Ukrán válság

2022.07.21. 06:22

Az ukránok sikeresen támadtak egy fontos hidat Herszonban (videó)

148. napja tombol az orosz-ukrán testvérháború.

Zelenszkij videóban reagált az egészségéről terjedő pletykákra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetben cáfolta csütörtökön a rossz egészségi állapotáról elterjedt álhírt - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Forrás: Sergei Supinsky / AFP

Hackertámadás nyomán ukrán rádióállomásokon került adásba az az álhír, amely szerint az államfő súlyos állapotban van és kórházban, intenzív osztályon ápolják.

Oroszország újabb álhírt terjesztett el, amely szerint Zelenszkij elnök nem irányítja az államot, mert kórházban van, pontosabban intenzív osztályon súlyos egészségi állapota miatt. Nos, én az irodában vagyok - fogalmazott az államfő az Instagramon közzétett felvételen.    

 "Minden tisztelettel az idősek iránt, a 44 nem 70" - zárta szavait Zelenszkij, utalva Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő 70. születésnapjára.

Közben Vadim Szkibickij, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője sajtótájékoztatón reagált Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai kijelentésére, amely szerint az Ukrajna ellen indított orosz inváziónak megváltoztak a "földrajzi koordinátái", és Moszkva már nemcsak a keleten lévő Donyec-medence egészére, hanem Ukrajna déli megyéire is igényt formál. Az ukrán hírszerzés értékelése szerint az ilyen politikai nyilatkozatok előkészítik az alapot a dél-ukrajnai elfoglalt területeknek az Oroszországi Föderációhoz csatolásához.

Szkibickij rámutatott: Lavrov azért tette ezt a nyilatkozatot, hogy felkészítse a nemzetközi közösséget az "ukrajnai orosz ajkú lakosság védelmére" vonatkozó politika előmozdítására. Szkibickij szerint az oroszok úgynevezett népszavazást terveznek, vagy más módon akarják Oroszországhoz csatolni az általuk megszállt területeket, beleértve Herszon és Zaporizzsja megyéket. "Tudomásunk van arról, hogy a megszállt területeken szavazóhelyiségeket hoztak létre, és a megszállók már készítik a választási névjegyzékeket a népszavazáshoz. Ezeken a területeken nagyon nehéz a humanitárius helyzet, az oroszok szigorúan ellenőrzik az ott maradt állampolgárainkat, ezért nagyon nehéz nekik bármit is tanácsolni. A morált azonban fenn kell tartani. Az ellenállási mozgalom működik (a megszállt területeken), és érezhető az eredménye" - hangoztatta a hírszerzési tisztségviselő.

Csökken az Ukrajnában harcoló zsoldosok harci kedve

A háború kezdetén özönlöttek Ukrajnába a külföldi katonák, öt hónap elteltével azonban a harcok már súlyos áldozatokat követelnek tőlük is – írja az NBC News, kiemelve: a „sikerekkel teli, izgalmas" első hónapok után „a második világháború óta legvéresebb európai konfliktus valósága" megviselte a több ezer külföldi harcos egy részét.

Az NBC News felidézi: az ukrán fegyveres erők becslése szerint Oroszország naponta nyolcszor annyi tüzérségi lőszert használ és több ezerrel több lövedéket lő ki, mint az ukránok. A brutális veszteségek (napi akár 100-200 halálos áldozat) aláásták a morált az egységekben – nyilatkozta a hírportálnak korábban az öt "nem ukrán" katona. 

Az ukrán nemzetközi légió eközben közölte, hogy katonáinak ugyanazokat a fegyelmi szabályokat kell követniük, mint az ukrán katonának. Fizetésük is ugyanaz: rendfokozattól függően havi 500 dollár körüli összeg. Hadifogságba esve is ugyanolyan eljárásmód vonatkozik rájuk, mint bármelyik ukrán katonára.

Problémát jelent az ukránoknak a külföldi fegyverek karbantartása

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Facebookon arról tájékoztatott, hogy az Ukrajnát támogató kapcsolattartó csoport negyedik ülésén Kijev partnerei új kötelezettségvállalásokról állapodtak meg fegyverek, lőszerek szállítására és ukrán katonák kiképzésére vonatkozóan. Elmondta, hogy a találkozón felvetette a külföldi felszerelések karbantartásával és javításával kapcsolatos munka rendszerezésének szükségességét, valamint annak fontosságát is, hogy a nemzetközi katonai segítségnyújtás elszámolása és felhasználás átlátható legyen. 

A miniszter szerint a partnerek biztosították őt afelől, hogy készek támogatni Ukrajnát a győzelemig. Ezenkívül sok partner kifejezte készségét ukrán katonák kiképzésére, ami lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy jól képzett tartalék erőforrásra tegyen szert.

Az ukránok szerint robbanásveszélyes a helyzet az atomerőműben

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz erők legalább 14 darab nehéz haditechnikai eszközt, továbbá lőszereket, fegyvereket és robbanóanyagot vittek be az általuk elfoglalt zaporizzsjei atomerőmű 1-es blokkjának gépházba. 

A fegyverek és a robbanóanyag az Enerhoatom szerint közel található a turbógenerátor működését biztosító berendezésekhez, beleértve a fő olajtartályt. „Robbanásveszélyes hidrogén is van ott, amelyet a generátor hűtésére használnak" - fejtette ki a vállalat.

Kormányzó: megint orosz támadás érte Harkivot, sok áldozat

Az orosz erők csütörtökön ismét heves támadást intéztek Ukrajna második legnagyobb városa, a keleti országrészben lévő Harkiv ellen, az eddigi információk szerint két polgári lakos vesztette életét és 21-en sebesültek meg - közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő közlése szerint az oroszok Uragan típusú rakéta-sorozatvetővel mértek csapást a nagyvárosra. A sebesültek között van egy gyermek, és négyen közülük súlyos állapotban vannak. A kormányzó szavai szerint az orosz erők támadásai csakis polgári létesítményekben okoztak károkat: a civil infrastruktúrában, személyautókban, kereskedelmi pavilonokban, a tömegközlekedésben és egy lakóépületben, amelynek az első emeletén egy fogorvosi rendelő van.

Ihor Terehov harkivi polgármester hozzátette, hogy az oroszok a város egyik sűrűn lakott területére nyitottak tüzet. Emlékeztetett arra is, hogy az orosz lövedékek egymást követően második napja csapódtak be a város közösségi közlekedési egyik eszközének valamelyik megállójába. Szerdán az egyik megállóban hárman haltak meg, köztük egy 13 éves fiú orosz lövedék becsapódásától.

Szerhij Bolvinov, a megyei rendőrség nyomozati osztályának vezetője közölte, hogy nagy valószínűséggel tiltott kazettás lövedékeket vetettek be Harkiv ellen az oroszok.

Vitalij Kim, a déli Mikolajiv megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg két rakétát lőtt ki a megye központjára, és eltaláltak egy humanitárius segélyraktárt. "Több ezer tonna gyerekeknek, időseknek és rászorulóknak szánt élelmiszer égett el" - emelte ki. A kormányzó videófelvételt is közzétett a Twitteren az égő raktárépületről.   

Magyar Levente: Magyarország az elsők között van a gyakorlati segítségnyújtásban

Magyarország az elsők között van a gyakorlati segítségnyújtásban Ukrajnában - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Kijevben a közmédiának.

Magyar Levente közölte: csütörtök reggel találkozott Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettessel, majd Epifanyij metropolitával, az ukrán ortodox egyház vezetőjével, akikkel áttekintették Magyarország ukrajnai humanitárius tevékenységét. Mindketten azt mondták - folytatta -, hogy nagyra tartják a magyarok jelenlétét.

Magyar Levente úgy fogalmazott: most érünk el ahhoz az időszakhoz, hogy elválik, ki az, aki tartósan és komoly, érdemleges tevékenységet végezve segíti az ukrán népet, és kik azok, akik ugyan nagy hanggal kifejezik a szolidaritásukat, de a gyakorlatban kevésbé aktívak.

Magyarország az elsők között van, amikor a gyakorlati segítségnyújtásról van szó - jelentette ki az államtitkár.

Hozzátette: ezt fenn fogjuk tartani, és minden lehetséges csatornán segítjük Ukrajnát rendkívül nehéz helyzetében. "Humanitárius tevékenységünk révén a családokat, a menekülteket, az iskolába járó gyerekeket próbáljuk olyan helyzetbe hozni, hogy minél kevesebb megrázkódtatással és minél könnyebben vészeljék át ezt az időszakot" - mondta.

Az EU elfogadta az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot

A csomag importtilalmat vezet be az orosz aranyra, azon belül az ötvöstermékekre, és szigorítja egyes csúcstechnológiai áruk exportellenőrzését.

A csomag kiterjeszti azon ellenőrzött termékek listáját, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai vagy védelmi és biztonsági ágazatának fejlesztéséhez, és ezáltal megerősíti a kettős felhasználású és fejlett technológiára vonatkozó exportellenőrzést.

A tanács sajtóközleménye szerint az újonnan elfogadott csomag céljai között van, hogy szigorítsák a már hatályos gazdasági szankciókat, illetve hatékonyabbá tegyék azok végrehajtását. A gazdasági szankciók mellett a tanács úgy döntött, hogy további személyeket és szervezeteket vesz fel szankciós listájára, és szigorítja a jelentéstételi kötelezettségeket, hogy megkönnyítse az EU-ban lévő vagyonuk befagyasztását.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az unió újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy gyengítse Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított háborúja finanszírozására.

Folytatják a britek Ukrajna felfegyverzését

Nagy-Britannia bejelentette: tüzérségi lövegeket és több mint 1600 páncéltörő fegyvert küld Ukrajnának a legújabb nyugati fegyverszállítás keretében.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a háborús támogatásra a Boris Johnson leköszönő miniszterelnök által nemrég ígért újabb, 1 milliárd font értékű segítségen felül kerül sor – írja a The Guardian.

Az ukránok meglepetéseket ígérnek

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramon azt írta: az ukránok megfordítják a háború állását, „hamarosan sok meglepetés jön".

Élelmiszert gyűjtenek a kárpátaljaiaknak a Puskás Arénában

Tartós élelemiszert gyűjtenek a Kárpátalján élőknek és a háború elől oda menekülőknek a szombati Ez az nap! keresztény könnyűzenei rendezvényen – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön. A rendezvénynek otthont adó Puskás Aréna négy bejáratánál a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat egy-egy sátra áll majd, ahol az érkezők leadhatják adományaikat. Az államtitkár hozzátette: az adománygyűjtéssel Magyarország legnagyobb keresztény felekezetközi rendezvénye a béketeremtés mellett a szolidaritás üzenetét is közvetíti.

További ukrán veszteségekről számoltak be

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki helyzetjelentésében beszámolt egy mi-8-as helikopter, öt drón, illetve számos ukrán tüzérségi állás és rakétaindító rendszer megsemmisítéséről és egy ukrán Szu-25-ös lelövéséről a Donyecki Népköztársaság felett, Kramatorszk közelében. Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők egyik dandárját lefegyverezték, miután tagjai megtagadták a szolgálatot Donbászban.

Két ember meghalt Harkov bombázásában

Ihor Terehov polgármester szerint az orosz csapatok ismét eltaláltak egy buszmegállót Harkovban. A csütörtök reggeli támadásban a friss hírek szerint két civil meghalt és 19-en megsebesültek, egyikük állapota válságos. Egy nappal korábban az ukránok szerint szintén egy buszmegállóba csapódott be egy lövedék, akkor három ember meghalt, köztük egy 13 éves gyerek – írja a The Guardian.

A britek szerint az orosz offenzíva egyik prioritása a második legnagyobb ukrán erőmű elfoglalása

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz és szeparatista erők továbbra is kisebb támadásokat hajtanak végre az ukrajnai donbaszi területen húzódó frontvonal mentén és közelednek Ukrajna második legnagyobb erőműve (névlegesen, a valós teljesítménye biztosan kevesebb), a Donyecktől 50 kilométerre északkeletre fekvő Vuhlehirszki Hőerőmű felé. Az angol védelmi minisztérium szerint Oroszország prioritásként az ukrajnai kritikus infrastruktúra, mint például az erőművek elfoglalását. Az erőmű esetleges elfoglalása után az orosz offenzíva Kramatorszk és Szlovjanszk városok felé folytatódhat – áll a jelentésben.

Legalább egy ember meghalt az éjszakai bombázásokban Nyikolájevben

Vitalij Kim, Nyikolájev (Mikolajiv) régió ukrán kormányzója csütörtök reggeli helyzetjelentésében közölte, hogy az éjszakai orosz bombázásokban legalább egy ember meghalt, de több áldozat is lehet, egyelőre a károk felmérése folyik – írja a The Guardian.

Az amerikaiak szerint 15 ezer orosz katona halt meg eddig a háborúban

Az Egyesült Államok becslése szerint az orosz hadsereg körülbelül 15 ezer főt vesztett az ukrajnai harcokban, továbbá 45 ezer körülire tehető a sebesültek száma. William Burns, a CIA igazgatója szerint ezek a veszteségek jelentősek, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek – hozátette, hogy valószínűleg számszerűleg kevesebbet, mint az oroszok. Oroszország utoljára március 25-én azt közölte, hogy addig 1351 orosz katona halt meg a harcokban – írja a The Guardian.

Két iskolát ért orosz tüzérségi csapás Donyeckben

Két iskolát ért orosz tüzérségi csapás éjszaka a donyecki Kramatorszk és Konsztantyinovka városokban. Pavlo Kyrylenko, a donyecki ukrán katonai közigazgatás vezetője kora reggel osztott meg képeket a támadás utáni állapotokról.

Szijjártó Péter: hivatalos javaslatot vár a kormány a EB-től a gázfelhasználás csökkentéséről

A kormány várja a hivatalos javaslatot az Európai Bizottságtól (EB) a gázfelhasználás csökkentéséről - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel az amerikai Fox News-nak adott interjújában. A teljes cikket ITT olvashatja el.

Az amerikaiak nem hagynák szó nélkül az elfoglalt ukrán területek Oroszorrszághoz csatolását

Amerikai tisztségviselők kedden közölték, hogy egyértelmű jeleit látják annak, hogy Oroszország arra készül, hogy hivatalosan is az országhoz csatolja az általa Ukrajnában elfoglalt területeket. Erre reagálva Ned Price külügyminisztériumi szóvivő szerdán kijelentette, hogy az USA szerint az elfoglalt ukrajnai területek erőszakos orosz bekebelezése "az ENSZ Alapokmányának durva megsértése lenne, és nem hagynánk, hogy ez érdemi tiltakozás nélkül megtörténjen. Nem hagynánk, hogy büntetlenül maradjon" - írja a The Guardian.

A CIA szerint Putyin kiváló egészségnek örvend

William Burns CIA-igazgató reagált a Vlagyimir Putyin elnök egészségi állapotáról szóló pletykákra, tagadta, hogy az orosz vezető beteg lenne. Burns szerdán az Aspeni Biztonsági Fórumon kifejtette, hogy ahogy ők tudják, Putyin látszólag „túl egészséges”, de egészségi állapotával kapcsolatban időről-időre pletykák merülnek fel, miszerint különböző betegségekben szenved – írja a The Guardian.

Lőszerraktárt véd az orosz légvédelem a HIMARS-rakétáktól

Az orosz légvédelem megpróbálta lelőni a szkadovszki lőszerraktárukat célzó ukrán HIMARS rakétákat.

Több mint 11 ezer menekülő érkezett szerdán Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6514, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4922 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az ORFK. A beléptetettek közül a rendőrség 290 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől tegnap 12 ember, köztük 4 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Robbanások Nyikolájevben, szólnak a légvédelmi szirénák is

Több erős robbanást hallottak a városban a hajnali órákban – jelentette a  település polgármestere. Károkról, vagy áldozatokról egyelőre nem közölt információt.

Videó a herszoni Antonovszkij-híd sérüléseiről

Több találat érte a Dnyeperen áítvelő hidat, ami stratégiai fontosságú, Oroszország ezen utánpótlást tud biztosítani vagy éppen csapatokat kivonni a folyótól nyugatra fekvő, általa elfoglalt területről.

Videó egy orosz harcjármű megsemmisítéséről

Az ukránok állítják, tankkal lőttek az arató kombájnokra

Az eset a dnyepropetrovszki régióban, Koshove falu közelében történt, egy tank a gabonát arató kombájnokra lőtt, a munkásoknak nem esett baja – állította Olekszandr Vilkul a Krivoj Rog-i katonai közigazgatás vezetője.

Ukrán hadi sikerek

Az ukrán hadsereg szerint az ország déli részén 111 orosz katonát semmisítettek meg szerdán, az élőerőn kívűl két Msta-B löveget, két más önjáró tüzérségi eszközt, egy drónt és 13 páncélozott járműt semmisítettek meg.

Borítókép: Orosz Mi-28-as harci helikopter ukrajnai célpontok támadása közben / MTI / AP / Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában