Ukrán válság

2022.07.23. 08:42

Még kegyetlenebb csatákkal folytatódnak a harcok

150. napja tart a háború Ukrajnában.

Így néz ki az odesszai kikötő a rakétatámadás után

Orosz rakétatámadás érte szombaton az ukrán kikötővárost, Odesszát.

13 rakéta csapódott egy katonai reptérre, több ember meghalt

Három ember meghalt és 19 másik megsebesült, amikor 13 orosz rakéta csapódott be egy katonai repülőtérre és vasúti ingatlanokba Kirovohrad régióban, Ukrajna középső részén – írja a The Guardian.

Andrij Raikovics regionális kormányzó szerint egy katona és két biztonsági őr halt meg.

Tagadja Moszkva, hogy köze lenne Odessza megtámadásához

Moszkva tagadja, hogy támadást hajtott volna végre Odessza kikötője ellen – idézte az AFP hírügynökség a török védelmi minisztert, Hulusi Akart szombaton, egy nappal azután, hogy Moszkva és Kijev megállapodást kötött a gabonaexport újraindításáról.

Kiderült, ki lesz a náci tömeggyilkost éltető ukrán nagykövet utóda

A német RTL kiderítette, ki váltja Ukrajna németországi nagyköveti székében Ondrij Melniket: azt írják, Olekszij Makejev lesz az utód. Makejev 1975-ben született és több magas pozíciót is betöltött már; sajtóhírek szerint 1996 óta áll diplomáciai szolgálatban, kiküldetésben volt Berlinben és Bonnban is.

Mint ismeretes, Ondrij Melnik körül nemrég botrány robbant ki azzal kapcsolatban, hogy egy nyilatkozatában a hírhedt ukrán nacionalistát, Styepan Adrijovics Banderát éltette. 

A bukott diplomatát Volodimir Zelenszkij július 10-én több nagykövettel együtt menesztette, indoklás nélkül.

Az ENSZ elítélte az Odesszát ért, feltételezetten orosz rakétatámadást

Ukrán közlés szerint orosz rakétatámadás érte szombaton Odessza kikötőjét a Fekete-tengeren, Oleh Nikolenko külügyi szóvivő szerint ezzel Moszkva máris megsértette az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabona exportjának biztosításáról előző nap kötött megállapodást.

Az ENSZ és az Európai Unió elítélte a támadást. 

Szerhij Bracsuk, az odesszai régió kormányzatának szóvivője szerint az orosz erők Kalibr típusú rakétákat lőttek ki a kikötőre. Több rakétát az ukrán légvédelem megsemmisített - tette hozzá.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a támadást az arról szóló hírek alapján, és közleményében leszögezte: létfontosságú, hogy a felek betartsák az előző napi megállapodást a gabonaexportról.

Orosz sikerekről számoltak be

Több mint 60 ukrán nacionalistával számoltak le az orosz erők Donbászban – közölte szombaton Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A különítményre vonatkozóan – szögezte le Konasenkov –
számos dokumentált eset van fosztogatásokkal, civilek kivégzésével, nemi erőszakkal, kiskorúak elleni fajtalankodással, valamint a fogvatartottak kínzásával kapcsolatban. 

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az orosz légierő megsemmisítette az ukrán fegyveres erők 200 fős állományát a dnyipropetrovszki területen.

Megtámadták Odesszát

Több orosz rakéta is becsapódott Odessza kikötőjében.

A támadás alig egy nappal azután történt, hogy Oroszország és Ukrajna aláírt egy megállapodást az ukrán gabonaexport fekete-tengeri újrakezdéséről.

Két amerikai állampolgár halt meg Donbaszban

Két amerikai állampolgár halt meg Donbaszban, Ukrajna oldalán harcolva. A hírt az amerikai külügyminisztérium is megerősítette.

Több mint 350 gyerek halt meg Ukrajnában a háború kezdete óta

Ukrajna szerint 358 gyerek halt meg a háború kezdete óta, 683 pedig megsérült.

Pénteken több mint 14 200 menekült érkezett Ukrajnából

Magyarország területére 2022. július 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7417 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6807 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 330 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Magyarország segít

Az ukrajnai háború elől 2022. július 22-én 66 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Ekkora kárt okozott a háború az ukrajnai környezetnek

Az ukrán környezet- és természetvédelemért felelős minisztere szerint a háború eddig több mint öt és fél milliárd dolláros kárt okozott Ukrajna környezetének. 

Az Europol szerint nem csempésznek ki fegyvereket Ukrajnából

Az Europol pénteki közleménye szerint nincs információjuk arról, hogy a háború óta fegyvereket csempésznének ki Ukrajnából. Azt írják, együttműködnek az ukrán hatóságokkal, akik mindent megtesznek azért, hogy nyomon kövessék az országuknak küldött fegyvereket.

Borítókép: Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában