Eljárás indulhat

2022.07.21. 07:10

A kormányhivatal már vizsgálja Tordai Bence villabotrányát

Budapest Főváros Kormányhivatala már vizsgálja Tordai Bence villabotrányát. A Párbeszéd új társelnökéről a napokban derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva százötvenmilliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében. Bár Tordai tagad, az ügyészség is vizsgálja az ügyével kapcsolatos feljelentést.

„Az érintett ügyben a tényállás tisztázása folyamatban van”

– közölte  a Magyar Nemzettel Budapest Főváros Kormányhivatala, amikor azt kérdezték, hogy indítanak-e eljárást Tordai Bence villabotrányával kapcsolatban. Ismert: a Metropol a napokban számolt be arról, hogy a Párbeszéd nemrég megválasztott társelnöke vett magának egy parasztházat Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában, ám a baloldali politikus lényegében e mögé a parasztház mögé „bújva” kezdte el kijátszani az építési előírásokat, mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt.

Bár a botrányairól elhíresült, a kormányt és tagjait rendre korrupcióval, törvényszegéssel vádoló Tordai állítása szerint csak felújítja az eredeti házat, a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust.

Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat, amelyekre végül egy százötvenmillió forint értékű villát építettek. A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámiát kiviteleztek. Az építés fázisait nyomon követő, úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy teljes bontás és gépi alapásás történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani. 

Tordai Bence egyelőre tagadja, hogy ne lett volna engedélye. Hangoztatta: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, azt újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták megvásárolni és „felújítani”. A Párbeszéd társelnöke arról ugyanakkor nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került. Tordai 2018 óta országgyűlési képviselő, azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem találhatók ilyen mértékű összegek. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül húszmillió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

Felmerült a kérdés, hogy Tordai Bence a hatóságok megtévesztéséhez, az engedély nélküli építkezéshez kapott-e valamiféle támogatást, politikai hátszelet, biztatást legfőbb politikai szövetségesétől, a II. kerületi polgármestertől, Őrsi Gergelytől, akivel havi rendszerességgel lép fel közös rendezvényeken. 

A Metropol kérdéseire a polgármester elhatárolódott politikai szövetségesétől, kijelentve, hogy „az építési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, azokat mindenkinek be kell tartania”. 

– Viszont azok betartatása az építésügyi hatósági hatáskörökkel 2020 márciusától a Budapest Főváros Kormányhivatalához kerültek. Az ügyről a sajtóból értesültem, és azzal kapcsolatban főépítészi tájékoztatást kértem – tette hozzá Őrsi Gergely. 

Az ügyben egyébként a feljelentéseiről elhíresült Tényi István is a hatósághoz fordult, aki szerint bizonyítottság esetén felmerülhet a csalás és a hivatali visszaélés gyanúja. Arról persze az ügyészség fog dönteni, hogy indít-e nyomozást, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával. 

– A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos feljelentést – tájékoztatta a napokban a Mediaworks Hírcentrumát Szabadi Péter. A KNYF helyettes szóvivője hozzátette: a feljelentés elbírálása még folyamatban van.

Borítókép: Tordai Bence / Magyar Nemzet / Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában