Népszerűség

2022.09.25. 13:36

Andrej Babisék sikerével zárultak a cseh választások

Elemzők szerint az eredmény annak a bizonyítéka, hogy sokan elégedetlenek a jelenlegi kormánnyal – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök (középen), Andrej Babis – az akkori cseh ügyvezetõ kormányfõ (balra), Mateusz Morawiecki lengyel (jobbra) és Eduard Heger szlovák miniszterelnök (hátul, balra) Budapesten 2021. december 13-án

Fotó: Benko Vivien Cher

Az Andrej Babis volt miniszterelnök által irányított ellenzéki ANO mozgalom sikerét hozták a pénteken és szombaton tartott részleges szenátusi és önkormányzati választások Csehországban, amelyeknek végső eredményét vasárnap délelőtt közölték. A jobbközép-liberális ANO tizennégy csehországi régió központjaiból nyolcban győzött, míg a jobbközép-liberális-zöldpárti ötpárti kormánykoalíció pártjai hatban, beleértve az önálló régiónak számító Prágát. Huszonhét nagyvárosból tizenhétben győzött az ANO.

Az ANO sikere, illetve az a tény, hogy a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű radikális jobboldali ellenzéki párt először több képviselőtestületben is mandátumokat tudott szerezni, annak a jele, hogy sok a kormánykoalíció munkájával elégedetlen szavazó – nyilatkozta a cseh közszolgálati rádiónak Jan Kubácek politikai elemző. Mint arról lapunk is beszámolt, a szankciókat elutasító SPD 10-ről 14 százalékra tudta növelni országos támogatottságát az egy évvel ezelőtti parlamenti választások óta. Petr Fiala miniszterelnök azonban úgy interpretálta az eredményeket, hogy azok bizonyították a koalícióban résztvevő pártok együttműködésének hatékonyságát.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában