Ország-világ

2021.08.05. 17:44

Újra megkegyelmeztek a gyerekeket molesztáló afgán menekültnek

Németországban a bevándorlók egyre többször érik el, hogy ne toloncolják vissza őket Afganisztánba.

Kétszer is kiskorúakat zaklatott, és mindkétszer enyhe büntetésben részesült egy afgán bevándorló Németországban – írja a Bild német napilap alapján a Magyar Nemzet.

A 23 éves Khodai R. idén júliusban már második alkalommal állt a német bíróság elé azóta, hogy 2015-ben elmenekült hazájából, Afganisztánból.

Az első tárgyalására azok után került sor, hogy 2018-ban megerőszakolt egy 11 éves lányt, akit a közösségi oldalakon ismert meg. Stefan Lücke hannoveri bíró ugyan szörnyű cselekedetnek nevezte a bűntettet, mindössze két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a férfit.

A tárgyalást 2020-ban tartották, és mint kiderült, Khodai R. már annak megkezdése előtt elkövetett egy újabb erőszakos bűncselekményt: ezúttal egy 13 éves lányt molesztált. A júliusban meghozott döntés értelmében egy év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték a férfit, de az ítéletet a bíróság felfüggesztette három évre, így az elkövető másodszor is szabadon távozhatott a tárgyalóteremből.

A hatályos német jogszabályok szerint a férfit csak akkor tudnák kitoloncolni az országból, ha legalább egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélnék.

A német belügyminisztérium nyilvánosságra hozott adatai szerint az afgán menekültek egyre nagyobb sikerrel nyerik meg azokat a pereket, amelyek arról szólnak, hogy ne toloncolják vissza őket Afganisztánba.

Az idén májusig meghozott 4212 ügy közül 3203 esetben nyertek védelmet az afgán bevándorlók Németországban, vagyis a perek mintegy 76 százalékában sikerrel jártak.

Míg Horst Seehofer belügyminiszter és Armin Laschet, a CDU/CSU-pártszövetség kancellárjelöltje további kitoloncolásokat követel Afganisztánba jobboldali populista módon, az afgán menekültek egyre sikeresebben érvényesítik a védelemhez való jogukat a német bíróságok előtt

– írta Twitter-bejegyzésében Ulla Jelpke német baloldali politikus.

A számokkal ellentétben a német kormány továbbra is azt állítja, hogy folyamatos erőfeszítéseket tesz az afgánok kitoloncolásáért.

Ahogyan korábban a Magyar Nemzet is megírta: Németországban élesedik a vita arról, hogy hazaküldjék-e a menedékkérőket, miközben az iszlamista tálibok egyre nagyobb teret nyernek Afganisztánban a nemzetközi csapatok kivonulásával.

Armin Laschet elmondta: az Afganisztánban növekvő feszültségektől függetlenül haza kell küldeni azokat az afganisztáni menedékkérőket, akik bűncselekményeket követnek el. Ennek ellenére 2016 óta csupán mintegy ezer afgánt toloncoltak ki Németországból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában