Parkolási botrány

2022.07.25. 09:40

Karácsony Gergely magyarázta a bizonyítványát

A főpolgármester még Zugló vezetőjeként került kínos helyzetbe az elhíresült kerületi parkolás ügy miatt.

Már csak egyetlen ülés van hátra az elmúlt 25 év fővárosi korrupciógyanús ügyeit vizsgáló bizottság munkájából, és akkor véget ér a csaknem két éve tartó munka, ami eddig sokkal több kudarccal járt, mint amennyi eredményt hozott – hívta fel a figyelmet a Mandiner cikke. Mint írják: A testület a legutóbbi megbeszélésén lezárta a meghallgatásokat, ahova elvileg azokat „idézték be”, akik korábban valamilyen ok miatt nem jelentek meg, de most sem volt sokkal nagyobb az aktivitás, mint korábban, sőt.

Kiderült: A vizsgálóbizottságban ketten szabadságon voltak, Baranyi Krisztina pedig beteg volt, s a tervektől eltérően online sem tudott csatlakozni a társasághoz, ami azért okozott problémát, mert épp a parkolás volt terítéken, és annak a témának ő a koordinátora.

Megjelent viszont a bizottság előtt Karácsony Gergely, de nem mint főpolgármester, hanem mint Zugló korábbi első embere, és az akkoriban nagy vihart kavart parkolási ügyekről számolt be

– emelte ki a Mandiner. Kiderült, hogy a XIV. kerület volt polgármesterét első alkalommal hívták meg, aki emlékeztette a bizottságot, hogy a 2014-gyel kezdődő ciklusban Zugló két parkolással kapcsolatos szerződést kötött. Mint a Mandinder kiemelte, a nagy médiafigyelmet az automaták beszerzésével, műszaki üzemeltetésével kapcsolatos megállapodás kapta, ami ugyan szintén felvetett bizonyos kérdéseket, állította, de – ahogy fogalmazott Karácsony – az a szerződés volt kevésbé összhangban a közérdekkel, amely a klasszikus parkolásüzemeltetésről, a parkolás ellenőrzéséről szól.

A volt polgármester azt mondta, a legnagyobb vitái a képviselő-testülettel – mind a kormánypárti, mind az ellenzéki frakcióval – ennek a megállapodásnak a felmondása miatt robbantak ki.

A Mandiner szerint arra utalt Karácsony, hogy a parkolásüzemeltető cég nem volt túlzottan költséghatékony, holott mindig ettől függ a bevétel nagysága. Az a kompromisszumos megoldás született a képviselő-testületben, hogy csak két évre írnak ki közbeszerzést a parkolás üzemeltetésére. A határidő lejárta után pedig a polgármesteri hivatal végezte ezt a munkát, s kiderült, körülbelül feleannyiért tudta üzemeltetni a parkolást, mint a korábban nyertes cég.

A Mandiner kiemelte, hogy a sajtó viszont jórészt az automatabeszerzésekkel, műszaki üzemeltetéssel foglalkozott – idézte fel az akkori időket a jelenlegi főpolgármester –, amelyre a képviselő-testület 2016-ban írt ki közbeszerzési eljárást. A pályázaton hárman indultak, végül ketten adtak be érvényes ajánlatot. A bírálóbizottság azonban azt javasolta, hogy az egyik pályázót, amelyik az olcsóbb ajánlatot tette, zárják ki az eljárásból, és ezt végül a képviselő-testület el is fogadta.

A Mandiner hozzátette, hogy Karácsony meghallgatása után Havasi Gábor közölte, hogy a főpolgármesteren kívül más nem fogadta el a meghívást, leszámítva Horváth Csaba jelenlegi zuglói polgármestert, aki azonban egyébként is a bizottság tagja. A Mandiner úgy fogalmaz, hogy Horváth szerepe azért érdekes a parkolási ügyekben, mert idén februárban korrupcióval gyanúsította meg a Központi Nyomozó Fűügyészség. A hatóság akkor azt írta közleményében, hogy a gyanúsított a megalapozott gyanú szerint 2016-ban akkor még a Fővárosi Közgyűlés tagjaként a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

A cikk kiemeli, hogy Horváth Csaba azóta is mindent tagad, de ezen – mint írják – az ülésen foglalkozni illett volna a témával, ha egyszer a testület a korrupciógyanús ügyeket tárja fel. Ám sem az MSZP-s politikus nem beszélt az ügyről, ugyanakkor a bizottság többi tagja sem hozta szóba. Mint írják, Horváth arra tért csak ki, hogy a jelenlegi zuglói parkolási modell hatékony és jól működik, s elmondta, két éve megkereste a NAV-ot, hogy a XIV. kerületi automatákat a pénztárgépekhez hasonlóan kössék be az adóhatósághoz, ezzel a lépéssel ugyanis fillérre pontosan nyomon követhető lenne, hogy egy berendezéshez, illetve rendszámhoz mennyi bevétel tartozik, de válaszra sem méltatták.

A Magyar Nemzet márciusban arról számolt be, hogy a szóban forgó, baloldali politikusokat érintő vesztegetési botrányt Fuzik Zsolt vádalku részeként tett vallomását követően robbant ki. A fiktív számlázási ügyben meggyanúsított üzletember a nyomozók előtt terhelő nyilatkozatot tett Tóth Csaba és Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselőkre, Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármesterre és nem utolsósorban Baja Ferencre, aki Karácsony Gergely főpolgármester informatikai főtanácsadója. Eszerint Tóth Csaba és Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak. Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik vezetője a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából.

A lap korábban arról is írt, hogy a zuglói parkolási botrányba belekeveredett Tóth Csaba korábban informális ellenőrzése alatt tartott  Zuglói Városgazdálkodási Zrt. – amit egyébként az ő bizalmi emberei irányítottak – átláthatatlan viszonyok között működött, és folyamatosan áramlott ki belőle a közpénz, sőt a céget behálózó ügyvédi irodákra és felelőtlen ingatlangazdálkodásra is fény derült.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2022. június 8-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában