Kritikus helyzet

2022.07.24. 21:09

Több migránst fogtunk el eddig, mint tavaly egész évben

Szombaton átlépte a kritikus határt a hazánkban elfogott illegális migránsok száma: hatóságaink 123 851 alkalommal vontak eljárás alá migránsokat, valamint az őket segítő embercsempészeket. Tavaly a teljes évben ez a szám 123 516 volt.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határszakaszon, hiszen 2022. január 1. és július 22. között már 123 851 alkalommal vontak eljárás alá illegális migránsokat, valamint az őket segítő embercsempészeket. Tavaly egész évben 123 516 volt ez a szám – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombaton.

A magyar rendőrök a katonákkal, polgárőrökkel, fegyveres biztonsági őrökkel, külföldi társszervekkel közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy az országunkban élők biztonságban érezhessék magukat, és határozottan lépnek fel a jövőben is a jogsértőkkel szemben – szögezi le a rendőrség közleménye.

Az ORFK ugyanakkor kiemelte: az intézkedések számának jelentős növekedése mellett megállapítható, hogy a határsértők fokozódó agressziójával is meg kell küzdeniük a szolgálatot teljesítőknek - írja a Magyar Nemzet.

A határvédők napi szinten találkoznak létrán átmászó, különböző tárgyakat dobáló – egyre gátlástalanabb – migránsokkal, akik jellemzően rendőrségi, honvédségi járműveket, kamerákat rongálnak meg kövekkel, karókkal, fa- vagy tégladarabokkal. Feltűntek a déli határon a felfegyverkezett migránsbandák is, melyek új kihívások elé állítják a magyar határ védőit. 

Az év eddig eltelt időszakában több mint háromszáz támadás érte a határvédő rendőröket és katonákat, háromtucatnyian meg is sérültek a támadások következtében.

Migránsháború

A helyzet súlyosságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy a szerb–magyar határ túloldalán élő magyarok, szerbek és más nemzetiségűek naponta átélik a félelmet, időnként a halálfélelmet, amit a folyamatosan érkező hívatlan, illegális migránsok, valamint az embercsempészbandák maffiózói egyre durvuló viselkedése okoz.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt mondja: az illegális migráció növekedéséért azok a nyugati politikusok és civil szervezetek a felelősek, akik-amelyek emberbarátság ürügyén bátorították és bátorítják a migránsokat. A VMSZ elnöke Alekszandar Vucsics szerb elnökkel folytatott minapi megbeszélésén kijelentette: az állam nem hagyhatja magára az embereket, és az állampolgárok oldalára kell állnia a migránsokkal szemben.

A jelek szerint Vucsics elnök, egyetértve Pásztor Istvánnal, utasította a szerb rendőrséget, hogy fegyverezze le a migránsokat és az embercsempészeket, az előbbieket szállítsák továbbra is az ország belsejébe, a fogadótáborokba, utóbbiakat pedig fogják el és állítsák bíróság elé.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Borítókép: Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határszakaszon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában