Ukrán válság

2022.07.22. 06:09

Az aratási szezon közepén is tombolnak a harcok Ukrajnában (videó)

149. napja pusztít az orosz-ukrán testvérháború.

Az ukrán erők kamikazedrónnal mértek csapást a zaporizzsjai atomerőmű melletti orosz katonai táborra

A támadásban három orosz katona meghalt, 12 pedig megsebesült - közölte pénteken az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.

A közlemény szerint a sátortábor elleni támadással orosz haditechnikai eszközöket semmisítettek meg, köztük egy járművet légelhárító ágyúkkal és egy Grad típusú rakéta-sorozatvetőt. Maga a sátortábor is megsemmisült, a csapás következében ugyanis tűz ütött ki, amit hosszú ideig oltottak.

Az ukrán titkosszolgálat videofelvételt is közzétett a támadásról és a kigyulladt orosz táborról.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról adott hírt, hogy az ukrán katonák feltartóztatták az orosz erők előrenyomulását a Donyec-medencében Bahmut és Kramatorszk irányába, továbbá az ország déli részén Andrijivka és Bilohorivka települések felé, továbbá visszaverték a Donyeck megyei rohamműveleteiket Veszele és Vogyane falvak irányába.

Boris Johnson megnyugtatta Zelenszkijt

Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök pénteken telefonon közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az Egyesült Királyság által Ukrajnának nyújtott támogatás nem fog meginogni, bárki is lesz a következő miniszterelnök. 

Zelenszkij a beszélgetés során köszönetet mondott az Ukrajnának nyújtott kitartó támogatásért – írja a The Guardian.

Testközelből mutatta be az orosz haditudósító a löveg működését

Nagy hatótávolságú, 152 mm-es kaliberű „Jácint” (Giacint) löveggel támadta a Donyecki Népköztársaság tüzérsége az ukránok állásait Peszki település közelében. Valentin Trushnin, az Izvesztyija TV-csatorna tudósítója videón mutatta be a fegyver működését.

A „Jácintok” az orosz hadseregnél, valamint a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság erőinél hadrendbe állított legnagyobb, 33 kilométeres hatótávolságú lövegek közé tartoznak, lánctalpas és vontatott változatokban – magyarázta Trushnin.

Ezekről az ukrán veszteségekről számolt be az orosz hadsereg

Négy amerikai gyártmányú HIMARS rakétasorozatvetőt, valamint egy hozzá tartozó szállító és töltőberendezést semmisítettek meg nagypontosságú fegyverekkel július 5. és 20. között az orosz fegyveres erők Ukrajnában – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1589 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4141 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 762 rakétasorozatvetőt, 3176 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4453 speciális katonai járművet veszítettek.

Aláírták a megállapodást az ukrán gabonaexportról

Péntek kora délután Oroszország és Ukrajna képviselői Isztambulban, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyin Erdogan török elnök jelenlétében aláírták a megállapodást az ukrán gabonaexportról. Ezáltal öt hónap után biztonságosan újraindulhat a gabonakiszállítás Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből a világ más tájaira.

Három holttestet találtak a kramatorszki iskola romjai között

Az ukrán mentőegységek három holttestet találtak a csütörtöki bombatámadásban összeomlott kramatorszki iskola romjai között pénteken. Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, 300 ukrán katona halt meg az iskolában, akik ott állomásoztak.

Közel 400 ezer ukrán menekült kapott különleges vízumot Csehországban

Több mint 398 ezer ukrán menekült kapott csütörtökig különleges védettségi vízumot Csehországban – közölte pénteken a Twitteren a cseh belügyminisztérium. Az egy évre szóló különleges vízum alapján az ideiglenesen Csehországban tartózkodó ukrán állampolgárok jogosultságot szereznek az állami szociális ellátásokra, az egészségügyi rendszer igénybevételére, a munkavállalásra és az oktatási rendszer használatára. Az ukrajnai menekültek közül 370 ezren már bejelentkeztek az idegenrendészeten is, ahol ideiglenes személyi okmányokat kaptak. A minisztérium kimutatása szerint a felnőtt ukrajnai menekültek 71,5 százaléka nő, 28,5 százaléka pedig férfi. 

A ténylegesen Csehországban tartózkodó ukrán menekültek pontos száma nem ismert, a hatósági becslések szerint jelenleg már meghaladja a 300 ezret. Mintegy százezer menekült ugyanakkor részben visszatért Ukrajnába, részben Nyugatra távozott. A szeptemberben kezdődő új iskolai évre a cseh általános iskolákba eddig mintegy 40 ezer ukrán iskolaköteles gyermek iratkozott be, 30 ezerrel kevesebb, mint ahány gyermeket az illetékes regionális közigazgatási szervek nyilvántartanak – közölte a héten Martin Kuba dél-csehországi regionális elöljáró, a Régiók Szövetségének elnöke.

Marian Jurecka munkaügyi és népjóléti miniszter a héten elmondta, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta eddig 92 ezer ukrajnai menekült vállalt munkát csehországban. Közlése szerint az ukránok többnyire a hosszabb ideje szabad állásokat töltik be. A prágai sajtóban megjelent becslések szerint a Csehországban tartózkodó ukrajnai menekültek legalább kétharmada azzal számol, hogy hosszabb ideig marad vagy letelepszik Csehországban.

Betiltották a Google-t a Donyecki Népköztársaságban

A Donyecki Népköztársaság vezetői betiltották a Google-t az általuk elfogalt területeken dezinformációra és oroszok elleni uszításra hivatkozva. Korábban a Facebookot és az Instagramot is betiltották.

Ennyien adtak le menedékkérelmet

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta – 2022. július 22. 6.00 órai adatok alapján – eddig 27 278 menedékkérelmet regisztrált, ebből 13 396 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége továbbra is családos – édesanyák és gyermekeik. A kérelmek elbírálása folyamatos, eddig 23 430 fő esetében született elismerő döntés.

Az orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg közzétette a legfrissebb listát az orosz katonai veszteségekről. Eszerint az elmúlt 24 órában 150 orosz katona halt meg, összesen 39 ezer a háború kezdete óta. Többek között 22 katonai jármű és tank, valamint 4 tüzérségi rendszer megsemmisítéséről is beszámoltak.

Oroszország kibővítette a barátságtalan országok listáját

Az orosz kormány közölte, hogy kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyek barátságtalan intézkedéseket hoztak Oroszország ellen. Az új országok Dánia, Görögország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia. Azt is írták, hogy a 48 országot tartalmazó lista még lehet tovább fog bővülni, ha más államok is ellenségesek lesznek.

Öt civil halt meg Donyeckben csütörtökön

Pavlo Kirilenko Donyeck megye ukrán kormányzója szerint csütörtökön öt civil meghalt (ebből hárman Sziverszkben), tíz pedig megsérült a megyében. Azt írta a Telegramon, hogy a háború kezdete óta 657 civil meghalt, 1641 megsérült Donyeck régióban. A mariupoli és a vonovaktai áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert.

A Donyecki Népköztársaság civil áldozatokat jelentett az ukrán támadások után

A szakadár Donyecki Népköztársaság szerint a területükön ukrán támadásokban az elmúlt 24 órában egy civil meghalt, hét pedig megsérült.

Pénteken aláírják a megállapodást a gabonaexportról

Oroszország, Ukrajna és Törökország képviselői, valamint António Guterres ENSZ-főtitkár péntek délután Isztambulban, a Dolmabahçe palotában aláírják a megállapodást az ukrán gabonaexport folytatásáról. A felek csütörtök este jutottak egyezségre, de a részletek egyelőre nem nyilvánosak.

Így néz ki most Szeverodonyeck az orosz megszállás után

Több mint 13 200 ember érkezett csütörtökön Ukrajnából

Magyarország területére 2022. július 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6891 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6310 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 342 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napot biztosít a végleges okmányok beszerzésére. Az ukrajnai háború elől 2022. július 21-én 47 ember, köztük 26 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Nemzetközi bíróságot hozna létre Ukrajna

Ukrajna közölte, hogy egyszeri nemzetközi bíróságot akar létrehozni, hogy az orosz rezsim vezető tagjait bíróság elé állítsák az agresszió miatt, ami azt eredményezheti, hogy elfogatóparancsot adnak ki Vlagyimir Putyin ellen – írta a The Guardian. Andrij Szmirnov, az ukrán elnöki adminisztráció helyettes vezetője csütörtökön azt mondta, hogy Ukrajna úgy véli, hogy ha Oroszországot külön, nemzetközi részvétellel bíróság elé állítanák az agressziós cselekmény miatt, az felgyorsítaná az orosz elnök és belső köre felelősségre vonására irányuló törekvésüket.

15 ezerre becsülik a meghalt orosz katonák számát a britek is

Brit és amerikai források is 15 ezerre teszik az Ukrajnában meghalt orosz katonák számát - írja a Le Monde. Richard Moore, a brit külügyi hírszerzés (MI6) vezetője csütörtökön kijelentette, hogy a 15 ezres szám óvatos becslés, előző nap a CIA főnöke is hasonló adatot mondott. Az ukrán kormány ugyanakkor jóval magasabb becsléseket közöl, júliusi bejelentésük szerint edddig 36 200 orosz katona halt meg, míg Moszkva legutóbb március 25-én adott ki erre vonatkozó adatot, az 1351 orosz katona haláláról szólt.

Zelenszkij: komoly veszteségeket tudunk okozni az oroszoknak

Ukrajna hadseregének megvan a lehetősége arra, hogy sikereket érjen el a harctéren és jelentős veszteségeket okozzon Oroszországnak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön, miután magas rangú parancsnokokkal egyeztetett. Zelenszkij egy késő esti videóbeszédben elmondta, hogy a találkozón megvitatták a modern fegyverek beszerzését, és hozzátette, hogy fokozni kell az oroszok elleni támadások intenzitását. Egyetértettünk abban, hogy erőinknek komoly lehetőségei vannak arra, hogy előrenyomuljanak a harctéren és jelentős újabb veszteségeket okozzanak a megszállóknak – mondta. (Reuters)

Kramatorszkot bombázták az oroszok

Iskolát, több tucat lakóházat semmisített meg a tegnapi orosz bombázázás a donyecki Kramatorszkban - jelentette a regionális katonai vezetés.

Borítókép: Orosz katonák 240 mm-es Tyulpan önjáró aknavetővel egy ukrajnai gabonatáblán 2022. július 21-én / MTI / EPA / Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában