Ukrán válság

2022.07.28. 09:33

Kudarcra ítéltetett szankciós politika

Az Oroszország ukrajnai háborúja miatt elrendelt európai uniós gazdasági szankciók egyik legelszántabb híve és szorgalmazója Lengyelország. Szinte dogmaként tekint rájuk, elsősorban azért, mert erkölcsileg helyesnek tartja őket. Ám a szankcióknak csak akkor van értelmük, ha elérik a kívánt célokat, vagyis meggyengítik és háborújának beszüntetésére kényszerítik Oroszországot. Ez egyelőre nem látszik teljesülni, a szankciók kontraproduktívak, s bár Európa súlyosan szenved tőlük, Oroszországot nem sikerült térdre kényszeríteni. Az orosz társadalom ráadásul sokkal jobban tűri a kényelmetlenségeket, mint bármelyik nyugati ország lakossága, főként ha olyan ügyről van szó, amely a nemzeti büszkeséget érinti – írja a Magyar Nemzet.

Az első szankciócsomagokat az unióban egyfajta hurráoptimizmus, vágyvezérelt gondolkodás kísérte. A lengyelek különösen nagy reményeket fűztek hozzájuk. Abban bíztak, hogy Oroszország megfosztása a nyersanyagok értékesítéséből szerzett jövedelmektől gyors ukrán háborús győzelemhez vezet. A nyugati és a lengyel médiát elárasztották a moszkvai és a szentpétervári bankok és bankautomaták előtt kígyózó sorok képei, azt sugallva, hogy küszöbön áll a lázadás a háború és Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Oroszország azonban nem rendült meg, sőt bizonyos sikereket ért el a háborúban, és nem úgy tűnik, hogy a szankciók hatással lennének katonai képességeire.

Az oroszok nem tüntetnek, sőt jelentős többségük – a nemzetközileg is hitelesnek tekintett Levada orosz elemző központ május végi felmérése szerint 77 százalékuk – támogatja a háborút. Oroszország új piacokat talált nyersanyagainak. Végeredményben a szankciók többet ártanak Európának, mint Putyinnak.

A háború kidomborította a függőségi viszonyt

Az orosz szénre augusztus 10-től rendeltek el embargót, de Lengyelország – amint Lukasz Warzecha a Do Rzeczy lengyel hetilapban írja – előresietett, már április 15-től bevezette azt. Ezzel maga teremtett szénválságot saját magának. A kormány a szénnel fűtő háztartásokat egyenként 3000 zloty (252 ezer forint) segéllyel kompenzálta, tovább fűtve az inflációt a piacra dobott 11,5 milliárd zlotyval.

Ellentmondásos helyzet alakult ki az orosz gázimport terén, amelyre egyelőre nem vonatkoznak a szankciók, noha több tagállam, köztük Lengyelország ezt is belevette volna a csomagba. Mégis riadalmat keltett, amikor leállt a szállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken, és amikor újraindult, sehonnan sem hallatszottak harcias hangok – beleértve Lengyelországot –, hogy az oroszok nyugodtan zárják el a csapot, megleszünk orosz gáz nélkül. 

Nem kétséges, hogy Európa túlságosan függ az orosz gáztól, és a háború jó alkalom arra, hogy ezt a helyzetet megszüntesse, de megfontoltan, rendezett módon, fokozatosan kellene véghez vinni, a lehető legkisebb szenvedést okozva a gazdaságnak és az állampolgároknak.

Az unió eddig hét szankciós csomagot rendelt el, amelyeket három csoportra lehet osztani.

Az elsőt még a háború kitörése előtt fogadták el, miután Moszkva elismerte a két Donyec-medencei szakadár népköztársaságot. Ennek a csomagnak nincs különösebb hatása a háború menetére, de elvileg befolyással kellett volna lennie a putyini elit moráljára. Mintegy 1200, a Kremlhez közel álló befolyásos személy vagyonára vonatkozik. Lengyelország itt is élen járt, külön ­szankciós törvényt is elfogadott, amellyel befagyasztotta azoknak a cégeknek a vagyonát, amelyek kapcsolatai a Kremllel legalábbis kétségeket ébresztenek. Dolgozók elbocsátása, vállalati csődök, adóbevételek elmaradása lett a következmény.

Kérdéses a befagyasztott orosz vagyon sorsa.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó /  NurPhoto via AFP / Artur Widak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában