Kormányinfó

2022.02.16. 12:13

Varga Judit: nemzetközi vita zajlik a gyermekvédelmi törvényünk körül (videó)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tartott Mit miért tesz a kormány? címmel.

– Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a magyar gyermekvédelmi törvény miatt

– jelentette ki a kormányinfón Varga Judit. Az igazságügyi miniszter szerint az uniós bíróság politikai szereplővé lépett elő. A miniszter elmondta, hogy Brüsszelből levelet is kaptunk, melyben felszólították a kormányt, hogy változtassák meg a törvényt.

Varga Judit kiemelte, hogy 

népszavazásig fogják elvinni a gyermekvédelem ügyét, 

mint fogalmazott korábban a migráció kérdésében is hasonló volt a helyzet, ott végül egy népszavazás, majd az ezt követő országgyűlési választások tettek pontot az ügy végére.

– A gyermekvédelem a vita tárgya, nem pedig a jogállamiság – foglalta össze a kormány álláspontját a politikus. 

Ezután Gulyás Gergely vette vissza a szót. A miniszter arról beszélt, hogy 3-4 benzinkútbezárásról tud a kormány. Az állam adott esetben kijelölhet szolgáltatót egy-egy területen, így senki sem marad benzinkút nélkül ‒ tette hozzá. A miniszter tájékoztatott: tíz liter benzint, vagy gázoljat lehet maximum elvinni kannában az új intézkedés szerint.  Gulyás közlése szerint a négy stop intézkedés 3 százalékponttal csökkentette a hazai drágulást. Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika eredményességét jól mutatja, hogy az unióban a második helyen áll a magyar bővülés.

Gulyás kérdésre azt mondta, a kormány kitart a gyermekvédelmi törvény és a népszavazás mellett.

Magyarország a jogállam alapértékeit kiemelten fontosnak tartja, és ezért a gyermekek védelmét kiemelten fontosnak tartja. 

– Ha a baloldal jutna hatalomra, akkor az általuk képviselt kommunista és fasiszta eszmék összeegyeztethetetlenek az uniós alapértékekkel. A pénz nem Brüsszel pénze, hanem jár nekünk – tette hozzá.

– Az Európai Bizottsággal megállapodtunk, majd a gyermekvédelmi törvény elfogadása után nem került sor a megállapodás aláírására a helyreállítási alap ügyében, tehát ha visszavonnánk a törvényt, akkor megszűnnének a támadások – mondta az Origo kérdésére Gulyás. Szólt arról is, hogy az 

nem igaz, hogy kijavították a meghibásodott Tram-traineket Budapesten, nem egyeznek Karácsony szavai a valósággal. 80 kilométer felett ráztak a Tram-trainek, de a BKV javítása után 60 kilométer felett ráztak.

– A gyártó javította meg később – tette hozzá.

Gulyás a pedagógus-sztrájkkal kapcsolatban ismét elmondta: jogosnak tartják a pedagógus béremelési igényeit, ezért jelentették be a harminc százalékos béremelést. A március végére hirdetett újabb sztrájkfelhívást azonban Gulyás politikai akciónak minősítette, ahogy szerinte jogellenes a tervezett polgári engedetlenség is.

– Felelőtlenség lenne magyar katonákat Ukrajnába küldeni

– mondta Gulyás Márki-Zay egyik korábbi kijelentésével kapcsolatban.

– Egy esetleges orosz-ukrán háború esetében nagyrészt magyar menekülekre számítana a kormány – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

– Az, hogy Magyarországról milyen hírek jutnak el Nyugatra, azok jól meg vannak szűrve, vagy egyszerűen hamisított hírek – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

– Nyugat-Európában nincsen sokszínű sajtó. Németországban már egy-két helyen megjelent Márki-Zay fasisztákat és kommunistákat képviselő nyilatkozata – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, a jogállamiság konkrét meghatározása nincsen benne az uniós alapszerződésben. Ha az unió pénzügyi érdekei sérültek, akkor a bizottság korábban is felfüggeszthette a kifizetéseket – tette hozzá. 

– Az unió egyik szerve dönt az unió és tagállam vitájában, tehát minimum idegenben játszik Magyarország – mondta.

 

Borítóképünkön Gulyás Gergely és Varga Judit a Kormányinfón 2022. február 16-án / MTI / Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában