Kommunista módszer

2022.07.26. 06:30

Gyurcsány támadásban: elterelné a figyelmet saját hibáiról

A Demokratikus Koalíció elnöke nácinak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédét, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemző szerint Gyurcsány így akarja elterelni a figyelmet arról, hogy éppen a baloldal fogott össze a Jobbikkal.

A fasiszta, rasszista vagy náci billogot tenni a politikai ellenfelek homlokára tőrölmetszett kommunista találmány és politikai módszer, ami túlélte a rendszerváltoztatást. Több mint harminc éve merül fel kisebb-nagyobb intenzitással az, hogy a liberálisokkal egybefonódott volt kommunisták lenáciznak minden jobboldali, azaz hazai viszonylatban nemzeti, keresztény, konzervatív vagy éppen nemzeti radikális szervezetet

– közölte a Magyar Nemzettel Nagy Ervin azután, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nácinak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi beszédét, amit a tusványosi szabadegyetemen mondott. A XXI. Század Intézet elemzője jelezte: Gyurcsány Ferenc mostani próbálkozása annyiban újszerű, hogy nem csupán stigmatizálni akarja a jobboldalt, hanem 

el akarja terelni a választópolgárok, de leginkább a nemzetközi közvélemény figyelmét a saját történelmi bűnükről, tehát arról, hogy éppen ők fogtak össze a szélsőséges Jobbikkal.

Az elemző emlékeztet: a kezdetben óvatos Gyurcsány a szivárványkoalíció létrejöttekor a leghangosabb támogatója lett annak a történelmi fordulatnak, hogy a balliberális oldal befogadta az egyébként vállalhatatlan múltú Jobbikot. Azt a pártot, amire nem a jobboldal, hanem éppen a balliberális oldal, azaz Gyurcsányék sütötték rá éveken keresztül a szélsőséges, rasszista, fasiszta vagy éppen a náci jelzőt – teszi hozzá Nagy Ervin, aki szerint a vak hataloméhség vezetett ahhoz a történelmi léptékű  képmutatáshoz, hogy 

éppen az a balliberális oldal fogott össze a Jobbikkal, amely 2010-től kezdve egész 2018-ig választásról választásra törekedett arra, hogy a Jobbikot „rátolja” a Fidesz–KDNP-pártszövetségre, ezzel lenácizza Orbán Viktort is.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a baloldali előválasztás előtt Gyurcsány Ferenc együtt kampányolt Tóth Péterrel, aki a Jobbik jelöltje volt Szegeden, és akiről kiderült, hogy korábban ontotta magából az antiszemita, rasszista, homofób, fajgyűlölő megnyilvánulásokat. Megjegyzik, előtte is volt rá példa, hogy a DK rasszista, antiszemita jelölt mellett kampányolt. A Gyurcsány-párt a 2020. októberi szerencsi időközi országgyűlési képviselő-választáson a jobbikos Bíró Lászlót támogatta, akiről nyilvánosságra került, hogy korábban a Facebookon fajgyűlölő megnyilvánulásokat írt. Bíró egyebek mellett Budapestet Judapestnek, egy helyi szálloda izraeli vendégeit pedig tetűcsúszdásoknak nevezte. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc/Isza Ferenc/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában