Ukrán válság

2022.03.07. 06:15

Újabb háborús hét Ukrajnában – sikertelen volt a tárgyalások harmadik fordulója – frissül (videók)

Tizenkettedik háborús napra ébredt Ukrajna hétfőn.

Cikkünk frissül!

Így indult a hét:

  • Sikertelen volt a tárgyalások harmadik fordulója
  • Részletes követelésekkel álltak elő az oroszok
  • Magyarország is rajta van az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listáján
  • Újabb ostromra készülnek Kijevben
  • Kudarcba fulladt a civilek menekítése vasárnap Mariupolban, civileket lőttek Harkovban és Csernihivben is
  • Az oroszok ellenőrzik a zaporizzsjai atomerőművet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aggódik
  • Folytatódhatnak a béketárgyalások Fehéroroszországban, ez lesz a harmadik kör
  • Tovább drágul az olaj és az arany, gyengül a forint, történelmi rekordok dőlnek meg

 

Óriási robbanások rázták meg Odesszát

Sajtóértesülések szerint hatalmas robbanások voltak hallhatóak Odessza nyugati részén. Az ukránok mindezt saját légvédelmi rendszerüknek tulajdonítják, amely az orosz hadihajókról kilőtt rakétákat semmisíti meg.

A kikötővárosban egyre feszültebb a helyzet, hiszen egy fontos stratégiai célpont Moszkva számára. Vasárnap a várost őrző katonák arról adtak hírt, hogy eltalálták az orosz flotta egyik hajóját, súlyos károkat okozva.

Odesszában este 7 óra után kijárási tilalmat rendeltek el, egyre gyakrabban szólalnak meg a légvédelmi szirénák, a mai nap folyamán volt olyan alkalom is, hogy egy órán át megállás nélkül szóltak. Az ukránok arról adtak tájékoztatást, hogy a mai nap folyamán az orosz hajók helyzetet változtattak, amely egy támadás előjele is lehet.

 

Videón a Bayraktar harci drón pusztítása

 

742 ezren maradtak áram nélkül Ukrajnában

Az ukrán Energetikai Minisztérium szerint jelenleg több mint 742 ezer embernél nincs áram. A legrosszabb helyzet donyecki térségben van, ahol ez a szám 233 ezer.

MEGERŐSÍTETTÉK AZT IS, HOGY 238 EZER LAKOSNÁL GÁZ SINCS.

Ugyan néhány ezer embernél sikerült visszaállítani a gáz és az áramellátást az elmúlt 24 órában, de az orosz tüzérségi támadások folyamatosan okozzák az újabb problémákat

 

Továbbra is lövik az áram és víz nélkül maradt Mariupolt

Az Unian jelentése szerint Mariupolban már nincs olyan utca, ahol részben vagy teljes egészében ne lettek volna lerombolva az épületek a folyamatos orosz tüzérségi támadások miatt. Jelenleg már gáz, víz és áram sincs, rohamosan fogy az élelmiszer is.

Eközben a civil lakosságot sem tudják már napok óta evakuálni, mivel az ukrán fél szerint az oroszok nem tartják tiszteletben az emberek kimenekítésére létrehozott átjárókat, hanem továbbra is folytatják a város ostromát.

 

Amerika szerint szír harcosokat toboroznak az oroszok

A Pentagon értesülései szerint Oroszország szír katonákat toboroz, akik az oldalukon harcolnának Ukrajnában. Azt egyenlőre nem tudják pontosan, hogy hány katonáról lehet szó. Mindez azért is fontos, mert úgy tűnhet, hogy Oroszországnak külföldi segítségre van szüksége, egyedül nem képes legyőzni az ukrán hadsereget.

A Sky News cikke szerint az orosz hadsereg szárazföldi hadereje 280 ezer katonából áll, ehhez pedig még hozzájön 165 ezer katona akik a légierő kötelékébe tartoznak, valamint további 150 ezer tengerészgyalogos. Ehhez még hozzávehetjük a csecsen katonákat, valamint a fehérorosz hadsereget is (bár az ő bevetésükről ellentmondásos információk érhetőek csak el).

Ezeknek a számoknak a tudatában valószínűtlennek tűnik, hogy Oroszország valóban szír katonákat toborozna, és amennyiben mégis toboroz, minden bizonnyal nem tőlük várják azt, hogy megnyerjék az Ukrajnában zajló háborút.

 

Lövedék csapódott egy lakásba Kijev mellett - videó

 

Nem jutottak sokra a hétfői béketárgyaláson

Lezárult az ukrán-orosz béketárgyalás március 7-i fordulója – tudatta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó  a Twitter-bejegyzésére hivatkozva a Kárpátalja.ma.

A politikus szerint érdemi előrelépés továbbra sem történt. Kisebb fejlemények vannak a humanitárius folyosók logisztikájának javításában. 

A konzultációk a közeljövőben folytatódnak. 

A következő, negyedik forduló Fehéroroszországban lesz a nagyon-nagyon közeli jövőben

– mondta Leonyid Szluckij orosz tárgyaló a Guardian szerint, pontos dátumot azonban nem közölt..

 

Putyin nyomást gyakorolna

Nyomást kell gyakorolnia Kijevre az Európai Uniónak a humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn telefonon tárgyalt az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel. 

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz fegyveres erők már többször is fegyvernyugvást hirdettek annak érdekében, hogy a polgári lakosságot humanitárius folyosókon át kimenekítsék az ostromlott ukrán városokból. Az orosz elnök szerint az evakuálást az orosz erők által ostromgyűrűbe vett városokból „az ukrán nacionalista zászlóaljak” akadályozzák, amelyek, mint mondta, erőszakot alkalmaznak a civilekkel szemben, és provokációkat követnek el.

 

A Kreml szerint Putyin „felhívta az Európai Uniót, hogy ténylegesen járuljon hozzá az emberek életének megmentéséhez, gyakoroljon nyomást a kijevi hatóságokra, és vegye rá őket a humanitárius jog tiszteletben tartására”.

 

Kirúgta orosz karmesterét a brit Királyi Operaház

Elbocsátotta Pavel Szorokin orosz karmestert a bit Királyi Operaház, lépését Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával indokolta.

Az Ukrajnában kialakult helyzet fényében Pavel Szorokin, a Bolsoj Színház társulatának karmestere nem dolgozhat vendégkarmesterként a Királyi Balettnél

– fogalmazott közleményében a londoni Covent Gardenben lévő operaház. A Királyi Operaház február végén már bejelentette, hogy szintén az orosz katonai invázió miatt lefújta a híres orosz Bolsoj balettegyüttesének nyárra tervezett fellépéseit. A Moszkvában született Pavel Szorokin 1983-ban a Bolsoj Színház balett-társulatának zongoristájaként kezdett dolgozni, és 1989-ben lett a színház karmestere. A londoni operaházban 2007-ben debütált karmesterként a Hattyúk tavával, és azóta rendszeresen dirigált ott. Emellett a párizsi operában, a New York-i Metropolitan Operában és a washingtoni Kennedy Centerben is vezényelt.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a kormány segélyszállítmányát Ukrajnába

Az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a magyar kormány humanitárius segélyszállítmányát Ukrajnába – közölte a karitatív szervezet hétfőn.

Azt írták, hogy a Budapestről induló kamionok közül héttel tartós élelmiszert és higiéniás cikkeket, míg további három kamionnal a kormányzat által a szomszédos országnak felajánlott lélegeztetőgépeket szállítanak. Jelezték, hogy a segélyszállítmány elindításánál jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Lehel László a közlemény szerint azt mondta, hogy a mostani tíz kamionnyi adomány a Waberers szállítmányozó vállalat logisztikai támogatásával jut el a határ ukrán oldalára. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi, ungvári és lembergi központtal, raktárkapacitással végzi humanitárius munkáját, nemcsak kárpátaljai, hanem ukrajnai területeken – tették hozzá. Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi munkáját egy ukrán civil szervezetekből álló hálózat is segíti, amely a magyar szervezet támogatásával, szervezésében jött létre korábban.

Az elnök-igazgató szerint heti négykamionnyi szállítmányt terveznek a következő időszakban indítani Magyarországról a háborútól szenvedők megsegítésére.

 

Meghaladhatja a 10 milliárd dollárt a kár

Már meghaladhatja a 10 milliárd dollárt az ukrán infrastruktúrában keletkezett kár – ezt mondta a Reuters hírügynökség szerint Olekszander Kubrakov ukrán közlekedési miniszter. A tárcavezető ugyanakkor optimista, szerint 1-2 éven belül mindent újjá lehet építeni a háború befejezése után.

 

Jönnek az amerikai katonák

További amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn, miután Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tárgyalt Vilniusban. Az amerikai diplomácia vezetője hétfőn villámlátogatást tesz a három balti államban. Bejelentette, hogy a jelenlegi 500 mellé további 400 amerikai katona érkezik Litvániába a következő napokban.

 

Nem halad a civilek evakuálása

Az ukrán külügyminisztérium hétfő délután azt közölte:

az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen a civilek evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. A közlemény szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszerszállítmányok bejuttatását. A tárca felszólította a külföldi vezetőket, bírják rá Moszkvát a tűzszünet betartására a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

 

Lemberg elérte kapacitása határait

Nem tud több menekültet befogadni a nyugat-ukrajnai nagyváros, Lemberg (Lviv). A város polgármestere szerint jelenleg 200 ezerrel nőtt a lakosságszám a menekültek miatt, Lemberg így elérte kapacitásai határait, több embert nem tudnak befogadni. 

Menekült gyermekek a lembergi Lesz Kurbasz Színházban 2022. március 7-én.Forrás: Abdullah Tevge / Anadolu Agency via AFP

Johnson: közös megegyezés kell az olajszankcióhoz

Nem vághatja le magát Európa egyik pillanatról a másikra az orosz olajról és gázról – ezt mondta a BBC tudósítása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn, miután egyre többen szólítanak fel az orosz energiahordozók bojkottjára. A brit kormányfő kiemelte: közös megegyezés kell egy ilyen fontos döntés meghozatalához, nem lehet egyenként dönteni. 

 

Ausztria semleges marad

Védelmébe vette Ausztria semlegességét Karl Nehammer osztrák néppárti kancellár hétfőn Katarban tett látogatásakor újságíróknak nyilatkozva.

„Ausztria semleges volt és az is marad” – jelentette ki Nehammer. Az osztrák semlegesség jó szolgálatot tett és továbbra is jó szolgálatot tesz – hangsúlyozta a kancellár. „Számomra a vita ezzel lezárult” – tette hozzá.

 

Az ukrajnai orosz hadműveletekre utalva Nehammer kiemelte, hogy Európa a második világháború óta nem tapasztalt válsággal küzd. „Háború zajlik. Gyors segítségre és szolidaritásra van szüksége helyben az embereknek. Támogatni kell a politikai döntéshozókat, akik most az életükért félnek. Amire most egyáltalán nincs szükség, az olyan viták, amelyeknek semmi közük a valósághoz – húzta alá az osztrák semlegesség körül kialakult diskurzusra utalva.

 

Az osztrák kancellárt katari látogatásán Leonore Gewessler zöldpárti környezetvédelmi, klímaügyi és energetikai miniszter is elkísérte azzal a céllal, hogy kipuhatolják gázszállítások lehetőségét, amelyekkel az orosz gázszállításokat legalább részben helyettesíteni tudnák Ausztriában.

 

Teherautóval törtek be az orosz nagykövetségre

 Írországban egy teherautósofőr furcsa módját választotta a háború elleni tiltakozásnak: járművével egyszerűen betört a dublini orosz nagykövetségre, kidöntve annak kapuját. A férfit letartóztatták.

 

Erősítik Románia határát

Erősítést küld Romániába az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az ukrán és a moldovai határ megfigyelésére és ellenőrzésére – közölte hétfőn a román határrendőrség. A bukaresti hatóságok kérésére a Frontex 150 német, cseh, osztrák, dán és finn határrendésszel, 60 megfigyelő kamerával, 45 járművel, valamint légi megfigyelési eszközökkel fogja segíteni a román határrendőrök munkáját.

 

Kínai kollégájával egyeztetett Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külügyminiszter telefonon egyeztetett kínai kollégájával, akinek megköszönte, hogy mediátori szerepet töltenek be az orosz-ukrán háborúban.

 

Elkezdődtek a béketárgyalások

Hétfő délután megkezdődött a béketárgyalások harmadik fordulója Ukrajna és Oroszország delegációi között a belarusz határ közelében.

 

A forint is a szankciók áldozata

Hétfő délután Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: a magyar forint is a brüsszeli szankciók áldozata, a forintra és a magyar emberekre a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra.

 

400 felett a civil áldozatok száma

Hivatalosan 406 civil halt meg az orosz-ukrán háborúban, több mint 800-an pedig megsérültek az ENSZ adatai szerint. A valós szám ennek sokszorosa lehet. 

Törmeléket takarítanak egy orosz rakéta felrobbanása miatt megsérült épületben Kramatorszkban 2022. március 7-én. A rakétát az ukrán légvédelem lőtte le március 6-án.Forrás: Anatolii Stepanov / AFP

Az EU további szankciókon dolgozik Oroszország ellen

Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására és „Moszkva felelőtlenségére az ukrajnai polgári lakossággal szemben”, az Európai Unió további szankciókon dolgozik – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn délelőtt Brüsszelben.

Az elnök szerint a hatályos büntetőintézkedések valóban harapósak, már tapasztalni lehet az orosz gazdaság zavarait.

Von der Leyen bejelentette: a brüsszeli bizottság kedden javaslatot fog előterjeszteni azzal kapcsolatban,

hogyan szabadulhat meg az EU az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségtől.

A javaslat szorgalmazni fogja az energiaellátás diverzifikálását, a megújuló energiaforrásokba történő beruházást és a jobb energiahatékonyság megteremtését.

 

Részletes követelésekkel álltak elő az oroszok

Dimitrij Peszkov végre elmondta, mik azok a feltételek, amelyek teljesítése esetén Moszkva egy pillanat alatt leállítaná az Ukrajna elleni katonai akciót. Az orosz elnök szóvivője szerint a feltételekkel Ukrajna is tisztában van.

Az orosz követelések azt várják Ukrajnától, hogy foglalja az ország alkotmányába a semlegességét, ismerje el a Krím félszigetet orosz területként, valamint Donyeck és Luhanszk régiókat mint független területeket. A háború kezdete óta ez a legrészletesebb és legjobban kifejtett lista Oroszország követeléseiről.

Peszkov szerint a feltételekkel Ukrajna is tisztában van. 

A semlegesség kérdése kapcsán elmondta, hogy az azt garantáló

alkotmányos kiegészítésnek azt kellene kimondania, hogy Ukrajna nem csatlakozik semmilyen szövetséghez.

Mindez tehát azt jelenti, hogy amennyiben később Ukrajna mégis csatlakozni szeretne valahova, akkor ahhoz előbb alkotmányt kell módosítania. Az nem derült ki a hírügynökség összefoglalójából, hogy ez csupán a katonai szövetségekre vonatkozik, mint a NATO, vagy az olyan gazdasági, politikai szervezetekre is, mint az Európai Unió.

Peszkov szerint

ezt követően Moszkvának nem lenne több területi követelése szomszédjával szemben.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy be fogják fejezni az ország demilitarizációját. A szóvivő nyilatkozatára a két ország delegációinak hétfői, a háború kezdete óta már harmadik találkozója előtt került sor.

 

Hivatalos: Magyarország is az oroszok feketelistáján

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára. Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője már a múlt héten jelezte: Moszkva reagálni fog a nyugat által bevezetett szankciókra.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat. Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia.

 

 

Elindult az ukrán küldöttség Fehéroroszországba

A kijevi delegáció összetétele változatlan – közölte mikroblogján az ukrán elnöki hivatal tanácsadója Mihajlo Podoljak.

Az előző két tárgyalási fordulón, amelyet az ukrán-fehérorosz, majd a lengyel-fehérorosz határ közelében tartottak meg, nem sikerült megállapodni a harcok beszüntetéséről. A felek egyetértésre jutottak viszont humanitárius folyosók létesítéséről, amelyeken át a civileket evakuálni lehet.

 

Orosz-ukrán külügyminiszteri találkozóval próbálkoznak a törökök

Az orosz külügyminiszter csütörtökön személyesen egyeztethet ukrán kollégájával – írta a Reuters. A hírügynökség a török külügyminisztert idézve közölte: Szergej Lavrov a törökországi Antalyában tárgyalhat Dmitro Kulebával. Kettőjük között török kollégájuk, Mevlüt Cavusoglu közvetíthet.

 

Az információt kora délután megerősítette Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki azt mondta, a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás.

 

Csaknem háromszázezer ember menekülne Mariupolból

A Mariupolból kivezető humanitárius folyosó még mindig nincs nyitva – állítja az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk kiemelte: mintegy háromszázezer ember jelezte, hogy elhagyná az ostromlott várost. Szombaton és vasárnap is kísérletet tettek a kimenekítésükre, de az evakuációjuk végül nem történt meg, ami miatt a hadban álló felek egymást hibáztatják.

A Kijev melletti Iprinyből kivezető hidat még a múlt héten robbantották fel az ukránok, hogy megakadályozzák az oroszok előretörését. Az ukrán fővárosból menekülő civileknek most a romokon kell átmászniuk, ha ki akarnak jutni Kijevből. Reggel óta mintegy kétezren hagyták el a településtForrás: Dimitar Dilkoff / AFP

Visszaüthet az oroszok elleni embargó

Az Oroszország elleni szankciók szigorítása jegyében a szövetségesek fontolgatják az orosz olajszállítmányok átvételének leállítását. Az orosz olaj-exporttilalom bevezetését Antony Blinken pedzette meg még vasárnap. Az amerikai külügyminiszter azonban hangsúlyozta, hogy az olajellátás biztonságára tekintettel kell lenni, ha egy ilyen döntést meghoznak. Napi legkevesebb ötmillió hordót kellene pótolni az orosz export kiesésével és további járulékos hatásokkal is számolni kell – írja a Világgazdaság.

Több ezer ukrán menekültet helyezett el a katasztrófavédelem

Hetvenhárom helyszínen már csaknem háromezer Ukrajnából érkezett embert helyezett el a katasztrófavédelem – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tájékoztatás szerint a katasztrófavédelem kilenc megyében – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg – valamint Budapesten is operatív törzset hozott létre a feladatok koordinálására. Az operatív törzsek szervezik a befogadóhelyek kiválasztását és felkészítését.

eddig összesen 2871 olyan ember, köztük 1606 gyermek elhelyezéséről gondoskodott a szervezet, akinek a háború elől menekülve nem volt hová mennie.

 

Hat humanitárius folyosót nyitottak az ostromlott városokból 

Az orosz hadsereg hat humanitárius folyosót nyitott a körbezárt ukrajnai nagyvárosokból, hogy a Kijevben, Harkovban, Mariupolban, Szumiban rekedtek elmenekülhessenek a harcok elől – közölte a moszkvai védelmi minisztérium. 

Ukrán jelentések szerint azonban a legtöbb menekülőútvonal csak Fehéroroszország, illetve Oroszország felé nyitott: a kijeviek kizárólag fehérorosz területre, a harkoviak pedig csak Oroszország felé indulhatnak, ha úgy döntenek, elhagyják az ostromlott városokat. A Mariupolból és Szumiból nyitott folyosókon keresztül Oroszország felé, vagy más, ostromlott ukrán városokba  menekülhetnének a civilek – írja az AFP. 

Oroszországba, illetve Fehéroroszországba belépve repülővel, autóval vagy vonattal indulhatnának el az ukrán menekültek nyugat felé az orosz javaslat szerint.

Ukrajna elutasította az orosz evakuációs tervet.

 

Másfél éve nem volt ilyen drága az arany

10: 40 Az orosz invázió kezdete óta elszálltak a nyersanyag-árak; a Bloomberg által követett nyersanyagok spot-jegyzése egy hét alatt 13 százalékkal emelkedett. A befektetési arany hétfőn több mint 1 százalékkal drágult; a nemesfém unciájáért több mint 2000 dollárt kértek hétfőn a Chicagói Árutőzsdén; az arany jegyzése legutóbb 2020 augusztusában volt ilyen magas. Több mint 30 százalékkal értékelődött fel a nikkel; a réz, valamint a palládium ára pedig történelmi rekordra emelkedett. A világ palládium utánpótlásának 40 százaléka érkezett eddig Oroszországból; az oroszok kezében van a globális nikkel-készletek 7 százaléka, a réz-készleteknek pedig a 3,5 százaléka. 

 

A volt orosz külügyminiszter szerint Putyin nem indít atomháborút

Andrej Kozirev ezt azzal magyarázta, hogy az orosz elnök „racionális” ember, és bár az ukrajnai invázió borzalmas, de „nem irracionális”.

„A véleményem tehát, hogy Putyin egy racionális ember, és nem fog szándékosan atomháborút kirobbantani. Azért mondom, hogy szándékos, mert az atomerőművek bombázásával nem szándékos atomkatasztrófát is előidézhetnek” – írta Kozirev.

Vöröskereszt: aláaknázták a Mariupolból kivezető menekülőutat

 Csak elvi megállapodás született a humanitárius folyosók megnyitásáról, de konkrét és végrehajtható evakuációs tervek nem születtek – állítja a Vöröskereszt műveleti igazgatója. Dominik Stillhart a BBC-nek nyilatkozva elmondta: munkatársai megpróbálták elhagyni Mariupolt a hétvégén, de vissza kellett fordulniuk, mert a BBC-n megjelent hír szerint a számukra kijelölt menekülőútvonalat aláaknázták. A városban rekedt civilek kimenekítése a hétvégén kudarcba fulladt, Stillhart szerint elsősorban azért, mert az evakuáció részleteiről nem egyeztettek oroszok és az ukránok. 

 

Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti

Miközben Kína mind ez idáig elutasította az "invázió" megjelölést az orosz hadsereg Ukrajnában folytatott katonai hadműveleteit illetően, Vang a széles körű humanitárius válság elkerülésére szólított.

A kínai külügyi tárca vezetője közölte:

a kínai vöröskereszt humanitárius segélyt fog nyújtani Ukrajnának.

Vang Kína és Oroszország kapcsolatát "sziklaszilárdnak", Oroszországot pedig Kína legfontosabb stratégiai partnerének nevezte.

Vang kijelentette: szükség esetén a kínai fél készen áll arra, hogy részt vegyen az ukrajnai helyzet megoldását célzó, nemzetközi közvetítő tevékenységben.

 

Több mint egymillió ukrán menekült eddig Lengyelországba

A lengyel hatóságok tájékoztatása szerint

február 24 óta 1 millió 67 ezer menekültet fogadtak,

vasárnap 142 320, hétfőn reggel hét óráig további 42 ezer ember érkezett a lengyel-ukrán határra.

14 éves csúcson az olaj ára

A Brent kőolaj határidős jegyzése 2008 óta nem látott szinte ugrott hétfőn reggel. Az olaj árát hajtja, hogy felmerült az orosz olajimport nyugati tilalmának bevezetése és ezt a helyzetet tovább súlyosbított az iráni nukleáris tárgyalások késése. 

 

Újabb kísérletet tesznek a civilek evakuálására

Az orosz hadsereg tűzszünetet hirdet moszkvai idő szerint hétfő 10 órától több ukrajnai nagyvárosban, többek között Kijevben is, és humanitárius folyosókat nyit a városokból – írja az Interfax az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Mariupolban vasárnap le kellett fújni a menekítési akciót. A tűzszüneti megállapodás összeomlásáért a felek egymást okolták. Mariupolban mintegy kétszázezer civil várja, hogy elhagyhassa az ostromlott várost.

 

Oroszország elhagyására szólította föl polgárait az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy azonnal hagyják el az országot. A moszkvai parlament által a múlt héten elfogadott törvényre hivatkoznak, amely büntethetővé teszi az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hamis információk terjesztését.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének friss ajánlása óva int a tömegrendezvények látogatásától, és felhívja a figyelmet, hogy a nemzetközi sajtó és a közösségi médiá hozzáférést korlátozták az országban.

 

Történelmi mélyponton a forint

Az euróért 388,44 forintot, a dollárért 357,27 forintot kértek hétfő reggel a bankközi devizapiacon. Ez újabb történelmi mélypont az keresztárfolyamban.

Az OMV leállította oroszországi befektetéseit

Az osztrák OMV olajtársaság leállította oroszországi befektetéseit és azt is fontolgatja, hogy kilép a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projektből.

Az OMV erről szóló közleményében az áll, hogy a döntés értelmében a jövőben nem fektetnek be Oroszországba és hogy

Oroszországot már nem tekintik az omv kutatási és termelési portfóliója egyik kulcsfontosságú régiójának.

Emellett megkezdik a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmező fejlesztési projekt 24,99 százalékos részesedésének stratégiai felülvizsgálatát. 

Ez minden lehetőséget magában foglal, beleértve a kilépési lehetőségeket is

– áll a közleményben.

Az Ukrajna elleni orosz háború során a gázipari Gazprom és az olajipari Rosznyefty elveszítette stratégiai partnereit. A brit BP, a Rosznyefty második legnagyobb részvényese megszüntette az együttműködést, a Gazprom legrégebbi partnere, a British Shell pedig a BP-t és az Equinort követően kivonul minden oroszországi olaj- és gázprojektből.

 

Egy kijevi katonai bázison házasodott össze két ukrán katona

 

Fox News: Eddig több mint 13 ezer háborúellenes tüntetőt tartóztattak le Oroszországban

A demonstrációk nem csak az utcán zajlanak, vannak, akik nyílt levelekben, az interneten tiltakoznak. Egy Marina Litvinovics nevű aktivista például a Fox News szerint egy videót töltött fel a Facebookra, ami arról szólt, hogy az orosz emberek ellenzik a háborút. Nem sokkal később elvitték a rendőrök.

 

A következő napok döntő ütközetét Kijevért fogják vívni

Az ukrán hadsereg hétfő hajnalban kiadott helyzetértékelése szerint az orosz erők Kijev ostromára készülnek, ezzel egyidejűleg teljes ellenőrzés alá akarják vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, és próbálják elérni Kijev keleti külvárosait.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram-csatornáján azt írta, hogy harcok folynak Kijev közelében, és a főváros igyekszik felkészülni a védekezésre. Elmondása szerint több ellenőrzőpontra ellátogatott a város határában, és azt tapasztalta, hogy

az ukrán biztonsági erők elszántak mindenféle támadás visszaverésére.

Ukrán tisztségviselők közlése szerint az orosz erők országszerte több tüzérségi és rakétatámadást hajtottak végre vasárnap. A Kijevtől északra fekvő Csernyihiv város lakónegyedeire nagy erejű bombákat dobtak. Este heves tüzérségi támadás érte a déli Mikolajiv és a keleti Harkov városokat.

Házasságot köt Valerij és Leszja, az ukrán területvédelmi alakulatok két tagja egy Kijev melletti támaszponton 2022. március 6-ánForrás: Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA

 

Elhagyja Ukrajnát az utolsó nemzetközi EBESZ-megfigyelő is

Csaknem teljesen befejeződött az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelőinek átmeneti evakuálása Ukrajnából, a misszió vezetői is hamarosan elhagyják az országot – derült ki a szervezet jelentéséből.

Az EBESZ február végén döntött úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti megfigyelői tevékenységét Ukrajnában, és kihozza onnan külföldi munkatársait az Oroszország által indított háború miatt. A donyecki szakadárok egyik képviselője múlt héten kedden megerősítette, hogy elhagyta Donyecket az EBESZ különleges megfigyelői missziójának minden járműve.

A nagyjából 500 fős misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában.

 

Kivonul Oroszországból a KPMG és a PricewaterhouseCoopers

Kivonul Oroszországból az ukrajnai háború miatt a világszerte „Négy Nagyként” emlegetett multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közül kettő, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers (PwC) – jelentették be a cégek vasárnap.

A KPMG tájékoztatása szerint az orosz mellett a fehéroroszországi székhelyű vállalatukat is felszámolják. Az intézkedés összesen 4500 alkalmazottat érint. A PwC több mint 30 éve működött Oroszországban mintegy 3700 munkavállalóval.

A „Négy Nagy”csoportjába tartozó két másik vállalat, a Deloitte és az Ernst & Young egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, és nem válaszolt az ezzel kapcsolatos újságírói megkeresésekre.

 

Zelenszkij: Az Oroszországra kivetett szankciók nem elégségesek

Bírálta a nyugati országok vezetőit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amiért szó nélkül hagyták Oroszország arra vonatkozó bejelentését, hogy hadiüzemeket fog támadni.

Egyetlen vezetőt sem hallottam, aki reagált volna erre

– mondta vasárnap késő este közzétett videóüzenetében Zelenszkij.

Az orosz agresszornak ez az arcátlansága egyértelmű jelzés kell, hogy legyen a Nyugatnak arra nézve, hogy az Oroszországra kivetett szankciók nem elégségesek

– tette hozzá. Kiemelte: az ukrajnai hadiüzemekben több ezren dolgoznak, ezek a létesítmények városokban működnek, és több százezer ember él a közelükben.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy az orosz haderő nagy pontosságú fegyverekkel csapást készül mérni ukrajnai hadiüzemekre. Emiatt arra figyelmeztették ezeknek a katonai ipari létesítményeknek az alkalmazottjait, hogy hagyják el az üzemek területét.

 

Franciaország jódtablettákat küldött Ukrajnának

Franciaország különböző egészségügyi termékeket, köztük 2,5 millió adag jódtablettát küldött Ukrajnának az orosz hadsereggel szembeni harcok során esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset okozta vészhelyzet esetére – jelezte vasárnap a francia külügyminiszter. Jean-Yves Le Drian azt is kijelentette: hisz Ukrajna végső győzelmében az orosz invázióval szemben.

Vasárnap délután Emmanuel Macron francia államfő ismét beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon. Az orosz elnök kijelentette, hogy nem áll szándékában megtámadni atomerőműveket, és kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit.

 

A Netflix és a TikTok is felfüggesztette oroszországi működését

A Netflix a helyi körülményekre hivatkozva felfüggesztette oroszországi működését, de annak hátteréről részleteket nem közölt. 

Ugyancsak vasárnap jelentette be a TikTok kínai videómegosztó szolgáltató, hogy felhasználói Oroszországból nem tudnak ezentúl új tartalmakat közzétenni, illetve nem tudják a más országokból megosztott videókat megtekinteni.

Közleményében a vállalat azt írta: azért kényszerültek ezt a döntést hozni, mert Oroszországban pénteken törvényt fogadtak el az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztésének szankcionálására. A TikTok jelenleg vizsgálja, hogy milyen következményei lehetnek az új orosz jogszabálynak. Egyúttal hozzátették, hogy a felfüggesztés az üzenetküldési szolgáltatást nem érinti.

Az orosz hatóságok péntek este jelentették be, hogy az addigi lassítás után teljesen hozzáférhetetlenné tették Oroszországban a Facebook közösségi oldalt.

 

Megsemmisített és elhagyott ukrán tankoszlop

Az orosz hadsereg hatalmas pusztítást végzett egy ukrán tankoszlopban. A felvételen elpusztított és hátrahagyott ukrán tankok vannak.

Így csapódik be egy rakéta az ukrán katona mellé - videó

Így lövik ki az ukránok az orosz tankot - videó

Borítókép: az odesszai központi pályaudvaron egy apa búcsúzik a lányától, akit evakuálnak a városból 2022. március 7-én. Stratégiai fontossága miatt Odessza lehet az orosz támadások következő célpontja. (Bulent Kilic/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában