Nagy a csend

2022.07.30. 09:16

Jakab hallgat a meghiúsult kifizetésekről

Mélyen hallgat Jakab Péter, a Jobbik vezetése és a képviselőcsoport arról a nyolcvanmillió forintról, melyet a bukott pártelnök kreált szerződésekkel próbált kiszervezni a frakcióból a saját holdudvarának. A kifizetés végül meghiúsult, Jakab pedig a pénz mellett a frakció vezetését is elvesztette –írja a Magyar Nemzet.

Hallgat és inkább traktoron döcögve marad „a nép pártján” Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke és frakcióvezetője, aki leváltása előtt csaknem nyolcvanmillió forintot próbált kiszervezni képviselőcsoporti szerződésekkel – írja a Magyar Nemzet.

Úgy tűnik, Jakab nehezen viseli, hogy leváltásával a több mint 2,6 millió forintos havi tiszteletdíja némiképp csökken, igaz, a kétmillió forint így is szinte garantált, legalábbis addig, amíg a Jobbik-frakció tagja marad.

A kegyvesztett Jakab mellett hallgatnak a Jobbik képviselőcsoportjának tagjai, ahogy a párt sajtóosztálya is. A Magyar Nemzet kedden kereste meg Lukács László Györgyöt, a párt frakcióvezetőjét, hogy mit tud a szerződésekről. Lukács a párt sajtóosztályához irányította az újságírót, de onnan napok óta nem kaptak választ kérdéseikre.

A Jobbik belső ügyeit jól ismerő Volner János, a Jobbik korábbi alelnöke szerint a sebtében kreált szerződésekkel Jakab hátteret igyekezett biztosítani saját új pártjához. Volner felidézte: a frakció által megkötni kívánt szerződések aláírását döntés-előkészítő tárgyalásnak kell megelőznie, a frakció vezetője ezután szignálhatja a papírokat.

Az, hogy Jakab ezeket a szerződéseket pár nap alatt ütötte volna nyélbe, több mint gyanús
– állította Volner János, aki szerint a nyolcvanmil­liós kifizetést Potocskáné Kőrösi Anita akadályozhatta meg.

Ő volt az, aki korábban a Jobbikot anyagi szempontból átvilágította, és ő volt az, akit Jakab hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt feljelentéssel fenyegetett, de ezt máig nem tette meg. Nyilván azért, mert Potocskáné a markában tartja a volt elnököt, ismeri a párt, az alapítvány, a frakció gazdálkodását
– vélekedett Volner János, aki hangsúlyozta, Jakab azért nem meri feljelenteni volt elnökhelyettesét, mert azzal ő is megüthetné a bokáját.

A párt egykori frakcióvezetője emlékeztetett arra is, hogy a Jobbik rendszeresen játszott ki pénzeket a frakcióból. Az egyik nagy kifizetőhely az Iránytű Intézet volt, ami százmilliós nagyságrendben szerződött a Jobbikkal, ennek ellenére – miként Volner fogalmazott – a kutatóintézet semmilyen szellemi terméket nem állított elő.

Ez is azt bizonyítja, hogy a Jobbik vezetése már csak a pénz miatt teszi, amit tesz

– fűzte hozzá Volner.

Az Iránytű Intézettel egyébként 2020-ban szerződött legutóbb a párt. A parlament honlapján elérhető nyilvános szerződésekből látható, hogy Jakab Péter frakcióvezetőként 2020 áprilisa és júliusa között három, összesen 75 millió forintos megbízást írt alá. Az ezt megelőző bő fél év alatt, 2018 novembere és 2019 júniusa között hat alkalommal összesen 140 milliós szerződést kötött a képviselőcsoport az Iránytű Intézettel, ezeket egyébként Gyöngyösi Márton szignálta. Vagyis a frakció húsz hónap alatt 215 millió forintot játszott ki a saját holdudvarának.

Ehhez képest Jakab igen szerénynek mondható, ő beérte volna nyolcvanmillió forinttal, ha frakciótársai nem húzzák keresztül a számításait, és nem váltják le idő előtt. Ismert, Jakab Péter nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani a saját holdudvarának közvetlenül azelőtt, hogy lemondatták volna a Jobbik frakcióvezetői tisztségéről. A bukott politikus kihasználva, hogy még frakcióvezető – aki az egyszemélyes aláíró –, a frakciószerződéseken keresztül juttatta volna ki a pénzt. Az ügyletet végül a képviselőcsoport többi tagja hiúsította meg, majd le is váltották Jakabot – írta a Magyar Nemzet.  

Borítóképünkön Jakab Péter, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában