Ukrán válság

2022.07.28. 06:24

Csúcsragadozókat telepít Lengyelországba az amerikai légierő (videó)

155. napja pusztít az orosz-ukrán háború.

Előrenyomulnak az orosz csapatok Donyeckben

Pavlo Kyrylenko donyecki területi kormányzó szerint az orosz csapatok július 28-án legalább négyszer lőtték a várost.

A TÁMADÁSOK KÖVETKEZTÉBEN ÖSSZESEN 12 LAKÓÉPÜLET RONGÁLÓDOTT MEG.

 

Kijev különleges státuszt biztosított a lengyel állampolgároknak

Az ukrán parlamentben csütörtökön elfogadott szabályozás értelmében a lengyel állampolgárok házastársaikkal és gyermekeikkel 18 hónapra szóló tartózkodási engedélyt kapnak Ukrajna területén, ami magában foglalja a munkavállalási engedélyt, illetve az államilag finanszírozott oktatási  lehetőségek igénybevételét is. Az egészségügyi ellátás területén szintén azonos jogokat élveznek az ukrajnai állampolgárokkal, illetve jogosultak társadalombiztosítási ellátásokat is igénybe venni.

A törvényt köszönetképpen alkották meg azért, amiért Lengyelország számos ukrajnai menekültet fogadott be, és szintén különleges jogosultságokat biztosított nekik.

A Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett jogszabályt csütörtökön 283 szavazattal fogadták el, jóval többel, mint a jóváhagyáshoz szükséges 226 voks.
 

Új támadást indítanak az oroszok

Orosz rakéták csapódtak be a Kropivnickijben egy légiközlekedési vállalat hangárjaiba, öt ember meghalt, legalább 25 megsebesült

- közölte Andrij Raikovics, a kirovográdi területi közigazgatás vezetője.

A sérültek között katonai személyzet is van.

Súlyos veszteségeket szenvedtek az ukránok

Az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett az észak-ukrajnai Csernyihiv régiót ért orosz rakétatámadás során - írja a BBC.com. A rakéták csütörtök reggel 5:25 és 6:30 között Honcsarivszke faluban csapódtak be, körülbelül 20 rakéta okozott jelentős károkat - mondta Olekszij Hromov, a fő műveleti igazgatóság helyettes vezetője.

Találgatások szerint a rakéták kilövési pontja a Belarusz Köztársaságban lévő Zjabravka településről történtek. Az ukrán személyi állományban vannak veszteségek, amelyek tisztázása folyamatban van - tette hozzá Hromov.

Elmondása szerint a ma reggeli rakétatámadás a szomszédos Kijev régióban egy katonai bázist érintett, melynek során egy épületet lerombolt, két másikat megrongált.

Három herszoni falu ismét ukrán kézen

Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar helyettes főnöke ma azt mondta, herszoni területen az ukrán csapatok az elmúlt hetekben Ivanivka, Lozove és Andriivka falvak felett vették át az ellenőrzést. 

Ukrajna: katonai támaszpontot ért rakétacsapás

Egy magas rangú ukrán katonatiszt szerint egy katonai támaszpontot ért ma rakétacsapás, ami ritka beismerése egy ukrán katonai infrastruktúra elleni sikeres orosz támadásnak – írja az Al Jazeera.

Olekszij Gromov tábornok újságíróknak elmondta, hogy az oroszok hat Kalibr cirkálórakétát lőttek ki a Krím-félszigetről egy ljutizsi katonai bázisra, a támadásban egy épület megsemmisült, kettő pedig megrongálódott.

Gromov a csernyihivi régiót ért támadásokról azt mondta, az ukrán csapatokat itt is érte veszteség, bár ezt nem számszerűsítette.

Oroszország a reggeli rakétatámadásokról: lőszerraktárakat lőttek ki

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy hat ukrán lőszerraktárt semmisítette meg Donyeck keleti részén, illetve a mikolajivi régióban. Az oroszok szerint a semlegesített célpontok listáján emellett kilenc ukrán parancsnoki állás is volt, ezek donyecki, zaporizzsjai és herszoni területeken voltak. (Sky News)

A dnyipropetrovszki régiót is lövik az oroszok

Egy ember meghalt, ketten megsebesültek a támadásokban, a rakéták Krivij Rih körzetben egy Shiroke nevű faluba csapódtak be – közölte Valentyin Reznyicsenko, a régió kormányzója.

A Fekete tengerről és Fehéroroszországból lőtték ki a rakétákat ukrán célpontokra

Oroszország csütörtökön a Fekete-tengerről indított Kalibr cirkálórakétákkal és Fehéroroszországból indított Iszkander ballisztikus rakétákkal támadta Ukrajnát – közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője. Az oroszok több mint 20 rakétát lőttek ki különböző ukrán célpontokra.

A donyecki régióban előrehalad az orosz offenzíva

Az orosz erők jelenleg csak két jelentős támadó hadműveletet képesek fenntartani Ukrajnában, mindkettő a donyecki régióban van – írta legfrissebb elemzésében az Institute Study of War. Az egyik hadművelet Sziverszk elfoglalására tesz kísérletet, a másik pedig Bakhmut felé nyomul. Az orosz erők elegendő erőforrást mozgósítottak ahhoz, hogy szinte naponta földi támadásokat hajtsanak végre és területeket foglaljanak el ezen a két tengelyen, de nem voltak képesek hasonló támadó műveleti tempót fenntartani vagy hasonló területi nyereséget elérni Ukrajna más részein. Az orosz offenzíva ezért valószínűleg azelőtt ér véget, hogy Ukrajnában bármely más nagyobb városi területet elfoglalnának – írta az amerikai agytröszt

Négy halott, 11 sebesült Kelet-Ukrajnában

Az oroszok által támogatott donyecki szakadárok csütörtökön azt állították, hogy négy civilt öltek meg ukrán lövedékek. A Telegramon közzétett bejegyzésükben azt állították, hogy négy ember meghalt, további 11 pedig megsebesült szerda reggel 8 óra és ma reggel 8 óra között. (Sky News)

Iskolákat, lakóházakat ért rakétatalálat Nyikolájevben

Oktatási intézményeket és lakóépületeket romboltak le a mai rakétatámadások – közölte korábban Oleksandr Szienkevics polgármester. Csernyigovot és a kijevi régiót is bombázták csütörtök reggel. Vjacseszlav Csausz, Csernyigov terület kormányzója elmondta, hogy július 28-án helyi idő szerint reggel 5 óra óta kilenc rakétát lőttek ki Fehéroroszország területéről Honcsarivszka községre.

Elfoglalták az oroszok Ukrajna második legnagyobb erőművét

Az orosz erők birtokba vették Ukrajna második legnagyobb erőművét – közölte Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó. Az oroszok által támogatott erők szerdán közölték, hogy érintetlenül elfoglalták a szovjet korszak széntüzelésű vuhlehirszki erőművét, ami Moszkva első jelentős nyeresége több mint három hét után. Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója megerősítette a keleti donyecki régióban lévő üzem elfoglalását, de azt mondta, hogy ez csak „apró taktikai előny" Oroszország számára – számolt be a Guardian alapján a Mandiner.

A kijevi régiót támadták csütörtök reggel

 A kijevi terület kormányzója, Olekszij Kuleba szerint az orosz erők infrastrukturális objektumot támadtak a fővárostól északra található Vishorodszkij kerület egyik településén, de nem részletezte, hogy milyen létesítményt ért találat. Az áldozatokról egyelőre nincs információ. A mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak. 

Az Egyesült Államok hat vadászgépet küld Lengyelországba

A Stars and Stripes amerikai katonai hírszerző július 27-i jelentése szerint az amerikai légierő hat F-22 Raptor repülőgépet küld Lengyelországba. A legújabb harcigép-telepítéssegíti „az orosz agresszió elrettentését a szövetség keleti szárnyán”. Az európai védelem megerősítése volt az egyik témája a legutóbbi madridi NATO-csúcstalálkozónak.

Hárman megsebesültek, köztük egy gyerek Harkov megyében

Derhacsi város polgármestere, Vjacseszlav Zadorenko azt mondta, hogy egy 12 éves fiú és két férfi megsérült egy Prudianka falu elleni orosz csapásban Harkov megyében. Zadorenko felszólította a derhacsi közösség lakóit, hogy hagyják el a települést.

Nagyon rossz helyen volt ez az orosz videós

Túl közel volt az éppen tüzelő ágyúhoz képest, elkapta a lövés lökéshulláma.

23 Harkov megyei települést szabadítottak fel

Az ukrán hadsereg 23 települést felszabadított, és május óta védelmi helyzetbe készerítette az orosz erőket – mondta Oleh Szinyehubov, Harkov megye kormányzója július 27-i televíziós beszédében. A térségben ugyanakkor folytatódik az orosz megszállás.

Tengerészhiány lassíthatja az ukrajnai gabonaexportot

Henrik Jensen, az ukrajnai és kelet-európai hajók legénységének biztosítására szakosodott Danica ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a hajótársaságok nem szívesen szállítják ki a gabonát a fekete-tengeri kikötőkből a robbanóaknák miatt, és nehéz olyan tengerészt találni, aki hajlandó lenne elszerződni a kikötőkben rekedt hajókra. A probléma komoly kihívás elé állítja a nemzetközi élelmiszerválság enyhítésére tervezett gabonafolyosót. Oroszország és Ukrajna a múlt héten megállapodást írt alá a Fekete-tengeren blokkolt gabona- és műtrágyaexport újraindításáról, szerdán pedig Törökország bemutatta a szállítások újraindítását koordináló központot.

A konfliktus kezdetekor körülbelül 2000 tengerész rekedt a világ minden tájáról 94 hajó fedélzetén Ukrajna kikötőiben. Azóta a személyzet nagyobbik részét evakuálták. Az ENSZ hajózási ügynöksége, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) adatai szerint a 80 ukrajnában rekedt, főként gabonaszállító teherhajón körülbelül 450 fős legyénység maradt. Két kereskedelmi tengerész meghalt, hét kereskedelmi hajót lövedékek találtak el, kettő pedig elsüllyedt Ukrajna partjainál a háború február 24-i kitörése óta.

Telefonon beszél az amerikai és az orosz külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy telefonon fog beszélni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egy "lényeges javaslatról" az Oroszország által fogva tartott két amerikai állampolgár, Paul Whelan és Brittney Griner szabadon engedésére vonatkozóan. Szóba kerül majd az ENSZ által támogatott gabonaszerződés is, amelyet Ukrajna és Oroszország is aláírt. Blinken ugyanakkor azt mondta, hogy Ukrajna nélkül nem tárgyalnak Ukrajnáról.

Ez lesz az első közvetlen kommunikáció a két diplomata között az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Ukrajna újjáépíti az Antonivszkij hidat

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna újjáépíti az Antonivszkij hidat és más átkelőhelyeket a térségben, miután az ukrán erők lecsaptak a stratégiai orosz ellátási útvonalra a dél-ukrajnai Herszon régióban. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megszálló csapatoknak ne legyen logisztikai lehetősége hazánkban” – tette hozzá.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. június 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 6455 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5546 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 338 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, az ukrajnai háború elől 2022. július 27-én 106 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az ORFK.

Zelenszkij azonos szintű támogatásban reménykedik

Boris Johnson brit miniszterelnök lemondása miatt aggódik Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a Piers Morgan Uncensorednek nyilatkozva azt mondta, Ukrajnának nagyon nagy szüksége volt arra a hozzáállásra, amelyet brit kollégája képviselt. Az orosz invázió kezdete óta minden második napon beszéltek egymással telefonon, ami nagyban hozzájárult az Ukrajnának nyújtott brit támogatás felgyorsulásához akár a segélyezésben, akár a fegyverellátásban. Arra a kérdésre, hogy aggódik-e Johnson utódlása miatt, azt mondta: „Őszintén szólva, aggódom emiatt. Szeretnénk, ha az új brit kormányfőtől az eddigivel azonos szintű támogatást kapnánk.” A brit miniszterelnök szeptember 6-án távozik hivatalából, utódjáról még nem döntöttek.

Hatalmas orosz átcsoportosítás kezdődött

A Reuters hírügynökség idézte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadóját, aki azt állította, hogy az orosz csapatok hatalmas átcsoportosítását kezdték meg Herszon, Melitopol és Zaporozsje irányába. Olekszij Aresztovics szerint az orosz hadsereg támadásból védekezésbe vonul át.

Oroszország elfoglalta Ukrajna második legnagyobb erőművét

Az orosz erők elfoglalták Ukrajna második legnagyobb erőművét, a széntüzelésű vuhlehirszki létesítményt. „Apró taktikai előnyt értek el – elfoglalták Vuhlehirszket” – mondta Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó a YouTube-on közzétett interjúban.

Századik bevetésén meghalt az ukrán pilóta

A teljes háború alatt 160 ukrán harcosnak adományoztam Ukrajna Hőse címet. És köztük van az egyik legeredményesebb ukrán pilóta, Olekszandr Kukurba őrnagy. Áprilisban a Marijinszkij-palotában, Ukrajna Hőseinek Fehér Csarnokában átadtam neki az Aranycsillag Rendet. Kukurba őrnagy tegnap meghalt a csatában. Ez volt a századik harci bevetése. Egy igazi ukrán hős, akire mindig emlékezni fogunk – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök nem részletezte a pilóta halálának körülményeit. Másik ukrán állítás szerint Kukurba lelövéséig 15 orosz tankot és ötven más járművet semmisített meg.

Borítókép: F-22 Raptor Šiauliaiban, Litvániában, 2016. április 27-én / AFP / Petras Malukas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában