem szigorít a vízumfolyamaton

Oroszország bejelentette, hogy nem fognak érdemben reagálni az új Európai Uniós szankcióra, amely drágábbá, bonyolultabbá és időigényesebbé teszi az orosz állampolgárok számára a vízum megszerzését. „Elhivatottak vagyunk a demokrácia és az országok közötti szabad mozgás iránt. Nyitottak maradunk azok irányában, akik szeretnének Oroszországba látogatni, és személyesen megtapasztalni, hogy miként élnek az oroszok” – jelentette ki Vlagyimir Csizov, Oroszország Európai Uniós állandó képviselője.

Bulgária orvosi csomagok küldéséről tárgyal

Hétfőn az Egyesült Királyság és Ukrajna nagyköveteivel folytatott megbeszélésen Teodora Gencsovska bolgár védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy a bolgár kormány 35 000 ukrán katonának szóló 350 egészségügyi csomag adományozásáról tárgyal.

Nincs áram Harkov megye teljes területén

Sajtóértesülések szerint Harkov megyében jelenleg nincs áram, a terület egy részén pedig víz sincs. Emellett a telefonos és internetes szolgáltatások is akadoznak, a metrót pedig leállították. A hírt ukrán tisztségviselők is megerősítették.

Az orosz hadsereg legalább 147 katonáját temették el a Krímben

Az oroszok által annektált Krími Autonóm Köztársaságban korábban működő ukrán elnöki misszió állítása szerint szeptember 12-én legalább 147 orosz katona temetését tartották, bár a tényleges temetések száma ennél magasabb is lehet. Az ukrán misszió azt is közölte, hogy a katonák közül 72 ukrán állampolgár lehetett.

Több világmárkát is perelnek az orosz bevásárlóközpontok

Az orosz-ukrán háború kezdetét követően addig sosem látott mértékben bojkottálták a nyugati fősodorral együtt mozgó világmárkák az orosz piacot, sokan közülük teljesen be is szüntették tevékenységüket Oroszországban. A bevásárlóközpontokban üzlethelységet bérlő cégeknek viszont nagy általánosságban hosszú távú szerződéseik voltak, bérleti díjat viszont nem fizetnek a kivonulás óta, pedig sok esetben az üzleteik, ugyan zárva, de továbbra is fellelhetőek a plázákban.

Most több bevásárlóközpont is pert indított annak érdekében, hogy a kivonuló cégek kifizessék a szerződésben foglalt bérleti díjakat. Augusztus eleje óta a H&M ellen hat eljárás indult, de perelték a Victoria's Secret, Uniqlo, Adidas és Nike márkákat is. Nem csak a bevásárlóközpontok, hanem az átlagemberek is pereltek be kivonuló cégeket. A Netflix az egyik olyan gigacég, amelyet felhasználók azért pereltek be, mert véleményük szerint a cég egyoldalúan felbontotta velük az előfizetés útján létrejött szerződést.

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű második tartalék vezetékét

Két működő vezeték lehetővé teszi, hogy az egyik tartalékban maradjon, míg a másik a „reaktorhűtéshez és más alapvető biztonsági funkciókhoz” szükséges villamos energiával látja el az erőművet – jelentette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a helyszínről. A hétfői leállítás során a hatodik reaktor a létesítmény öt másik reaktorához hasonlóan „hidegleállási állapotba” került, ami azt jelenti, hogy a blokknak nem lesz szüksége annyi energiára a hűtéshez – közölte a NAÜ.

Az ellentámadás még nem vet véget a háborúnak

Az Egyesült Államok úgy értékeli, hogy Oroszország nagyrészt átengedte Harkov közelében szerzett nyereségét, és sok visszavonuló orosz katona elhagyta Ukrajnát, és a határon át visszament Oroszországba – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő. Elemzők szerint Ukrajna jó ütemben tett lépéseket, de a jelenlegi ellentámadás még nem vet véget a háborúnak.

Elhagyták a készleteiket

Az orosz csapatok lőszer- és egyéb készleteket hagytak maguk után Ukrajna Harkov megyében végrehajtott ellentámadását követően – írja a Kyiv Independent. A hírportál arról számolt be, hogy az orosz katonák a földre dobták fegyvereiket, amikor menekültek. Egy elemző becslése szerint szeptember 7-11. között több mint 300 járművet, köztük tankokat, önjáró tarackokat és teherautókat hagytak hátra az oroszok.

Előre eltervezett átcsoportosítás zajlik

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin elnök bízik-e még az orosz katonai vezetésben. „A különleges katonai művelet folytatódik. És addig fog tartani, amíg az eredetileg kitűzött célokat el nem érik” – mondta Peszkov. Az orosz elnök egy gazdasági tanácskozáson elnökölve azt mondta, országa jól tartja magát a nyugati szankciókkal szemben. Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy elhagyta fő északkeleti fellegvárát, Izjumot és a szomszédos Balakliját, ám szerintük ez egy előre megtervezett átcsoportosítás keretében történt.

Több ezer orosz került hadifogságba

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint az orosz csapatok tömegesen adják meg magukat, mivel „megértik helyzetük kilátástalanságát”. Az ukrán ellentámadás során az orosz fegyveres erőknek egyes területeken nincs elég idejük a szervezett visszavonulásra, ezért az alakulatok szétesését kockáztatva menekülnek. Néhány nap alatt több ezren kerültek hadifogságba. Az ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics állítása szerint már annyi az orosz hadifogoly, hogy alig tudják elhelyezni őket. A hadifoglyokat igyekeznek mielőbb Moszkva által fogva tartott ukrán katonákra cserélni. Andrej Jusov, a katonai hírszerzés szóvivője azt állította, hogy az elfogott csapatok között jelentős számú orosz tiszt volt.

Oroszország nehéztüzérséggel folytatja Szumi megye ágyúzását

Oroszország hétfőn 18-szor támadta ágyúkkal és további 17-szer aknavetőtűzzel Szumi megye Eszmán települését – mondta Dmitro Zsivickij, a megye kormányzója. Önjáró fegyverekkel hat csapást mértek Salihinszka községre. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 12-én az ukrán-magyar határszakaszon 5894 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5308 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 164 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 12-én 87 ember, köztük 30 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Megugrott az ukrán harci morál

A csatatéren hónapokig tartó, alig észrevehető mozgás után a visszatámadás lendülete alaposan megemelte az ukrán harci morált, miközben az orosz csapatokat megzavarta a nem várt ellenlépés. Az oroszok szervezetlenül, sokszor fegyverraktáraikat hátrahagyva, sietve menekülnek Harkov megyéből, hogy elkerüljék a körbekerítést – elemezte a helyzetet a Háborúkutató Intézet (ISW).

Helyreállt az energiaellátás

Helyreállították az ukránok Dnyipropetrovszk régió, Poltava régió, Szumi régió, Harkov régió és Harkov városának energiaellátását.Tisztában kell lennünk azzal, hogy az elvonuló orosz erők kétségbeesésükben még gyakrabban nyúlnak majd ahhoz az eszközhöz, hogy lőjjék a civil infrastruktúrát – mondta az ukrán elnök, aki azt ígérte, hogy egy koordináló parancsnokságot állítanak fel, amelyik az ilyen esetekre gyorsan reagál. Volodimir Zelenszkij szerint a megrongálódott objektumok helyreállítására és a megszállt területek megsegítésére is jut pénz.

6000 négyzetkilométer szabadult fel

Szeptember elejétől harcosaink már több mint 6000 négyzetkilométernyi területet felszabadítottak Ukrajna területén – keleten és délen. Csapataink mozgása folytatódik – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij több harci egység munkáját külön is kiemelte, élén a légvédelemmel, amelyik 12 ellenéges rakétából 9-et sikeresen megsemmisített a becsapódás előtt.

Zelenszkij újabb szankciókat sürget

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében újabb, még szigorúbb szankciókat sürget Oroszországgal szemben, mert szerinte az eddigiek nem korlátozták eléggé a mozgásterét. Ismét többször is terrorista államnak nevezte Oroszországot, és nehezényezte, hogy a világ még mindig nem ismerte el hivatalosan Oroszországot a terrorizmust támogató államként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában